Κατερίνα
Παναγέα

Με αποθήκευση ενέργειας προχωρά επένδυση ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη.

Αναλυτικά, τροποποιήθηκε η Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 55,6416MW στη θέση ‘Σκοπός’ Δ.Ε. Δημητρίου Υψηλάντη και Κοζάνης, Δήμου Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης της ΠΔΜ».

Η τροποποίηση αφορά στην ενσωμάτωση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο με την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 56MW και εγγυημένης χωρητικότητας 224,1MWh.

Φορέας του έργου είναι η ΗΛΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΙΚΕ.

Περιγραφή του έργου

Περιγράφονται αναλυτικά, κατωτέρω, τα επί μέρους στοιχεία του κάθε σταθμού:

Το αρχικό έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55,6416MW στη θέση «ΣΚΟΠΟΣ» των Δημοτικών Ενοτήτων Δημητρίου Υψηλάντη και Κοζάνης, του Δήμου Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και διοικητικά υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ΦΣΠΗΕ πρόκειται να αναπτυχθεί έκταση συνολικού εμβαδού Ε=1.038.692,08 τμ, όπως περιγράφεται στο φάκελο της ΜΠΕ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Απόφασης.

Περιγραφή του βασικού εξοπλισμού του Φ/Β σταθμού

Η παραγωγή της ενέργειας θα γίνεται με χρήση γεννητριών μονοκρυσταλλικού πυριτίου, 85.602 ονομαστικής ισχύος 650Wp έκαστη, της εταιρείας CanadianSolar τύπου HiKu7 Mono PERC και θα τοποθετηθούν σε σταθερές βάσεις. Η μετατροπή του παραγόμενου ρεύματος συνεχούς (DC), σε ρεύμα εναλλασσόμενο (AC) θα γίνεται μέσω 15 κεντρικών μετατροπέων (central inverter) και εν συνεχεία θα καταλήγουν σε ισάριθμους μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης ισχύος 3,6 MVA έκαστος για να συνδεθούν, με την σειρά τους, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ (33 kV/150 kV).

Ο Φ/Β σταθμός συνδέεται με το ΚΥΤ «ΚΟΖΑΝΗΣ» με υπόγειο καλώδιο ΜΤ συνολικού μήκους 4,2χλμ σε υπόγειο χαντάκι που θα τοποθετηθεί κατά μήκος υφιστάμενου δικτύου οδών, όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο στο φάκελο της ΜΠΕ σχέδιο διασύνδεσης. Το ΚΥΤ θα συνδεθεί με το Σύστημα στη Γραμμή Μεταφοράς 2Β’Β’ 400KV «ΚΥΤ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΚΥΤ ΛΑΡΙΣΑΣ».

Εντός του γηπέδου εγκατάστασης του έργου θα εγκατασταθούν τα ακόλουθα:

– 85.602 φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας CANADIANSOLAR, τύπος HiKu 7 MonoPERC, ονομαστικής ισχύος 650 W έκαστο.
– 15 κεντρικοί αντιστροφείς ισχύος
– 15 οικίσκοι ελέγχου, περίπου 15 τ.μ. έκαστος, ισόγειοι, που περιλαμβάνουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανύψωση τάσης
– 1 κέντρο ελέγχου, το οποίο θα περιλαμβάνει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παρακολούθηση της λειτουργίας του έργου
– 2 containersγια την αποθήκευση των εξαρτημάτων και
– 1 δεξαμενή νερού
– Τα έργα διασύνδεσης με το Σύστημα.

Για την ομαλή λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, θα περιλαμβάνονται, επίσης, τα ακόλουθα:

– Σύστημα γείωσης Φ/Β σταθμού και σύστημα γείωσης αντικεραυνικής προστασίας
– Διατάξεις προστασίας έναντι υπερτάσεων
– Περίφραξη
– Σύστημα ασφάλειας/επιτήρησης – απομακρυσμένης παρακολούθησης
– Φωτισμός (εσωτερικός, εξωτερικός και ασφαλείας)

Το έργο θα κατασκευαστεί σε έκταση που βρίσκεται σε απόσταση, περίπου,1,67km από τον οικισμό Νέα Νικόπολη και 2,03km από τον οικισμό Κοίλα και χωροθετείται εκτός περιοχής Natura 2000 και ΚΑΖ. Η πρόσβαση στο γήπεδο εγκατάστασης του έργου γίνεται από την πρωτεύουσα Εθνική Οδό, την Δημοτική Οδό με κατεύθυνση βόρεια από τον οικισμό των Κοίλων και μέσω αγροτικής οδού με κατεύθυνση δυτικά.

Περιγραφή του βασικού εξοπλισμού του ΣΑΗΕ

Εντός του γηπέδου εγκατάστασης του ΦΣΠΗΕ και ειδικότερα στο τμήμα G15-P02 εμβαδού Ε=909.931,90τμ -όπως περιγράφεται στο τεύχος και αποτυπώνεται στα σχέδια του φακέλου τροποποίησης της ΜΠΕ- και κατάντη του μετρητή πρόκειται να εγκατασταθούν διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Σύστημα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα απορροφά ενέργεια τόσο από τον σταθμό όσο κι από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη λειτουργία του δεν θα υπερβαίνει τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής, όπως αυτή αναγράφεται στην Απόφαση Αντιπροέδρου του κλάδου Ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Το Σύστημα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Σ.Α.Η.Ε.) ηλεκτροχημικών συσσωρευτών αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

  • 136 οικίσκοι-τυποποιημένα containers,όπου το κάθε ένα από αυτά θα αποτελείται από έξι (6) ομάδες (racks) συσσωρευτών της εταιρείας Huawei τύπου LUNA2000-2.0MWH-2H1, όπου η κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει ένα πακέτο (packs) από είκοσι ένα (21) μπαταρίες. Η κάθε μπαταρία θα φέρει σύστημα παρακολούθησης των λειτουργικών της παραμέτρων και εξισορρόπησης και θα είναι εφικτός ο έλεγχος μέσω κεντρικού υπολογιστή. Οι οικίσκοι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι με μηχανικό κλιματισμό και αερισμό, σύστημα αυτόματης κατάσβεσης (Huawei Smart String ESS) και λοιπές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
  • 68 υπαίθριους Πίνακες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) για τη σύνδεση των σειρών συσσωρευτών με τους μετατατροπείς ΣΡ/ΕΡ
  • 340 μετατροπείς ΣΡ/ΕΡ μέγιστης ισχύος 200kVA, τύπου LUNA2000-200KTL-H0 της εταιρείας Huawei
  • 9 τοπικούς υποσταθμούς Υ/Σ ανύψωσης τάσης ΧΤ/ΜΤ (0.8/33kV) τύπου Huawei Jupiter-9000kH1, αποτελούμενος από ένα μετασχηματιστή (Μ/Σ) ΧΤ/ΜΤ (0.8/33kV) ισχύος 9MVA και τον κατάλληλο πίνακα ΜΤ,
  • 1 Οικίσκο Ζεύξης ΜΤ, όπου θα καταλήγουν τα κυκλώματα των εσωτερικών δικτύων ΜΤ και στη συνέχεια θα αναχωρούν προς τον Υ/Σ ΜΤ/ΥΤ προκειμένου να συνδεθεί με το εθνικό σύστημα ενέργειας. Ο οικίσκος ζεύξης θα αποτελείται από τρία διαμερίσματα, α) ένα των πεδίων ΜΤ, β) ένα του Μ/Σ Υπηρεσίας και γ) ένα γραφείο.

Επίσης, για την διαφύλαξη της εγγυημένης χωρητικότητας του σταθμού (στο σημείο σύνδεσης με το σύστημα) πάνω από 224.1MW και για λειτουργία τεσσάρων ωρών, θα τοποθετηθούν τα εξής:

  • 64 τυποποιημένα containers,όπου το κάθε ένα από αυτά θα αποτελείται από έξι (6) ομάδες (racks) συσσωρευτών όπου η κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει ένα πακέτο (packs) από είκοσι ένα (21) μπαταρίες
  • 32 υπαίθριους Πίνακες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) για τη σύνδεση των ομαδοποιημένων συσσωρευτών με τους μετατροπείς ΣΡ/ΕΡ
  • 160 μετατροπείς ΣΡ/ΕΡ μέγιστης ισχύος 200kVA
  • 1 τοπικό υποσταθμό Υ/Σ ανύψωσης τάσης ΧΤ/ΜΤ (0.8/33kV) αποτελούμενος από ένα μετασχηματιστή (Μ/Σ) ΧΤ/ΜΤ (0.8/33kV) ισχύος 9MVA και τον κατάλληλο πίνακα ΜΤ.

Tο σύνολο του έργου θα διαθέτει, καλωδιώσεις ασθενών ρευμάτων, σύστημα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας, σύστημα ασφαλείας, σύστημα περιμετρικού φωτισμού, κλιματισμό-θέρμανση, περίφραξη.

Τα συστήματα συσσωρευτών τοποθετούνται σε τμήμα εμβαδού 15,217.67 τμ εντός του γηπέδου

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV