Με ΣΔΙΤ εξετάζεται να υλοποιηθεί το έργο της αναβάθμισης του κορεσμένου ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για ένα από τα έργα που εξήγγειλε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com η επιλογή του ΣΔΙΤ μπορεί να πετύχει καθώς ήδη έχει εφαρμοστεί σε δύο ακόμα διαγωνισμούς για αυτοκινητόδρομους (ΒΟΑΚ και Καλαμάτα-Μεθώνη). Το μεγάλο κέρδος όμως αυτής της λύσης εφόσον επιλεγεί θα είναι η απουσία διοδίων (αν και δεν έχει αποκλειστεί).
Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την μέθοδο αν υπολογίσουμε μάλιστα, ότι το κόστος εκτιμάται περίπου σε 300εκατ.ευρώ. Η λύση του δημόσιου έργου δείχνει πως είναι αρκετά δύσκολη γιατί απαιτεί να δεσμευτεί ένα μεγάλο ποσό στο ΕΣΠΑ ενώ και η διαδικασία είναι βάσει εμπειρίας ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Μία λύση παραχώρησης θα οδηγούσε στην επιβολή διοδίων και θα μετέτρεπε την Περιφερειακή σε “Αττική Οδό” για τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που μάλλον δεν το θέλει ούτε το Υπουργείο, ούτε οι τοπικοί φορείς.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ένα άλλο “καλό νέο” για την υλοποίηση της Περιφερειακής είναι πως διαθέτει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους από προμελέτη που έχει γίνει στο παρελθόν. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται για νέο σχέδιο καθώς αυτό προυπήρχε στο παρελθόν και λόγω κρίσης, είχε εγκαταλειφθεί. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφερειακή θεωρούνταν κορεσμένη ήδη από το 2007 και αναζητούνταν λύσεις.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση σήμερα, ειδικά στα μεγάλα έργα είναι ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα. Υπάρχουν παραδείγματα έργων που χρειάστηκε να περιμένουν έως και 3 χρόνια. Στην περίπτωση της Περιφερειακής χρειάζεται επικαιροποίηση της σχετικής ΜΠΕ.
Το έργο έχει την “ευχή” του ΤΕΕ/ΚΜ που ουσιαστικά είναι ο φορέας που το πρότεινε στον Υπουργείο Υποδομών και τον Κώστα Καραμανλή που το υιοθέτησε και βγήκε από τα συρτάρια. Το πιθανότερο είναι το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει και ως Αναθέτουσα Αρχή μιας και υπάρχει η σχετική εμπειρία για να “τρέξουν” οι διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης. Η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστεί περίπου ένα έτος για να ετοιμαστούν όλα και να προκηρυχθεί το έργο.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία μίας υπερυψωμένης διαμπερούς ελεύθερης λεωφόρου (fly-over) με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Θα ξεκινά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα φτάνει μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα έχοντας ένα μήκος περίπου 4χλμ.
Στη συνέχεια θα γίνει διαπλάτυνση στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Καρδία. Όπως αναφέραμε το νέο υπερυψωμένο τμήμα δεν θα υπάρχουν έξοδοι παρά μόνο στην περιοχή του Καυτατζογλείου για να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης.
Εφόσον “περπατήσει” η ιδέα του ΣΔΙΤ, ο ανάδοχος θα αναλάβει όλη την Περιφερειακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει και τα ημιτελή έργα στο δυτικό τμήμα της. Η εξόφληση θα γίνεται (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) με πληρωμές διαθεσιμότητας.
Σήμερα εκτιμάται ότι καθημερινά στην Περιφερειακή κινούνται 110-120 χιλιάδες οχήματα και είναι προ πολλού κορεσμένη. Τα ατυχήματα δε, είναι καθημερινή υπόθεση και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή κίνηση των οχημάτων. Με την νέα προσθήκη, η ικανότητα της θα ανέλθει σε περίπου 170-180.000 οχήματα ημερησίως και θα “απελευθερώσει” την κίνηση πάνω στον δρόμο.
Θα συμβάλλει επίσης στην γρηγορότερη σύνδεση του ανατολικού με το δυτικό τμήμα της πόλης, την Σίνδο, το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και κατ`επέκταση την πρόσβαση στη Χαλκιδική.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας