Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Με ισχυρό ανεκτέλεστο 1,7 δισ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υψηλή κερδοφορία και νέα έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Περιστέρης

1,7δισ.ευρώ τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε δελτίο τύπου σχετικά με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2019, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας για την επόμενη περίοδο.

Τα νέα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος είναι η κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στο νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 679,8 εκατ. ευρώ, έναντι 949 εκατ. ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Συνολικά ο όμιλος παρουσίασε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία που έφτασε στα 285,1 εκατ.ευρώ, αυξημένα κέρδη προ φόρων στα 77,8 εκατ.ευρώ, αυξημένα καθαρά κέρδη για τους μετόχους 23,5 εκατ.ευρώ. Μείωση σημειώθηκε στις ενοποιημένες πωλήσεις (από 1,4 δισ.ευρώ το 2018 σε 1,15 δισ.ευρώ το 2019).

Όπως σημειώνεται, ενισχύθηκε περαιτέρω ο τομέας καθαρής ενέργειας και παραχωρήσεων. Τα παραπάνω νούμερα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εικόνα “υγείας” που διακρίνει τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όπως υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου “Η δραματική αλλαγή των οικονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας covid – 19 βρίσκει τον Όμιλο οικονομικά εύρωστο κι έχοντας καταφέρει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει απολύτως την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μας”.

Περιστέρης: Έχουμε δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ.ευρώ

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης δήλωσε: «Το 2019 καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά την καθαρή κερδοφορία μας, παρά την υποχώρηση του κατασκευαστικού τζίρου λόγω της έλλειψης νέων έργων στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συνετέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων των ΑΠΕ και των Παραχωρήσεων στα οικονομικά μας μεγέθη, προς επιβεβαίωση της προ δεκαετιών στρατηγικής μας επιλογής να αναπτύξουμε δυναμικά την παρουσία μας σε αυτούς.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι παρά τις δυσκολίες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το ανεκτέλεστο του Ομίλου με νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διασφαλίζουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid – 19.

Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων όπου πρωταγωνιστούμε μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες.

Το αποδείξαμε, άλλωστε και κατά την διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία. Σε αυτό συντελούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε., όπου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η προτεραιότητα που δίνεται σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι για μία ακόμη φορά να στηρίξουμε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δις. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουμε αξίας άνω του 1 δις. ευρώ. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και την τρέχουσα κρίση προς όφελος των εργαζομένων μας, των μετόχων μας και της ελληνικής οικονομίας.»

Παραχωρήσεις και Ενέργεια

Στις Παραχωρήσεις, νέα προσθήκη αποτελεί η εταιρεία παραχώρησης «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ», που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο την σύμβαση παραχώρησης στις 21.02.2019. Στις 27 Μαρτίου 2019, ο Όμιλος, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έθεσε σε λειτουργία τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου με μέση ετήσια δυναμικότητα 105.000 τόνους.

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνεχίστηκαν και το 2019, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ οι επενδύσεις, έχοντας 1,390 MW εγκατεστημένη ισχύ (31.12.2019) σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία. Αυτή η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη ροή εσόδων και κερδοφορίας σε σταθερή μακροχρόνια βάση, όταν οι επενδύσεις θα έχουν ωριμάσει. Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή προσεγγίζει πλέον τα 2.000 MW.

Στον ηλεκτρισμό από θερμική ενέργεια και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο Όμιλος έχει συμμετοχές στην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ (50%) και στην ΗΡΩΝ ΙΙ (25%) για τις οποίες η ενσωμάτωση των στοιχείων γίνεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Συγχρόνως, διατηρεί και αυτοτελή εμπορική δραστηριότητα ηλεκτρισμού τα έσοδα της οποίας ανήλθαν στα 36,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 ανήλθε στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός1 διαμορφώθηκε στα 1,437 δις ευρώ έναντι 1,327 δις ευρώ στο τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,03 δις ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος. Ειδικά στον τομέα της καθαρής ενέργειας οι επενδύσεις έφτασαν τα 260 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 767 εκατ. ευρώ.

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί από τις 13/7

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από τη Δευτέρα 13.07.2020 αλλάζουν οι ώρες αναχωρήσεων των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, που εκτελούν τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα Α. Λιόσια – Κορωπί και αντίστροφα.

Ειδικότερα, οι αμαξοστοιχίες από τα Α. Λιόσια με προορισμό το Κορωπί θα αναχωρούν πλέον 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:03 (αντί χχ:59), ενώ οι αμαξοστοιχίες από το Κορωπί με προορισμό τα Α. Λιόσια θα αναχωρούν 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:33 (αντί χχ:29).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Δήμος Αθηναίων: Με τη συμμετοχή επιστημόνων και φορέων η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με διευρυμένη σύνθεση πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και σε αυτήν συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι κ.ά.) που με την πολύτιμη γνώση και την μεγάλη εμπειρία τους συμβάλουν καθοριστικά στην διαδικασία της Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο.

Αντικείμενο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι:

– Η παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της εξέλιξης του πιλοτικού έργου με τις ήπιες παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτή τη φάση κι έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

– Η οργάνωση της διαβούλευσης με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που με τις προτάσεις τους συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του αρτιότερου αποτελέσματος.

– Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οριστικά και μόνιμα έργα και τις παρεμβάσεις που θα πάρουν τη θέση των σημερινών προσωρινών μετά το διάστημα της πιλοτικής διαδικασίας.

Στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης κατέθεσαν τις απόψεις τους τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα οδηγών και πεζών στην πόλη. Επίσης με την μελετητική ομάδα Ειδικού Χωρικού Σχεδίου συζητήθηκε εκτενώς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που είναι στο τελικό στάδιο εκπόνησης.

Στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαβούλευσης μετέχουν εκτός από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών & Σχεδίου Πόλεως, η Δέσποινα Αλεβιζάκη, δημοτική σύμβουλος από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου, ο Γιώργος Μπρούλιας, δημοτικός σύμβουλος από τον συνδυασμό «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Σοφιανού και ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων.

Οι επιστήμονες που με την καθοριστική συμβολή τους εξελίσσονται οι εργασίες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι οι εξής:

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος

Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος-χωροτάκτης

Μαρία Καλαντζοπούλου, πολεοδόμος-χωροτάκτης-συγκοινωνιολόγος

Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Πανέτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων

Γιώργος Πατρίκιος, Επ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής-Πολεοδομίας, ΔΠΘ

Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής ΕΜΠ – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας

Δήμητρα Σιάτιτσα, αρχιτέκτονας πολεοδόμος

Παναγιώτης Τουρνικιώτης Καθηγητής ΕΜΠ – Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η επόμενη, τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Υπόμνημα Νίκα σε Μητσοτάκη για το σιδηρόδρομο και το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εκπόνηση μελέτης για την κανονικοποίηση της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου με πόρους του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών παραχώρησης του Αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και η αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου, ώστε να καταστεί δυνατή η ενοποίηση της Περιφέρειας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα 16 θεματικών ενοτήτων που παρέδωσε προχθές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου, ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε ότι εξαγγελίες κάνουν μόνο τα κυβερνητικά στελέχη. Αφησε όμως ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί “πράσινα” έργα φιλικά στο περιβάλλον. Για αυτό δίνεται προτεραιότητα στον σιδηρόδρομο, στην απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης, στο φυσικό αέριο, στη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων, στα αρδευτικά έργα και σε μεγάλες περιβαλλοντικές επεμβάσεις, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της Κορινθίας, η αξιοποίηση της λίμνης Τάκα και η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου κατά μήκος των 60 χιλιομέτρων της καταργημένης σιδηροδρομικής γραμμής στην Κορινθία. Για τη Μεσσηνία στο υπόμνημα εκτός από το αεροδρόμιο και τους οδικούς άξονες, αναφέρεται η ανάγκη ίδρυσης Σχολής Ξεναγών στην Καλαμάτα, η ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος και η συνέχιση των ανασκαφών σε Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Θουρία.

Αναλυτικά το υπόμνημα που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό:

1. Εορτασμός των 200 ετών από την απελευθέρωση

– Υπάρχει προγραμματισμός για ποιοτικές εκδηλώσεις.

– Η Περιφέρειά μας ανοίγει τους εορτασμούς το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με περίπτερο αφιερωμένο στον αγώνα του 1821.

2. Διοικητήρια

Δαπάνη πάνω από 1.500.000 ευρώ σε ενοίκια. Ο προγραμματισμός είναι:

– Διοικητήριο Καλαμάτας: Δωρεάν μελέτη ανακατασκευής, πρόταση χρηματοδότησης ανακατασκευής “Α. Τρίτσης”.

– Διοικητήριο Σπάρτης: Ανακατασκευή – ενεργειακή αναβάθμιση, ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

– Διοικητήριο Τρίπολης: Αίτημα παραχώρησης στρατοπέδου «Κολοκοτρώνης», προσφορά δωρεάν μελέτης, πρόταση χρηματοδότησης “Α. Τρίτσης”. Καθυστερεί το υπουργείο Αμυνας /ΤΕΘΑ.

– Διοικητήριο Ναυπλίου: Αίτημα παραχώρησης στρατοπέδου, προσφορά δωρεάν μελέτης, πρόταση χρηματοδότησης “Α. Τρίτσης”. Καθυστερεί το υπουργείο Αμυνας /ΤΕΘΑ.

– Διοικητήριο Κορίνθου: Εναρξη μελετητικής διαδικασίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο (Ποσειδωνία), πρόταση χρηματοδότησης: “Α. Τρίτσης”.

3. Βελτίωση της προσβασιμότητας / οδικό δίκτυο

Α. Αργολίδα: Σύνδεση με αυτοκινητόδρομο Α7 (ένταξη το Σεπτέμβριο του 2020).

Β. Αρκαδία:

– Παράκαμψη Λαγκαδίων (ολοκλήρωση μελέτης από το υπουργείο Υποδομών – προοπτική ένταξης τον Σεπτέμβριο).

– Δρόμος Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία.

Γ. Κορινθία: Βελτίωση ορεινού επαρχιακού δικτύου.

Δ. Λακωνία:

– Δρόμος Σπάρτη – Γύθειο (ολοκλήρωση μελέτης από το υπουργείο Υποδομών, προοπτική ένταξης τον Σεπτέμβριο).

– Δρόμος Σπάρτη – Μονεμβασιά /Νεάπολη, προοπτική ένταξης (παράκαμψη Βλαχιώτη).

Ε. Μεσσηνία:

– Δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Ριζόμυλος – Μεθώνη – Κορώνη – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

– Δρόμος Μάνης (προοπτική ένταξης).

– Μεσσήνη – Λάμπαινα – Αρχ. Μεσσήνη (προοπτική ένταξης).

4. Ενεργοποίηση σιδηροδρομικού δικτύου

Α. Γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο

– Συνεννόηση και συμφωνία →ΥΠ.ΥΠΟΔ.,ΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

– Διάθεση 15 εκατ. ευρώ από ΠΕΠ / ένταξη στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου.

– Επαναλειτουργία γραμμής το φθινόπωρο του 2021.

Β. Γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα

Αναγκαιότητα η κανονικοποίηση της γραμμής (εύρος 1,40) και η ένταξή της στο διεθνές δίκτυο. Χρηματοδότηση μελέτης: Πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”.

5. Περιβάλλον

Α. Αξιοποίηση κατηργημένης σιδηροδρομικής γραμμής 60 χλμ. στην Κορινθία (υπάρχει χρησιδάνειο για δημιουργία περιβαλλοντικού-οικολογικού πάρκου). Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Β. Ευρώτας: Οριοθέτηση, προβολή, αξιοποίηση.

Γ. Λίμνη Τάκα Τρίπολης: Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου.

Δ. Μονοπάτια: Κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων σε όλη την Περιφέρεια. Συνεργασία με τον κ. Γιώργο Κρεμλή, εξειδικευμένο σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

6.Τουρισμός

α. Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Κεντρική πύλη εισόδου. Υλοποίηση δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση.

β. Λιμάνια – μαρίνες – υδατοδρόμια: Χαρακτηριστική υστέρηση.

γ. Ισθμός Κορίνθου

– Διάθεση 18 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου για αναβάθμιση.

– Απαιτείται συνεννόηση με Δ.Σ. Διώρυγας και υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση της εγκαταλελειμμένης έκτασης (ασφάλεια-αναβάθμιση) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

7. Απορρίμματα – απόβλητα

– Ολοκληρώνεται η διαδικασία για διαχείριση απορριμμάτων. (Τελευταίο δικαστήριο 1/7/2020) και αρχίζει η κατασκευή των εργοστασίων.

– Προβλήματα με τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

– Αναγκαία η αποκατάσταση δεκάδων ΧΑΔΑ.

8. Φυσικό αέριο

– Να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ.

– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύει 20 εκατομμύρια ευρώ για τα εσωτερικά δίκτυα.

9. Μεγαλόπολη

– Καλή η συνεργασία στα πλαίσια της συντονιστικής και ικανοποιητικός ο σχεδιασμός.

– Η Μεγαλόπολη πρέπει να συνεχίσει να είναι ενεργειακό κέντρο και να γίνει περιοχή:

• προσέλκυσης επενδύσεων,

• αθλητισμού,

• συγκοινωνιακού κόμβου,

• πολιτισμού,

• σύγχρονης γεωργίας.

10. Υγεία

α. Ανάγκη για νοσοκομείο αναφοράς (Παναρκαδικό).

β. Κατασκευή Νοσοκομείου Αργολίδας (Δαλαμανάρα).

γ. Συμμετοχή εκπροσώπων Περιφέρειας στο Δ.Σ. Νοσοκομείων.

11. Αθλητισμός

– Δεν υπάρχει κανένας αθλητικός χώρος διεθνών προδιαγραφών.

– Ανάγκη αναβάθμισης εθνικών / δημοτικών σταδίων και κατασκευής κλειστών σταδίων.

– Προωθείται η κατασκευή ορεινού αθλητικού κέντρου στη Βυτίνα Αρκαδίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

12. Διάβρωση ακτών

– Μείζον πρόβλημα στην Κορινθία, ιδιαίτερα. Ανάγκη ολοκλήρωσης μελέτης και συνολικής παρέμβασης.

13. Πολιτισμός

Σημαντικό πλεονέκτημα και ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης.

– Αρχαιολογικοί χώροι κάθε περιόδου, βυζαντινά μνημεία.

– Ανάγκη κατασκευής νέου μουσείου (Σπάρτη, Χώρα).

– Βελτίωση πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους.

– Προώθηση ανασκαφών (Αρχ. Μεσσήνη, Αρχ. Θουρία, Τεγέα, κ.λπ.) και συντηρήσεων (Θέατρο Μεγαλόπολης, Σικυωνίων κ.λπ.).

– Υπάρχει καλή συνεργασία με υπουργείο Πολιτισμού και “Διάζωμα”.

14. Εγγειοβελτιωτικές υποδομές

Οι αυξημένες ανάγκες για άρδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτούν την άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των κάτωθι αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών υποδομών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσα:

1. Αρδευτικά έργα Ασωπού, ΠΕ Κορινθίας.

2. Εργα Αναβάλου, ΠΕ Αργολίδας.

3. Φράγμα Κελεφίνας, ΠΕ Λακωνίας.

4. Λίμνη Τάκα, ΠΕ Αρκαδίας.

5. Φιλιατρινό φράγμα, ΠΕ Μεσσηνίας.

Η Περιφέρειά μας έχει ως προτεραιότητα την κατασκευή μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

15. Eκπαίδευση

– Συνεργασία με Δ.Σ. Αστεροσκοπείου Αθηνών για αναβάθμιση Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας (Πλανητάριο, περιβάλλων χώρος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων).

– Αίτημα για ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ξεναγών στην Καλαμάτα.

– Αξιοποίηση κτηρίων στη Βυτίνα και τα Φιλιατρά για την εκπαίδευση στις μεθόδους σύγχρονης γεωργίας.

16. Θεσμικά

Αλλαγή πλαισίου (ακριβής προσδιορισμός αρμοδιοτήτων, ίδιοι πόροι, αποκεντρωμένη διοίκηση κ.λπ.).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα