Νίκος
Καραγιάννης

Κίτρινη κάρτα έβγαλε για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η κατάσταση εγείρει ανησυχίες” σημειώνεται και τα στοιχεία που δίνει είναι μάλλον άξια ανησυχίας. Σύμφωνα με την έκθεση μόλις 215 από τα 550 λεωφορεία του στόλου είναι λειτουργικά, με χαμηλή ποιότητα και αξιοπιστία υπηρεσιών, ενώ στο σύνολο τους είναι πάνω από 15 ετών, ιδιαίτερα ρυπογόνα.

Όπως σημειώνεται, το 2017 έγινε εθνικοποίηση της εταιρείας για να γλυτώσει το δημόσιο από την δαπανηρή παραχώρηση, όμως τελικά οι επιχορηγήσεις παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Η αποτύπωση της κατάστασης στην έκθεση της Κομισιόν είναι γλαφυρή: “Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, ο ΟΑΣΘ έχει το 2019, εισόδημα 24 εκατ. ευρώ, στο οποίο προστίθεται επιδότηση ύψους 44 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για τους μισθούς του προσωπικού ανέρχονται σε 66 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, επιτρέποντας ελάχιστο χώρο για καύσιμα, συντήρηση και αντικατάσταση του εξοπλισμού. Από την άποψη αυτή, η απουσία επιχειρηματικού σχεδίου με μέτρα περιορισμού του κόστους εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας”.

Δηλαδή, το σύνολο των εισερχόμενων εσόδων ετησίως, ακόμα και με την παχυλή επιδότηση των 44εκατ.ευρώ, φτάνει στην πραγματικότητα μόνο για την πληρωμή του προσωπικού!

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

Αναφορά γίνεται και στο τι συμβαίνει με τον προγραμματισμο και την τύχη του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με το νόμο 4482/2017, η εταιρεία έπρεπε να είχε εκκαθαριστεί και να αντικατασταθεί από νέα οντότητα μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά αυτό δεν έγινε.

Η …κίτρινη κάρτα της Κομισιόν μόνο καθησυχαστική βέβαια δεν είναι. Παρά το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για εμπλοκή των ΚΤΕΛ για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξομάλυνση των δρομολογίων, η ηλικία και η κατάσταση των λεωφορείων είναι τέτοια που είναι από μόνη της πηγή ανησυχίας.

Η μόνη λύση φυσικά δεν είναι άλλη, από την άμεση δρομολόγηση της προμήθειας νέας γενιάς αστικών λεωφορείων, με βάρος στα ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, από τους οποίους υποφέρει η Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως υπάρχει σχέδιο για την προμήθεια νέων λεωφορείων με χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται πως υπάρχει εξεφρασμενη βούληση για την κατάρτιση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα του ΟΑΣΘ σε βιώσιμο επίπεδο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV