Βαγγέλης
Θάνος

Σε διαδικασία τροποποιήσεων της άδειας Ανεξάρτητου Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που κατέχει προχωράει το πρότζεκτ Thessaloniki FSRU.

Η υποδομή φυσικού αερίου αφενός μετατοπίζεται σε νέες συντεταγμένες και αφετέρου προσθέτει δεύτερο πλοίο FSU στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ, ο οποίος κατά τον αρχικό σχεδιασμό αποτελούνταν από ένα πλοίο.

Όσον αφορά την περιοχή εγκατάστασης, η μετατόπιση του σταθμού είναι μικρής κλίμακας και το πρότζεκτ παραμένει εντός του Θερμαϊκού Κόλπου.  Μία ακόμα τροποποίηση που δρομολογείται στο πρότζεκτ αφορά την αλλαγή της όδευσης του υποθαλάσσιου αγωγού, μήκους 4,5 χλμ.

Το πρότζεκτ προωθείται από την Elpedison, η οποία στην περιοχή της Θεσσαλονικης σχεδιάζει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο η οποία προβλέπεται να τροφοδοτείται με καύσιμο από το FSRU. Η αδειοδοτική ωρίμανση του Thessaloniki FSRU αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023. Αυτό προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατά την αδειοδότηση του πρότζεκτ από τη ΡΑΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022 με διάρκεια 50 ετών. Η αδειοδοτική διαδικασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, την άδεια χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου καθώς και την άδεια εγκατάστασης.

Ταυτότητα έργου

Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως

Για την υλοποίηση της μονάδας προβλέπεται η κατασκευή:

– Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ ο οποίος περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU]
• Πλωτό Αγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης / πλωτών ναύδετων (buoys) για την πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη ή εναλλακτικά μόνιμο αγκυροβόλιο νησίδων επί πασσάλων.

– Υποθαλάσσιου και Χερσαίου αγωγού Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού καθώς και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison.

Χωροθέτηση υποδομών

Ο Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος περίπου 4.500 μ. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας, τμήμα του αγωγού (μέχρι και το σημείο προσαιγιάλωσης) θα βρίσκεται εντός ορύγματος όπου και θα επιχωματωθεί. Η λεπτομερής όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού και ο ακριβής προσδιορισμός του σημείου προσαιγιάλωσής του θα προσδιοριστούν στο στάδιο του βασικού σχεδιασμού του έργου.

Η έξοδος του υποθαλάσσιου αγωγού στην ακτή και η σύνδεσή του με τον χερσαίο αγωγό θα πραγματοποιηθεί σε ζώνη αιγιαλού.

Ο χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στο χώρο εγκατάστασης του νέου μετρητικού / ρυθμιστικού Σταθμού Παραλαβής αερίου που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς και στους μετρητικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.» στην Θεσσαλονίκη.

Η όδευση του χερσαίου αγωγού θα πραγματοποιηθεί εντός των παρακάτω ζωνών:

•Ζώνη 1: Εντός του υφιστάμενου σωληνοδιαδρόμου του ομίλου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ».
•Ζώνη 2: Όδευση παράλληλα στον υφιστάμενο αγωγό υδροδότησης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας της ELPEDISON Α.Ε.
•Ζώνη 3: Νέα όδευση εντός ιδιοκτησίας του ομίλου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», μέχρι και τη σύνδεσή του με το νέο μετρητικό σταθμό του ΕΣΦΑ, αλλά και τους μετρητικούς σταθμούς εξυπηρέτησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV