Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Με εγκρίσεις 4δισ.ευρώ σε έξι μήνες, η Ελλάδα από ουραγός, πρωταγωνίστρια για νέες επενδύσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Πως μπορεί κάποιος να ρίξει την διαδικασία ελέγχου του Αναπτυξιακού Νομου από 2-3 χρόνια σε 2-3 μήνες, πως προσελκύει μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις με πρωτόγνωρους χρόνους εγκρίσεων; Η ανάγκη της χώρας για επενδύσεις είναι γνωστή. Η δεκαετής κρίση άφησε μεγάλες πληγές αλλά άνοιξε και μεγάλες ευκαιρίες για τοποθέτηση κεφαλαίων. Το ίδιο γνωστή, μάλλον διαβόητη, είναι και η γραφειοκρατία που λειτουργεί περισσότερο σαν “διώχτης” παρά σαν προστατευτικό δίχτυ απέναντι στους επενδυτές. Όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει μια ιστορία για αναμονή ετών ακόμα και δεκαετιών για να ξεκινήσει μία μεγάλη επένδυση στη χώρα.

Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον Ιούλιο και μετά. Σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει σε κάθε τόνο ότι η χώρα είναι πλέον φιλική σε επενδύσεις και καλεί τους επενδυτές να έρθουν και να διαπιστώσουν αυτή την αλλαγή. Τους πρώτες μήνες, υπήρξε μία διστακτικότητα από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μιας και το “κακό όνομα” της Ελλάδας με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία είναι ένα εμπόδιο που δύσκολα ξεπερνιέται.

Αυτό όμως όχι δείχνει να αλλάζει μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες, αλλά να αντιστρέφεται πλήρως και να μεταφέρει την Ελλάδα από ουραγό και “διώχτη” επενδύσεων σε χώρα με πραγματικά γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων αυτών. Ως επιτυχής θεωρείται η τοποθέτηση του Νίκου Μαντζούφα, μέχρι πρότινως Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ (ο μακροβιότερος με 10 χρόνια στην ίδια θέση) ως Γενικού πλέον Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Η επιτυχημένη πορεία του κ.Μαντζούφα, η γνώση της αγοράς, των δομικών προβλημάτων των επενδύσεων μέσα από τα ΣΔΙΤ βοήθησε στην άμεση συνεργασία με τον υπουργό και την επίλυση προβλημάτων που χρόνιζαν, ειδικά στον τομέα του Αναπτυξιακού Νόμου.

Παρακολουθώντας και αναλύοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργείου στον τομέα της ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ ο απολογισμός του δεύτερου εξαμήνου του 2019, είναι επιτυχημένος. Σχεδόν 200 έργα, συνολικού κόστους άνω των 4δισ.ευρώ, εννέα Στρατηγικές Επενδύσεις 2 δισ.ευρώ, έργα-ΣΔΙΤ άνω του 1 δισ.ευρώ και ένταξη σχεδόν 200 επιχειρηματικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου αξίας 1,2δισ.ευρώ.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ

Ένα από τα σημεία κλειδιά καταπολέμησης της γραφειοκρατίας στην ευαίσθητη διαδικασία των επενδύσεων είναι ο έλεγχος. Με νομοθέτημα που ψηφίστηκε στο “Επενδύω στην Ελλάδα» το μεγάλο αναπτυξιακό νομοσχέδιο τον Οκτώβριο, και πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η ΚΥΑ, ο έλεγχος των επενδύσεων πέρασε σε ορκωτούς λογιστές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτό αποτελούσε μία μόνιμη πληγή στη διαδικασία ελέγχου. Μέχρι πρόσφατα από μία “δεξαμενή”, ένα μήτρωο στελεχών του Δημοσίου και ιδιωτών, κληρωνόταν μία τριμελής επιτροπή, που έπρεπε να συνεργαστούν. Η δυσκολία συντονισμού πολλές φορές έφτανε στο σημείο, μία επένδυση σε τελικό στάδιο να περιμένει από δύο μέχρι και 3 χρόνια για να μπορέσει ο επενδυτής να λάβει τις διά του νόμου φορολογικές απαλλαγές ή επιδοτήσεις.

Ο έλεγχος γίνεται βάσει του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 3000 και η εποπτεία γίνεται πλέν από την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων). Εκτιμάται ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο σε πάνω από 4.000 επενδυτικά σχέδια τα επόμενα τρία χρόνια. Ας φανταστεί λοιπόν κανείς 4.000 επενδυτικά σχέδια που πριν έκαναν κανα δυο χρόνο το καθένα, πλέον να ελέγχονται εντός 2-3 μηνών.

“Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ”

“Πρόκειται για κολοσσιαία αλλαγη, η αγορά πανηγυρίζει” σημειώνει στέλεχος της αγοράς. Η εκτίμηση είναι ότι πλέον ο έλεγχος θα διαρκεί περίπου δύο μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Η χώρα όχι μόνο ευθυγραμμίζεται επιτέλους με τις πρακτικές ελέγχου άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, αλλά με βάση τις καλές πρακτικές, πάει ένα βήμα μπρος και γίνεται από τις χώρες με τις ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης. “Σε θεσμικό επίπεδο πρόκειται για μία μεγάλη τομή, η χώρα θα δει να έρχονται πολλοί περισσότεροι επενδυτές, που θα βλέπουν την αλλαγή που συντελείται, τις θεσμικές αλλαγές και την αλλαγή νοοτροπίας” καταλήγει η ίδια πηγή.

 

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Τα πρώτα παραδείγματα στην αλλαγή ταχυτήτων είναι απτά. Στο πεδίο των Στρατηγικών Επενδύσεων, είχαμε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την περίφημη ξενοδοχειακή επένδυση Elounda Hills στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Θεωρείται η ταχύτερη μέχρι τώρα έγκριση ΠΔ καθώς πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από την έγκριση της από το ΚΣΔ. Μία δεύτερη αφορά το Blue Iris στη Μύκονο, μία ακόμα τουριστική επένδυση. Εγκρίθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και τώρα θα σταλεί στο ΣτΕ και ακολούθως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο ΣτΕ θα είναι έτοιμο το ΠΔ μέσα στο Φεβρουάριο.

Η ταχύτητα των διαδικασιών ακολουθείται και από τις αποφάσεις του ΣτΕ που εκδίδονται πολύ γρήγορα, αλλά και στην έκδοση του ΠΔ. Όπως παρατηρεί στέλεχος της αγοράς, αυτό οφείλεται και στην θετική συνεργασία των Γενικών Γραμματέων που ουσιαστικά γίνονται ένα σώμα στην προώθηση έργων που πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προϋποθέσεις, βοηθώντας την δουλειά των δικαστών.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι στο επενδυτικό σχέδιο Kilada Hills, κόστους 420εκατ.ευρώ με την έκδοση της οικοδομικής άδειας από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδυσεων και όχι από την τοπική πολεοδομία, αποφεύγοντας μακροχρόνιες διαδικασίες αναμονής και προβλημάτων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως με τον πρόσφατο Αναπτυξιακό Νόμο, οι ΣΔΙΤ θεωρούνται αυτομάτως Στρατηγικές Επενδύσεις, “τραβώντας” όλα τα ευεργετήματα και τις ταχείες διαδικασίες που πλέον διαθέτουν και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό αποτυπώθηκε στην μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή στο διαγωνισμό για το Ultra Fast Broadband με 10 συμμετοχές.Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι μεγάλες τομές είναι ο έλεγχος, η ταχεία έγκριση από τα αρμόδια όργανα, ο αυτόκλητος έλεγχος από το ΣτΕ και η γρήγορη έκδοση του ΠΔ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε έξι έργα Στρατηγικών Επενδύσεων άνω του 1 δισ.ευρώ τα οποία θα ακολουθήσουν τις ίδιες ταχείες διαδικασίες. Στόχος όλων να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2020:

– Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της εταιρείας «Νοβάλ Πρόπερτυ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» (oμίλου Βιοχάλκο), συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

– «COSTA NOPIA» της εταιρείας «Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του oμίλου Εταιρειών Λεπτός, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ. Η επένδυση της Costa Noria περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1130 στρ., στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου που βρίσκεται στο νομό Χανίων. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο golf.

– «Cape Tholos» της Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε με το διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.», του ομίλου Μεταξά, συνολικού προϋπολοσιμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο σε συνολική έκταση 1.400 στρ. στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και 2 ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου.

– Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW των εταιρειών East PV Α.Ε. και Notias S.A. εταιρίες του Γαλλικού oμίλου Total Eren S.A.. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 172 εκ ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

– Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW της εταιρείας «Consortium Solar Power Systems S.A.», συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

– Επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής της εταιρείας Panita Ltd, συνολικού ύψους 93,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο, που θα εγκατασταθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν την πραγματική επίπτωση αυτών των παρεμβάσεων, παρεμβάσεις που αν επιτύχουν θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση επενδύσεων και του ΑΕΠ της χώρας

image_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

ΥΠΑΝΕΠ: 4,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση ζημιών στην Κρήτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χρηματοδότηση ΠΔΕ

Χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Με πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), θα χρηματοδοτηθούν έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, σχολεία, υποδομές υγείας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού.

 

 

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Ομάδα κρούσης με το βλέμμα στην επόμενη μέρα συγκροτούν οι φορείς της Θεσσαλίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ομάδα κρούσης συγκροτούν οι φορείς της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού στην τοπική  οικονομία,  την κοινωνία και την υγεία. Η  Task Force της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλαμβάνει να σχεδιάσει τη στρατηγική της «επόμενης μέρας», με αλληλοβοήθεια και την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών φορέων και των φορέων πρόνοιας:

Στο πλευρό της συντάσσονται  η ΠΕΔ Θεσσαλίας, τα Επιμελητήρια – Εμπορικά, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ-, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών,  η 5η ΥΠΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι  Γεωπονικοί Σύλλογοι κ.ά.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει καμία ομοιότητα με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητο μέλλον. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται σοβαρότητα και προπάντων αλληλοβοήθεια» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η παραγωγική αλυσίδα στη Θεσσαλία πρέπει να διατηρήσει όλους τους κρίκους της ενωμένους. Γιατί αυτό σημαίνει προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, θέσεις  εργασίας  και οικογενειακό εισόδημα. Χρειάζεται  να αλληλοβοηθηθούμε και να είμαστε ενωμένοι. Να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και καλή στρατηγική. Όποιος έχει την καλύτερη στρατηγική» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης «εκείνος θα επωφεληθεί αποτελεσματικότερα από τη δημοσιονομική χαλάρωση και θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει την επόμενη μέρα, έργα, δράσεις και προγράμματα. Για αυτό και σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς,  κοινωνικοοικονομικούς φορείς, Επιμελητήρια και Συλλόγους της Περιφέρειας, συγκροτούμε  Δύναμη Κρούσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών  του κορωνοϊού.  Χρειάζεται να έχουμε κοινό βηματισμό και κοινή διεκδίκηση» τονίζει ο Κ. Αγοραστός.

«Δεν είναι ώρα ούτε να  παραδοθούμε, ούτε να μεμψιμοιρούμε. Χρειάζεται να οργανωθούμε, με εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  σχεδιάζει την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της παραγωγής οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν, αλλά και να  σηκώσουν  μεγάλο βάρος» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Δυτ. Μακεδονία: Χρηματοδότηση ύψους 720 χιλ. ευρώ για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Είσοδος Κέντρου Υγείας του ΕΣΥ

Θετικά ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας (επιτελική δομή ΕΣΠΑ) για την χρηματοδότηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας διαθέτοντας πόρους ύψους 720.000,00 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 2014-2020.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς δράσεων που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει να υλοποιήσει με σκοπό την στήριξη των υγειονομικών της μονάδων, την προστασία του πληθυσμού από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, αλλά και την τόνωση της Περιφερειακής της Οικονομίας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα