Κατερίνα
Παναγέα

Με αποθήκευση ενέργειας προχωρά επένδυση ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά στις Σέρρες, μετά την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ ) για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 20 MW και συνοδά έργα υποδομής, που θα εγκατασταθεί στη θέση «Πλους», του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, Π.Ε. Σερρών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία HELIOTHEMA ENERGY SINGLE MEMBER S.A.

Η τροποποίηση αφορά στην:

  • Αλλαγή της τεχνολογίας της Βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα την υπαγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού στο πλαίσιο που διέπει τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο με την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή.
  • Μεταβολή των ορίων (μείωση) της περιοχής ενδιαφέροντος (πολύγωνο ΡΑΕ).
  • Αλλαγή του τύπου και του αριθμού των φωτοβολταϊκών πλαισίων και των μετατροπέων ενέργειας.
  • Μείωση της περιοχής εγκατάστασης του κέντρου ελέγχου.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW με τη δυνατότητα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, της εταιρείας με την επωνυμία «HELIOTHEMA ENERGY SINGLE MEMBER S.A.» που προτείνεται να εγκατασταθεί, στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «Πλους» του Δήμου Εμμανουήλ Παππά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 223.825,00 τ.μ. Η ανωτέρω έκταση, εντός της οποία θα αναπτυχθεί η εγκατάσταση του (Φ/Β) εμφανίζεται με χαρακτήρα ΔΔ και ΠΔ, σύμφωνα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής και προστατεύεται από τις διατάξεις δασικής νομοθεσίας.

Η υπόγεια γραμμή μέσης τάσης, εφόσον δε δίνεται επακριβώς η όδευσή της, εκτιμάται ότι αναπτύσσεται σε δασικού και μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Για τη λειτουργία του έργου δεν προβλέπεται διάνοιξη νέας οδού, διότι θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενος χωματόδρομος.

Το έργο θα περιλαμβάνει:

α) το πάρκο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πλαισίων, διάταξη συσσωρευτών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, 23 μετατροπείς, έναν προκατασκευασμένο οικίσκο ελέγχου, μία προκατασκευασμένη αποθήκη και ένα κτίριο για τη ΔΕΗ και

β) την υπόγεια γραμμή μεταφοράς τάσης 20KV, για μήκος 23,30 χιλ. περίπου, που θα συνδέει το πάρκο με τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ Σερρών, η οποία θα αναπτύσσεται κατά μήκος της επαρχιακής οδού Σερρών – Ν. Ζίχνης μέχρι το κομβικό σημείο ΚΣ1 και στη συνέχεια κατά μήκος της δασικής οδού, χωρίς να προσδιορίζονται επακριβώς τα σημεία όδευσής της.

Ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα κατασκευαστεί με τον τρόπο που περιγράφεται αναλυτικά στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Ο Φ/Β σταθμός θα αποτελείται από 29.851 φωτοβολταϊκά πλαίσια τύπου τύπου CS7N-670MS και ονομαστικής ισχύος 670W, της εταιρείας Canadian Solar, και 23 μετατροπείς τύπου Sungrow PCS-S5000 UD.

Τέλος, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του συνόλου της εγκατάστασης θα συγκεντρώνεται μέσω υπογείων δύο (2) κυκλωμάτων κατάλληλης διατομής (2 x XLPE/AL-PE 3x1x300 mm2) στο κέντρο ελέγχου του Φωτοβολταϊκού Σταθμού, όπου θα υπάρχουν διακριτές μετρητικές και διακοπτικές διατάξεις. Οι γραμμές των 20kV θα κατασκευασθούν από την εταιρία σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση του κέντρου ελέγχου του φωτοβολταϊκού σταθμού θα γίνεται με τον Υφιστάμενο Υποσταθμό Σερρών και θα πραγματοποιηθεί μέσω υπογείου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 23,30 χιλ, περίπου.

Η θέση εγκατάστασης βρίσκεται περίπου 2,1 Km ανατολικά του οικισμού Άγιο Πνεύμα, 1,3 Km βορειοανατολικά του οικισμού Εμμανουήλ Παππάς, 1,7 Km βόρεια του οικισμού Συκεά και 3,2 Km βορειοδυτικά του οικισμού Μέταλλα, στην Π.Ε. Σερρών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, έχει εκπονηθεί μελέτη προσωρινής οριοθέτησης υδατορεμάτων εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού «Εμμανουήλ Παππά».

Η περίφραξη θα κατασκευαστεί από πλέγμα γαλβανιζέ με άνοιγμα οπής 50x50mm, πάχους 2,5mm και ύψους 2m. Η περιοχή ενδιαφέροντος καταλαμβάνει 799.246,5 m2 και η προτεινόμενη επιφάνεια επέμβασης καταλαμβάνει περίπου 223.825 m2. Η ακριβής χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και η έκταση της περίφραξης θα προσδιοριστούν κατά το στάδιο της Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV