Βαγγέλης
Θάνος

“Ακόμα κι αν γεμίσουμε κάθε βουνό και ραχούλα της χώρας με αιολικά και φωτοβολταϊκά, δεν θα πετύχουμε την πλήρη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν δεν επεκταθούμε στη θάλασσα”.
Αυτή είναι μια τοποθέτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά από ανθρώπους του ενεργειακού κλάδου και κυρίως των ΑΠΕ.

Είναι προφανές πως τα υπεράκτια αιολικά σε πρώτη φάση και τα πλωτά φωτοβολταϊκά, θα δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζονται οι ανανεώσιμες πηγές για να φτάσουν σε σημείο κυριαρχίας στο ενεργειακό μείγμα.

Η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο και ακολουθεί το παράδειγμα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Νορβηγία, Δανία, Αγγλία και Ολλανδία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν ήδη κατασκευάσει υπεράκτια αιολικά πάρκα με ισχύ εκατοντάδες MW.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), τα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών , είναι τα πλέον κατάλληλα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Το χρονοδιάγραμμα

Πλέον έχει διαμορφωθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα που θα μας οδηγήσει στα πλώτα υπεράκτια αιολικά. Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή ,”Διατάξεις για απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για ανάπτυξη των Υπεράκτιων αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις”, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που προβλέπει την διαδικασία υλοποίησης υπεράκτιων αιολικών.

Μέσα από το ν/σ θα εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που θα οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες ανάπτυξης των πάρκων.

Για τον προσδιορισμό μιας θαλάσσιας περιοχής θα ληφθούν υπόψη το αιολικό δυναμικό, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για κάποιο προστατευόμενο αντικείμενο, η πιθανή παρεμπόδιση των θαλάσσιων μεταφορών και φυσικά να μην τίθεται ζήτημα εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να παραδώσει στους ενδιαφερόμενους θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν θα συντρέχουν λόγοι ακύρωσης μιας επένδυσης από περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό θα προσδώσει μια ασφάλεια και σιγουριά στους υποψήφιους επενδυτές πως το έργο δεν θα σταματήσει λόγω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Έπειτα θα ακολουθήσει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις περιοχές, εντός των οποίων θα αναπτυχθούν ΥΑΠ.

Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση των διαδικασιών είναι η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων. Επιλέχθηκε η Αρχή καθώς ήδη έχει μια καθαρή εικόνα των θαλάσσιων περιοχών της χώρας και του δυναμικού τους.

Πάντως, σύμφωνα με  εκτιμήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά των αιολικών και των ΑΠΕ γενικότερα, παρά το ότι το νερό  έχει μπει στο αυλάκι, τα πρώτα  ολοκληρωμένα υπεράκτια αιολικά στη χώρα μας θα τα δούμε με τη δύση της τρέχουσας δεκαετίας. Σαφώς και η ρύθμιση του πλαισίου σπρώχνει τις εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο η ωρίμανση τέτοιων μεγάλων έργων απαιτεί χρόνο.

Υποψήφιοι επενδυτές

Τους διαγωνισμούς για τις έρευνες για ΥΑΠ , θα τους διοργανώσει η ΡΑΕ και η επιλογή των υποψήφιων επενδυτών θα γίνει κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια.

Μια προϋπόθεση αποτελεί η οικονομική επιφάνεια των ενδιαφερόμενων και η εμπειρία τους σε υποδομές ΑΠΕ. Αφού οι ενδιαφερόμενοι λάβουν τις άδειες για έρευνα, μέσα σε περίπου δυόμιση χρόνια και αφού έχουν οριστεί με υπουργική απόφαση οι κατάλληλες περιοχές και η εκτίμηση για τη μέγιστη ισχύ, θα μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της υποδομής.

Ακόμα, σύμφωνα με το ν/σ από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους ​​ο πιο φτηνός, ο πιο ανταγωνιστικός, αυτός που θα ζητάει την μικρότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής μεγαβατώρας, είναι αυτός ο οποίος τελικά θα είναι και ο δικαιούχος ώστε να μπορέσει τελικά να προχωρήσει στην επένδυση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Πανίσχυρες συμμαχίες

Τα υπεράκτια αιολικά ειναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο για τον τομέα των ΑΠΕ. Οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη θέσπιση του πλαισίου και ήδη έχουν σχηματιστεί πανίσχυρες συμμαχίες με σκοπό την αξιοποίηση του ευκαιριών που θα προκύψουν.

Οι παικτες της εγχώριας αγοράς έχουν δώσει τα χέρια με ενεργειακού κολοσσούς του εξωτερικού για την από κοινού κατασκευή υπεράκτιων πάρκων. Ανάμεσα στις συμμαχίες που ξεχωρίζουν ειναι αυτη που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022 ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τις θυγατρικές της RWE. Ακόμα ένας“γάμος” είναι αυτός ανάμεσα στην Τέρνα Ενεργειακή και την Ocean Winds. Συνεργασία έχουν συνάψει και η Mytilineos με την Copenhagen Infrastructrure Partners από τη Δανία. Τέλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αναζήτηση συμμάχου για την ανάπτυξη ΥΑΠ βρίσκεται και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και δεν αποκλείεται η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου από πλευράς ΥΠΕΝ, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εταιρεία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV