Connect with us

Μετρό Αθήνας

Με εκατέρωθεν προσφυγές από ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ προχωρά ο διαγωνισμός της Γραμμής 4 του Μετρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πρωτοφανή αριθμό ατόμων, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για την νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Αυτό έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2020. Όπως αποκαλύπτουν υπήρχαν σχεδόν 100 άτομα και από τους μνηστήρες στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα με αποτέλεσμα να μην χωράει “καρφίτσα”. Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που η όλη διαδικασία πήρε αρκετές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια του ανοίγματος των προσφορών. Έγκυρες πηγές από την Αττικό Μετρό ανέφεραν στο ypodomes πως κατατέθηκαν εκατέρωθεν προσφυγές στην επιτροπή του διαγωνισμου. Ρεκόρ, είχαμε όμως και στον όγκο των προσφυγών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI είναι 287 σελίδες και κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Περίπου 178 σελίδες είναι η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM η οποία κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών. Οι ογκώδεις προσφυγές θα πρέπει να εξεταστούν και να απαντηθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης τους, άρα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να απορριφθούν και οι δύο (μην ξεχνάμε ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. τις έχει ήδη αξιολογήσει και βαθμολογήσει). Το επόμενο λογικό βήμα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ όπου εκεί θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή των δύο στην τελική φάση του διαγωνισμού. Πηγές της αγοράς, θεωρούν δεδομένη την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έσχατο μέσο αποκλεισμού του αντιπάλου. Εξάλλου αν κάποιος από τους δύο το καταφέρει, θα μείνει μόνος, αγκαλιά με το έργο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των οποιοδήποτε δικαστικών προσφυγών, θα καθοριστεί και ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Αν δεν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι (άνευ απροόπτου) όπου θα αποκαλυφθεί ο μειοδότης.

Το σχήμα που τελικά θα αναλάβει το έργο θα πάρει το συμβόλαιο της δεκαετίας και θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο έχοντας ένα θηριώδες αντικείμεινο το οποίο σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί στον συμβατικό χρόνο των 96 μηνών (8 χρόνια).

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

Αιτία; οι πρόδρομες εργασίες. Ποιος περίμενε πως το έργο των 30εκατ.ευρώ που αφορά την προετοιμασία των εργοταξιακών χώρων που δημοπρατήθηκε με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν το κυρίως έργο πως σήμερα θα αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Μέχρι και σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου. Εδώ η ΕΡΕΤΒΟ έχει προσφύγει εναντίον της ΤΕΡΝΑ που είναι ανάδοχος του έργου.

Μόλις εκδοθεί η απόφαση, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την Αττικό Μετρό να πρέπει να πατάει γκάζι για να υπογραφεί και να ξεκινήσει το έργο των πρόδρομων. Αυτό γιατί σε διάστημα 30 μηνών θα πρεπει να παραδώσει τους εργοταξιακούς χώρους “έτοιμους” στη βασική εργολαβία.

Πάντως όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το παρήγορο είναι πως ο χρόνος προετοιμασίας της κύριας εργολαβίας (μελέτες, μελέτες εφαρμογής, έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α.) είναι τέτοιος που ακόμα και τώρα, οριακά μπορεί η καθυστέρηση στις πρόδρομες να μην επηρεάσει χρονικά την κύρια εργολαβία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών.

Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου. Θα χρησιμοποιηθούν δύο Μετροπόντικες οι οποίοι ταυτόχρονα θα διανοίγουν και από τα δύο άκρα της γραμμής για να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος διάνοιξης.

Οι 15 σταθμοί έχουν χωροθετηθεί ως εξής:

1.Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
2.Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
3.Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
4.Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5.Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6.Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
7.Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
8.Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
9.Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
10.Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11.Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12.Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
13.Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
14.Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
15.Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα