Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία, με έντονο ενδιαφέρον από την αγορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα τον χώρο των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, η πρώτη ημέρα του τριήμερου 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται με πολλές και ενδιαφέρουσες συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας–(ΤΕΕ-Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) από στις 29 ως 31 Μαρτίου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα «Αειφόρος κατασκευή από σκυρόδεμα και η συμβολή της τεχνολογίας του στην προστασία του περιβάλλοντος».
«Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους μηχανικούς αλλά και οι μηχανικοί δεν μπορούν να προκόψουν αν δεν αναπτυχθεί η χώρα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας έναν «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στις τριήμερες εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσίασε τον «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης» παρουσία των επίσης ομιλητών κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Στρατή Ζαφείρη Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, εκ μέρους της κυβέρνησης, Ιωάννη Γκόλια, Πρύτανη ΕΜΠ, Ε. Μακρυκώστα Προέδρου ΕΤΣ, Στ. Αχνιώτη Προέδρου ΕΤΕΚ, Αντωνίας Μοροπούλου Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής, των κορυφαίων επιστημόνων Θ. Τάσιου, Γ. Πενέλη, Μ Φαρδή, που ανέπτυξαν ειδικές θεματικές εισηγήσεις, των ειδικών και διακεκριμένων επιστημόνων εισηγητών στα θέματα της τεχνολογίας και καινοτομίας του σκυροδέματος και ενός πολυπληθέστατου ακροατηρίου μηχανικών όλων των γενεών, με έντονη την παρουσία των νέων.
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και προτάσεις προς την Πολιτεία
Στους άξονες του «ολοκληρωμένου οδικού χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προέταξε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει και προωθεί το ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε αναλυτικά και συγκεκριμένα τις πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του ΤΕΕ προς την πολιτεία, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου τεχνικό δυναμικό της χώρας, να καταπολεμηθούν οι παθογένειες της αναποτελεσματικότητας, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να απελευθερωθούν οι πολύτιμοι πόροι, που θα οδηγήσουν την χώρα στην πραγματική ανάπτυξη.
Λέγοντας χαρακτηριστικά: «ζητάμε εφαρμόσιμες και πρακτικές πρωτοβουλίες. Χορτάσαμε όλοι από λόγια. Για να το πω απλά: χρειάζεται δουλειά, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως χρειάζεται δουλειά με σχέδιο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με γνώση των συνθηκών, με ρεαλιστικούς στόχους αλλά με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσίασε τον «οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», με την ευκαιρία επανεκκίνησης, καθώς είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια , του Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος, που αποτελεί ιστορικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας για τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο, στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, όσον αφορά στην τεχνολογία του σκυροδέματος, στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα.
Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ONEclickLIS του ΤΕΕ
Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών, που προωθεί το ΤΕΕ ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ONEclickLIS του ΤΕΕ, ως αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, με δική μας εθνική πρωτοβουλία. Σημείωσε ότι « κυρίαρχο θέμα σε αυτά που πρέπει να λύσουμε άμεσα, σε άμεση συνάρτηση με την πρότασή μας για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, είναι τα θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αδειοδότησης, διευκόλυνσης των επενδυτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε αναλυτικά για τις ψηφιακές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ, που είναι έτοιμες, ζητώντας την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών για να ενεργοποιηθούν οι λειτουργίες:
– Της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
– Του συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου,
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα:
– Η Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, όπως συμφώνησαν δημόσια πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και
– Οι Ηλεκτρονικές Διαδικασίες και τα Μητρώα των έργων και μελετών του κατασκευαστικού τομέα.
«Αναμένω από τον συνάδελφο Υπουργό Υποδομών, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος του ΤΕΕ, να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση των σχετικών προβλέψεων για ηλεκτρονικές διαδικασίες και μητρώα, με τη συμβολή του ΤΕΕ, όπως έχει υποσχεθεί», είπε ο Γιώργος Στασινός αναφερόμενος στον Χρήστο Σπίρτζη.
– Η ηλεκτρονική αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων
«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει αυτά τα έργα» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί αν γίνει χωρίς επιπλέον πόρους, και το «χρειάζεται βούληση από την Πολιτεία» αναφέροντας ως απόδειξη και χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι το ΤΕΕ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων προχωρά και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.
Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο ψηφιακός δρόμος που έχουμε ανοίξει με σειρά προτάσεων και συστήματα που είτε λειτουργούν είτε αναμένεται σύντομα να λειτουργήσουν, πρέπει να οδηγήσει και σε κάτι ακόμη σημαντικό που θα λύσει τα χέρια όσων ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώσει το επάγγελμα του μηχανικού» παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ανάθεσης από το κράτος στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τόσο εργασιών υποστήριξης στις ωριμάνσεις και επιβλέψεις έργων (πχ σε μικρούς δήμους) όσο και ελεγκτικών και αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων.
Ολοκλήρωση Χωροταξικού Σχεδιασμού
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός έθεσε σε γραμμή πρώτης προτεραιότητας την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καρδιά του λεγόμενου επιτελικού ρόλου του κράτους, ο σχεδιασμό του χώρου» και αποτύπωσε το πλέγμα των αναπτυξιακών προτάσεων και μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΤΕΕ σε ένα πρακτικό και ολοκληρωμένο παράδειγμα ως εξής:
«Σκεφθείτε το λίγο, συνδυάστε τις προτάσεις που μόλις σας ανέφερα είπε ο Γιώργος Στασινός και συνέχισε: Ηλεκτρονικά θα βρίσκεις σε ποιο σημείο της χώρας μπορείς να κάνεις την επένδυση, το έργο που θέλεις. Θα ξέρεις εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Θα εκδίδεις ηλεκτρονικά την άδεια δόμησης, ή θα μαθαίνεις όλα τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου που αγοράζεις.
Θα αδειοδοτείσαι για τη λειτουργία της επιχείρησης ηλεκτρονικά. Θα ελέγχεσαι μετά την έναρξη αμερόληπτα από έναν εξωτερικό ελεγκτή. Πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα αν τα είχαμε ήδη κάνει. Πόσο εύκολο θα ήταν να γίνουν έργα. Πόσοι πόροι, οικονομικοί και ανθρώπινοι, θα απελευθερώνονταν και θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά: τον ορθό σχεδιασμό, την αποτελεσματική υλοποίηση, την καινοτομία και γιατί όχι, την έρευνα».
Επενδυτικά Κίνητρα και Χρηματοδοτικά Εργαλεία
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», αναφέρθηκε με έμφαση στις επενδυτικές προτάσεις που διατυπώνει το ΤΕΕ αλλά και στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα παρουσίασε τις προτάσεις του ΤΕΕ, που προβλέπουν να αξιοποιηθούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία:
– Στους οδικούς άξονες με χρήση μελλοντικών εσόδων, και
– Για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου με δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με προεξόφληση των ροών του Πράσινου Ταμείου.
Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι πρέπει να δοθούν επενδυτικά κίνητρα:
– Σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας,
– Για αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
Επίσης ο Γ. Στασινός ζήτησε:
– Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της Τράπεζας Γης, μέσω ενός αντικειμενικού, ηλεκτρονικού συστήματος, για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, και τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων.
– Να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών, με έμφαση στον αειφόρο και βιοκλιματικό σχεδιασμό και στη χρήση πράσινων και καινοτόμων υλικών στις νέες αυτές πολεοδομήσεις.
– Να προχωρήσει η αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων για τη δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις, μέσω της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
«Αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές, θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ που συνεχίζεται επί χρόνια», είπε ο Γιώργος Στασινός και τόνισε: «Όλα αυτά δεν κοστίζουν πολλά. Τουλάχιστον όχι όσο οι φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές που προτείνουμε. Όμως αν προχωρήσουν έστω οι άλλες αλλαγές, οι θεσμικές που ανέλυσα, θα υπάρξει βελτίωση και ορατό αποτέλεσμα ακόμη και με αυτή τη βαριά επιβάρυνση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Και δεν είναι ούτε πολλά αυτά που προτείνουμε, ούτε δύσκολο να γίνουν, Τις γνώσεις τις έχουμε. Τον στόχο επίσης τον έχουμε. Χρειάζεται μόνο σχέδιο, επιμονή, χρονοδιάγραμμα, δουλειά και αποτελεσματικότητα. Το ΤΕΕ μπορεί. Με τη δύναμη που του δίνετε εσείς, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας και οι χιλιάδες έμπειροι και ικανοί επαγγελματίες μηχανικοί».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV