Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) διοργάνωσε την πρώτη τεχνική και επιστημονική ημερίδα στον κλάδο της κεραμοποιίας στην Ελλάδα με θέμα “HEAVY CLAY INDUSTRY: CUTTING EDGE VISION FOR CERAMIC BUILDING MATERIALS” υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε ως παράλληλη δράση με το Τiles & Bricks Europe (TBE) Congress 2024, το οποίο φιλοξενήθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη (06-07.06.24) από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελληνικής Κεραμοποιίας (ΣΕΒΚ).
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο κ. Κουβουκλιώτης, μέλος της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, απηύθυνε τον χαιρετισμό του, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες μελέτες από καταρτισμένους εκπροσώπους πανεπιστημιακών τμημάτων και εργαστηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες ανέδειξαν τη συμβολή των κεραμικών δομικών προϊόντων στην πράσινη μετάβαση του κτιριακού τομέα.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Αειφόρα χαρακτηριστικά οπτοπλινθοδομών» αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα της τοιχοποιίας από κεραμικά τούβλα στις κατασκευές, εστιάζοντας στη θερμική απόκριση, την ηχομόνωση, καθώς και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεόδωρος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., δήλωσε σχετικά με την θερμομονωτική ικανότητα των υλικών: «Για την πληρέστερη κατανόηση της θερμικής και ενεργειακής συμπεριφοράς των οπτοπλινθοδομών, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλα θετικά χαρακτηριστικά πέρα από τη θερμοπερατότητά τους, όπως είναι η θερμοχωρητικότητα, η θερμική αδράνεια και η θερμική άνεση».
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Καραμπατζάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., η εξωτερική τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή, λόγω της μεγάλης μάζας που διαθέτει, αποτελεί δομικό στοιχείο με υψηλή ηχομονωτική ικανότητα. Ο κ. Θεόδωρος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. εστίασε στο ότι η επιβολή περιβαλλοντικών κριτηρίων αξιολόγησης, πέρα από τα ενεργειακά, εισάγει την έννοια του κύκλου ζωής στην αξιολόγηση των τοιχοποιιών όπως και όλων των δομικών υλικών που απαρτίζουν μία κατασκευή, αναδεικνύοντας την δυναμική των πιστοποιήσεων EPD.
Η δεύτερη θεματική ενότητα της ημερίδας, επικεντρώθηκε στις καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις με τη χρήση κεραμικών δομικών προϊόντων, εστιάζοντας στο καινοτόμο σύστημα δόμησης οπλισμένης φέρουσας τοιχοποιίας, στο κεραμικό τούβλο ως υλικό αναβάθμισης της αντοχής των κατασκευών, καθώς και στη συγκριτική αξιολόγηση των κεραμιδιών έναντι συμβατικών επιστρώσεων δώματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Λάζαρος Μελίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι: «Η δόμηση από οπλισμένη φέρουσα τοιχοποιία, με σημαντικές μηχανικές και ενεργειακές ιδιότητες, θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, καθώς εκτός από υψηλές αντοχές έναντι σεισμικών δράσεων, ταυτόχρονα μπορεί να διαθέτει και υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες».
Σημειώνεται ότι για την ανάπτυξη του νέου καινοτόμου Συστήματος Δόμησης Οπλισμένης Φέρουσας Τοιχοποιίας και με στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της οπλισμένης φέρουσας τοιχοποιίας ως τρόπο δόμησης, το Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής των Υλικών και των Κατασκευών (ΕΠΑΥΚ) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνεργάστηκε με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ΚΕΒΕ – το ερευνητικό έργο έχει ολοκληρωθεί και το Σύστημα Δόμησης Οπλισμένης Φέρουσας Τοιχοποιίας θα διατεθεί στην αγορά εντός του 2024. Επιπλέον, στη θωράκιση της τοιχοποιίας έναντι των σεισμικών φορτίων η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση οπτοπλίνθων, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τη θεαματική συνεισφορά των οπτοπλίνθων κατακορύφωνοπών.
Στη συνέχεια, η κα. Στέλλα Τσόκα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χρήσης κεραμιδιών έναντι συμβατικών επιστρώσεων δώματος, αναδεικνύοντας τη συμβολή της κεραμοσκεπής στο μικροκλίμα εντός αστικού ιστού και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής των ενοίκων.
Με διαδρομή 90 ετών και ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο, η ΚΕΒΕ παράγει και προμηθεύει άριστης ποιότητας, καινοτόμες και οικολογικές δομικές λύσεις. Με το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη δόμηση, η ΚΕΒΕ επενδύει σταθερά στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και επιδιώκει να βρίσκεται σε διαρκή διασύνδεση τόσο με την επιστημονική κοινότητα όσο και με τον τεχνικό κόσμο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέσω των οποίων θα τεθούν οι βάσεις για έναν κόσμο, δομικά καλύτερο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας