Newsroom

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το Συνέδριο υπό τον τίτλο «Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα», έφερε σε πρώτο πλάνο όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών και συσχετίζονται με τη συνθήκη της κλιματικής κρίσης και με τα βήματα που είναι αναγκαία για την υπέρβασή της. Όπως το έθεσε ευθύς εξαρχής ο Συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος, «Θεωρήσαμε χρήσιμο να πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση μιας και η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση για το περιβάλλον είναι πλέον επιτακτική. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στην οποία τα πλαστικά έχουν ρόλο, πρωταγωνιστικό και θετικό». Έτσι, προϊδεάζοντας τους συνέδρους, ο κ. Λυσσαίος εξήγησε ότι «σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τρία πράγματα: α) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από τη βιομηχανία πλαστικών και γ) τις λύσεις που μπορούν να δοθούν».

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ Βασίλης Γούναρης, απέδωσε στα πλαστικά τη θέση του συμμάχου της κοινωνίας στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, παρότι, όπως είπε, «τα πλαστικά έχουν εξελιχθεί στον βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΒΠΕ και των μελών του, προκειμένου, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς να επιταχυνθεί η υιοθέτηση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας και να αναδειχθούν τα οφέλη των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν, εφαρμόζοντας τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενθαρρύνοντας τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνέργειες και δράσεις, όπως η αποψινή, ο ΣΒΠΕ επιθυμεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, το μοναδικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη λεωφόρο της πραγματικής προόδου για την Κλιματική Αλλαγή» κατέληξε ο πρόεδρος, για να δώσει αμέσως τον λόγο στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που χαιρέτισε την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου του ΣΒΠΕ.

Για δύο συνεχόμενες χρονιές με ρεκόρ επενδύσεων (2021 και 2022) έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο και τα επόμενα έτη. Μπαίνοντας στην ουσία της θεματικής του Συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε: «Η προστασία του περιβάλλοντος συνδυάζεται με το πλαστικό;» Και απάντησε αμέσως, εξηγώντας: «Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το αντίθετο θα ήταν παράλογο. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το πλαστικό, αλλά μπορούμε να επενδύσουμε στην τεχνολογία για να συμβάλει και το πλαστικό στους κλιματικούς στόχους. Έχουμε πολύ σημαντικές βιομηχανίες του κλάδου στην Ελλάδα και επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη βιομηχανία μας περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά ανταγωνιστική».

Στη μεταφορά τεχνολογίας από τα δημόσια εργαστήρια στην κοινωνία αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του προς τους συνέδρους ο Γιώργος Νούνεσης, πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Ο κ. Νούνεσης υπογράμμισε τον ρόλο ενός Ερευνητικού Κέντρου όπως ο «Δημόκριτος», που συμβάλλει στην καινοτομία και στην ανάπτυξη, ενώ έφερε απτά παραδείγματα προγραμμάτων όπως το Smart Attica, που επιδιώκει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα και στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι ο «Δημόκριτος» αποτελεί έναν από τους εννέα επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ευρώπη, που επελέγησαν για χρηματοδότηση από το Innovation Fund του ΝΑΤΟ, με σκοπό τη διασύνδεση μεταξύ των βιομηχανιών, των νεοφυών επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Οι προκλήσεις σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένες τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Ο ίδιος ο τίτλος του Συνεδρίου σας, ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα, είναι ένα πραγματικά κρίσιμο ζήτημα. Αφορά μία μετάβαση, αυτό που εμείς αποκαλούμε “πράσινη επανάσταση”» σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Λυπάμαι να πω ότι σε σχέση με την ανακύκλωση έχουμε σημειώσει οπισθοδρόμηση». Αναφερόμενος δε στο επίκαιρο θέμα του ενεργειακού κόστους, τόνισε ότι «Στην Ελλάδα οι μη οικιακοί καταναλωτές ενέργειας έχουν την πιο ακριβή χρέωση στην Ευρώπη – μάλιστα, μετά τις επιδοτήσεις, είμαστε οι δεύτεροι πιο ακριβοί στην Ευρώπη».

«Ο τρόπος με τον οποίο επενδύαμε, το πού εστιάζαμε την παραγωγικότητά μας, δείχνει ότι για πολλά χρόνια κάτι δεν κάναμε καλά» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. Σε μια αντίστιξη με το παρελθόν, ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι πλέον «οι επενδύσεις αυξάνονται, έχουμε εισροή ξένων επενδύσεων, έχουμε καλύτερη σύνδεση εκπαίδευσης με την παραγωγή». Αν και το περιβάλλον γίνεται πιο δυσμενές, μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι, εξήγησε, και μιλώντας για τον κλάδο των πλαστικών σημείωσε: «Ο κλάδος έχει πολλές, καλές και σοβαρές επιχειρήσεις, έχει εξωστρέφεια και ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων. Αν η χώρα τρέξει πιο γρήγορα στην κυκλικότητα, το οικονομικό όφελος, πέρα από το περιβαλλοντικό, θα είναι πολύ σημαντικό».

Αναλύοντας στη συνέχεια τα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των πλαστικών, ο Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, υπεύθυνος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, ανέφερε: «Η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ο κλάδος βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη του το 2021. Είχαμε αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στα προϊόντα από πλαστικά κατά 25% το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Επίσης, αύξηση της αξίας εξαγωγών κατά 35% σε €1,6 δισ. Ο κλάδος πλαστικών εισφέρει το 1,1% του ΑΕΠ της χώρας (περίπου €2 δισ.), ενώ στηρίζει την απασχόληση 43 χιλ. ατόμων (0,9% της απασχόλησης)».

Στις σημαντικές τάσεις για τις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε ο Λουκάς Ζιώμας, Partner της McKinsey Ντόχα, ο οποίος πραγματοποίησε την παρουσίαση του εξ αποστάσεως από την βάση του, στο Κατάρ. Ο κ. Ζιώμας εξήγησε ότι η «απανθρακοποίηση» θα είναι μια ευκαιρία δημιουργίας αξίας και όχι μόνο κόστος, αλλά και ότι η κυκλικότητα αποτελεί έναν νέο παράγοντα ανάπτυξης, ακόμη και σε μειονεκτικές περιοχές.

Ο Γενικός Διευθυντής της HELIOSRES, Νεκτάριος Τζωρτζόγλου, aνέδειξε από την πλευρά του τα σημαντικά οφέλη του Net Metering για τις επιχειρήσεις. «Tις προστατεύει από τις μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού Ρεύματος. Τις απαλλάσσει από ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ΕΤΜΕΑΡ για το τμήμα της ενέργειας που παράγουν και έχουν αύξηση της ενεργειακής κατηγορίας του ακινήτου λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ».

Την καινοτομία της θερμόλυσης για παραγωγή καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα από πλαστικά απόβλητα παρουσίασε ο Άρης Γκορόγιας, τεχνικός υπεύθυνος της Thermolysis S.A. και πρόεδρος του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Ο κ. Γκορόγιας μίλησε για μια ευέλικτη εγκατάσταση η οποία στοχεύει να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της Κυκλικής Οικονομίας και στην αναμόρφωση του ενεργειακού κλάδου. «Ήδη μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό επενδύουν στην χημική ανακύκλωση, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης».

Στο δεύτερο μέρος των παρουσιάσεων, τον λόγο είχαν οι φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό, που είχαν προσκληθεί από τον ΣΒΠΕ ειδικά για το Συνέδριο.
Ο Marjan Ranogajec, Υπεύθυνος Έργου στον European Plastics Converters και Ευρωπαίος Συντονιστής MORE, παρουσίασε την πλατφόρμα MORE, ένα εργαλείο καταγραφής της ανακύκλωσης πλαστικών για τη μεταποιητική βιομηχανία, το οποίο ανέπτυξαν η EuPC σε συνεργασία με τα μέλη της και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στόχος είναι η καταγραφή 10 MT ανακυκλωμένων πολυμερών, που θα χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα την περίοδο 2025-2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ranogajec.

Ο Jan Laperre, Πρόεδρος της PolyCert Europe, παρουσίασε το πρόγραμμα πιστοποίησης PolyCert Europe, το οποίο θέτει τρεις στόχους: «α) να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο οργανισμών που θα πραγματοποιούν ελέγχους στα προϊόντα που αναγράφεται ότι περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά, β) η συλλογή, κατανόηση και διάδοση των διαφορετικών, νομικών απαιτήσεων που υπάρχουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε., γ) Η διασφάλιση ότι η σήμανση του προγράμματος PolyCert στα προϊόντα θα πιστοποιεί ότι περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά».

Τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν το πρόγραμμα Operation Clean Sweep® (OCS) παρουσίασε ο Alexandre Dangis, Διευθύνων Σύμβουλος της European Plastics Converters (EuPC), ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός προτύπου πιστοποίησης, στόχος του οποίου θα είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του OCS. Αναφέρθηκε επίσης και στις προκλήσεις που απορρέουν από την αναθεωρημένη Οδηγία για τις συσκευασίες, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2022. «Στόχος της Οδηγίας θα είναι να γίνουν όλες ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, έως το 2030. Πάντως το σημερινό προσχέδιο της Οδηγίας είναι υπερβολικά φιλόδοξο ως προς τους στόχους του», ανέφερε ο κ. Dangis.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο ΣΒΠΕ απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Alexandre Dangis τιμώντας την προσφορά του στον κλάδο, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuPC έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους αποχωρεί από τη θέση του ύστερα από 33 χρόνια δράσης.

«Είναι τελείως άδικη η στοχοποίηση του πλαστικού»

Το Διεθνές Συνέδριο του ΣΒΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα τις «Προκλήσεις προς την Κλιματική Ουδετερότητα», μια συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά (Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr).

Οι ομιλητές ανέδειξαν τα μείζονα θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση και την ανάγκη –αλλά και τις δυνατότητες– να συνεισφέρει στην αντιμετώπισή της ο κλάδος των πλαστικών. Αυτή είναι εξάλλου μία από τις βασικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο ΣΒΠΕ και γύρω από αυτόν τον άξονα ζήτησε να συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους οι τέσσερεις καλεσμένοι του πάνελ: Ο Δρ Πέτρος Βαρελίδης (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας), που είχε την ευκαιρία να αναδείξει την πολιτική του ΥΠΕΝ για το περιβάλλον, υπογράμμισε ότι η στοχοποίηση του πλαστικού είναι άδικη. Ο Νίκος Χιωτάκης (Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καμπάνια που ξεκίνησε ο ΕΟΑΝ για την προώθηση της ανακύκλωσης. Ο Ιωάννης Σιδέρης (Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πλαστικά Θράκης) διαπίστωσε ότι η ανακύκλωση έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα και μίλησε για συνεργασία όλων των φορέων αλλά και για την ευθύνη του παραγωγού. Η Ελένη Μαριάνου (Γενική Γραμματέας Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης – CPMR) συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου από τις Βρυξέλλες και ανέλυσε γιατί οι Περιφέρειες πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην υπόθεση της κυκλικής οικονομίας, αναφέροντας, μάλιστα, σχετικά παραδείγματα δήμων ή τοπικών κυβερνήσεων στην Ε.Ε. που έχουν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Συνέδριο που διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά ο ΣΒΠΕ κατάφερε να αναδείξει τις «κλιματικές προκλήσεις» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος των πλαστικών, να προτείνει διεξόδους, να ανοίξει από πολλές πλευρές το ζήτημα της ανακύκλωσης, αλλά και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνση προς την κυκλική οικονομία, που με έμφαση υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

Η επιτυχία του Συνεδρίου, η διεθνής διάστασή του και η ανταπόκριση που συναντά η διοργάνωσή του αποδεικνύουν ότι έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό ραντεβού του κλάδου, ένας δημόσιος χώρος συνάντησης της βιομηχανίας πλαστικών με την πολιτική ηγεσία, ένα πεδίο διαλόγου για κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας