Newsroom

Με αλλαγές προχωρά έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που εκδόθηκε για το έργο «Κατασκευή και Λειτουργία τριών Αποθηκευτικών Σταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ονομαστικής ισχύος 125 MW και συνολικής χωρητικότητας 300 MWh», το οποίο θα εγκατασταθεί στη θέση «Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)», Δ.Κορδελιού – Ευόσμου, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου του θέματος αφορά τα ακόλουθα:

Αλλαγή της επωνυμίας του φορέα από «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε», σε «HELLENiQ RENEWABLES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Νέες άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί αποθήκευσης βάσει των αδειών μεταβλήθηκαν από 3 σε 4 σταθμούς εντός του ίδιου γηπέδου με ίδια συνολική ισχύ 125MW (Σταθμός 1: 25MW, Σταθμός 2: 25MW, Σταθμός 3: 50MW, Σταθμός 4: 25MW) και μείωση της συνολικής χωρητικότητας σε 250MWh (Σταθμός 1: 50MWh,Σταθμός 2: 50MWh, Σταθμός 3: 100MWh, Σταθμός 4: 50MWh).

και επικαιροποιεί τον τελικό σχεδιασμό του Αποθηκευτικού Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος προήλθε λόγω αλλαγής στις άδειες αποθήκευσης. Η συνολική ισχύς του αποθηκευτικού σταθμού παραμένει ίδια ενώ η συνολική χωρητικότητα μειώνεται από 300MWh σε 250MWh. Ο αποθηκευτικός σταθμός συσσωρευτών είναι να ανεγερθεί εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΕΛ.ΠΕ Θεσσαλονίκης στα γεωγραφικά όρια της Κοινότητας Ευόσμου, του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και η θέση του γηπέδου καθώς και τα όρια αυτού δεν έχουν μεταβληθεί από την περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη ΜΠΕ.

Περιγραφή του κυρίως έργου

Οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελούνται από συστοιχίες αποθήκευσης συσσωρευτών ιόντων λιθίου τύπου LFP, μετατροπείς συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος, υποσταθμούς (Υ/Σ) ΜΤ/ΧΤ, εσωτερικό δίκτυο διανομής ΜΤ και υποσταθμό (Υ/Σ) ΥΤ/ΜΕ GIS πλήρως στεγασμένο στο εσωτερικό κτηρίου, σύγχρονο σύστημα εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης των επιμέρους συνιστωσών έγχυσης/απορρόφησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο καθώς και το λοιπό
εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Οι κύριες μονάδες της εγκατάστασης του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα συγκροτήματα αντιστροφέων ΣΡ/ΕΡ και οι συσσωρευτές που συνδέονται στην πλευρά ΣΡ αυτών. Ο σταθμός διαθέτει συνολικά 75 μετατροπείς ισχύος ΣΡ/ΕΡ (σταθμός 25MW/50MWh: 16 μετατροπείς, σταθμός 25MW/50MWh: 15 μετατροπείς, σταθμός 50MW/100MWh: 29 μετατροπείς, σταθμός 25MW/50MWh: 15 μετατροπείς), ονομαστικής ισχύος 1,725 MVA έκαστος. Οι μετατροπείς ΣΡ/ΕΡ των σταθμού συνδέονται έως ανά τέσσερις (4) σε υποσταθμό ΜΤ/ΧΤ που διαθέτει μετασχηματιστή 0,69/33kV, 6,9 MVA. Το εσωτερικό δίκτυο των σταθμών περιλαμβάνει συνολικά 20 υποσταθμούς ΜΤ/ΧΤ (σταθμός 25MW/50MWh: 4 Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ, σταθμός 25MW/50MWh: 4 Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ, σταθμός 50MW/100MWh: 8 Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ, σταθμός 25MW/50MWh: 4 Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ), οι οποίοι ανά 4 εξυπηρετούνται από μία υπόγεια καλωδιακή γραμμή 33kV. Οι πέντε (5) υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης 33kV καταλήγουν στον νέο κεντρικό υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ 150/33kV, ο οποίος διαθέτει είσοδο – έξοδο απλού κυκλώματος 150kV. Ο Υποσταθμός θα περιλαμβάνει στην πλευρά ΥΤ δύο (2) πλήρεις πύλες για τη σύνδεση εναέριων γραμμών μεταφοράς, δύο (2) πύλες μετασχηματιστή ισχύος και ζυγούς 150kV.

Ο εξοπλισμός Υψηλής Τάσης θα είναι εξωτερικού χώρου και θα περιλαμβάνει διακόπτες ισχύος, αποζεύκτες, μετασχηματιστές τάσεως και εντάσεως, αλεξικέραυνα, μονωτήρες κ.λπ. Η πλευρά Μέσης Τάσης του Υ/Σ θα περιλαμβάνει συνολικά πέντε (5) κυψέλες ΜΤ τύπου IPPM για τη σύνδεση των διατάξεων αποθήκευσης και δύο (2) κυψέλες ΜΤ τύπου ΤΜ για τη σύνδεση των δύο (2) μετασχηματιστών ισχύος.

Ο κάθε Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα απορροφά ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο και θα φορτίζεται στο πλήρες φορτίο του. Η διασύνδεση του κάθε Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί με δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV. H γραμμή 33 kV θα καταλήγει σε Υ/Σ 150/33 kV, που θα αναπτυχθεί από την εταιρεία εντός της ευρύτερης έκτασης των περίπου 104 στρεμμάτων και προορίζεται για τη σύνδεση στο σύστημα ΥΤ του κάθε Σταθμού Αποθήκευσης (τέσσερις σταθμοί στο σύνολο), τους οποίους η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει εντός του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου. Το οριστικό σημείο σύνδεσης θα καθοριστεί από τον ΑΔΜΗΕ σε μεταγενέστερο στάδιο.

Oι δύο Σταθμοί Αποθήκευσης των 25MW/50MWh (ΑΔ-04606 και ΑΔ-05268) θα συνδεθούν στον Μ/Σ 65 MVA. Ο Μ/Σ 90 MVA του Υ/Σ θα εξυπηρετήσει τη διασύνδεση των υπόλοιπων δύο Σταθμών Αποθήκευσης της εταιρείας, ισχύος και εγγυημένης χωρητικότητας 50MW/100MWh και 25MW/50MWh (ΑΔ-04608 και ΑΔ-04607).

Η έκταση ανάπτυξης των συνιστωσών του Υ/Σ εκτιμάται περίπου ίση με 10 στρέμματα. Πλησίον του νέου Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ διέρχονται δύο ΓΜ 150 kV, οι οποίες διέρχονται από τη διαθέσιμη έκταση των 104 στρεμμάτων (βόρεια και ανατολικά του οικοπέδου). Ο σταθμός αποθήκευσης θα συνδεθεί στο ένα κύκλωμα της υπάρχουσας εναέριας ΓΜ διπλού κυκλώματος βαρέος τύπου 150 kV Εύοσμος – Βέροια, μέσω του νέου υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ με είσοδο – έξοδο απλού κυκλώματος 150 kV.Ο Υ/Σ θα περιλαμβάνει στην πλευρά ΥΤ δύο (2) πλήρεις πύλες για τη σύνδεση εναέριων ΓΜ, δύο (2) πύλες μετασχηματιστή ισχύος και ζυγούς 150 kV. Ο εξοπλισμός ΥΤ θα είναι εξωτερικού χώρου και θα περιλαμβάνει διακόπτες ισχύος, αποζεύκτες, μετασχηματιστές τάσεως και εντάσεως, αλεξικέραυνα, μονωτήρες κλπ. Η πλευρά Μέσης Τάσης του Υ/Σ θα περιλαμβάνει συνολικά πέντε (5) κυψέλες ΜΤ τύπου IPPM για τη σύνδεση των διατάξεων αποθήκευσης και δύο (2) κυψέλες ΜΤ τύπου ΤΜ για τη σύνδεση των δύο (2) Μ/Σ ισχύος.

Τρεις κυψέλες ΜΤ τύπου IPPM θα εξυπηρετούν τη σύνδεση των τριών Σταθμών Αποθήκευσης 25MW/50MWh (ΑΔ-04606, ΑΔ-04607 και ΑΔ-05268), ενώ δύο κυψέλες ΜΤ τύπου IPPM θα εξυπηρετούν τη σύνδεση του Σταθμού Αποθήκευσης 50MW/100MWh (ΑΔ-04608).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV