Νίκος
Καραγιάννης

Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκινά το 2018 για το τεράστιο ενεργειακό έργο που αφορά στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, TAP, ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και, μέσω Αλβανίας, καταλήγει στις ακτές τις Ιταλίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας για το νέο έτος, το έργο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η πρόοδός του βρίσκεται μπροστά από το ορισμένο χρονοδιάγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν προετοιμαστεί 683 χλμ. γης για την εγκατάσταση των αγωγών σε Ελλάδα και Αλβανία ενώ έχουν τοποθετηθεί σε σειρά, απ’ άκρη σ’ άκρη (stringing), περί τα 633 χλμ. των σωλήνων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι έχουν ήδη συγκολληθεί 612 χλμ. αγωγών, διαδικασία η οποία πραγματοποιείται επιφανειακά, πριν την επίχωσή τους, συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους, αμμοβολές και μια τελική προστατευτική επίστρωση των κολλήσεων για μέγιστη διασφάλιση της ποιότητας.

Για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη του έργου, υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του αγωγού θα φτάσει τα 878 χλμ. (550 χλμ. στην Ελλάδα, 215 χλμ. στην Αλβανία, 105 χλμ. στην Αδριατική και 8 χλμ. στην Ιταλία). Ο TAP αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον ενισχύει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019 ενώ ή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου έχει οριστεί για το 2020.

Ο Νότιος Διάδρομος και η σημασία του TAP

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν ποτέ. Με μήκος που υπερβαίνει τα 4.000 χλμ., θα διέρχεται από επτά χώρες και στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν περισσότερες από δώδεκα κορυφαίες εταιρείες ενέργειας. Αποτελείται δε από μεγάλο αριθμό επιμέρους ενεργειακών έργων συνολικής επένδυσης 40 δισ. δολαρίων ΗΠΑ περίπου, ήτοι:

– Δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz, γεωτρήσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Κασπία Θάλασσα.

– Επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Sangachal στις ακτές της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν.

– Τρία έργα κατασκευής αγωγών:

α) Αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX)–Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία

β) Αγωγός φυσικού αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline-TANAP)–Τουρκία

γ) Αδριατικός Αγωγός (TAP)–Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία

– Επέκταση του Ιταλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου

– Δυνατότητες περαιτέρω σύνδεσης με δίκτυα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει ο TAP στην υλοποίηση αυτού του οράματος δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή σημαντικών οικονομικών οφελών, αλλά επιπλέον διασφαλίζει, για τις επόμενες δεκαετίες, τη βιωσιμότητα μιας εκ των σημαντικότερων οδών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (με πληροφορίες από τον ιστότοπο του TAP)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV