Νίκος
Καραγιάννης

Η πιο πυκνή συγκοινωνιακή υπεραστική σύνδεση στην Ελλάδα είναι αυτή που ενώνει τις δύο μεγάλες Μητροπόλεις της, την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Μαζί, αυτές οι 2 πόλεις διαθέτουν το 55% του συνολικού πληθυσμού της χώρας με περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες. Σε αυτό τον υπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι επισκέπτες των πόλεων αυτών που θέλουν να μετακινηθούν ανάμεσα στις 2 πόλεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο με την ολοκλήρωση των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων είναι πως θα αλλάξει το ισοζύγιο της μετακίνησης από τη μία πόλη στην άλλη μέχρι το 2020. Σήμερα με διαφορά η γρηγορότερη επιλογή είναι το αεροπλάνο. Πόση ώρα θα χρειαστείς; Περίπου 45 λεπτά είναι η πτήση αλλά αν προσθέσεις τη διαδρομή από/προς τα δύο αεροδρόμια τότε το σύνολο φτάνει περίπου τις 2 ώρες και 30 λεπτά. Το εισιτήριο μπορεί να κυμανθεί από 20 ευρώ με τις προσφορές που υπάρχουν κατά καιρούς, μέχρι 60-80 ευρώ, σχετικά φθηνά δηλαδή. Το κόστος μετακίνησης προς/από τα δύο αεροδρόμια ανεβάζει αυτό το κόστος κατά περίπου 10 ευρώ (αν επιλέξεις λεωφορείο). Το μεγάλο πλεονέκτημα του αεροπλάνου είναι η πολύ σύντομη πτήση και ειδικά με τα σημερινά αεροπλάνα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Οδικά, το πράγμα αλλάζει. Μετά την ολοκλήρωση των οδικών έργων στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τηρώντας τα όρια ταχύτητας φτάνεις σε περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και χρόνος περίπου 1 ώρας (30 λεπτά ανά πόλη) για να μετακινηθείς μέσα στην πόλη. Το κόστος είναι περίπου 33 ευρώ για διόδια και άλλα 60-70 ευρώ για βενζίνη. Αν έχεις υγραέριο ή πετρέλαιο το κόστος μειώνεται σε περίπου 40 ευρώ. Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι στο πλήθος των ατόμων που ταξιδεύουν. Ενώ το αεροπορικό κόστος είναι αποκλειστικά ανά άτομο, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι από ένα έως 5 άτομα και ανάλογα να μοιραστεί το κόστος. Δηλαδή για ένα επιβάτη το μέσο κόστος μπορεί να φτάσει από 75 μέχρι 100 ευρώ ενώ για 5 επιβάτες αυτό διαιρείτται και φτάνει από 15-20 ευρώ, δημιουργώντας οικονομία κλίμακας. Άρα, το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι πολύ πιο οικονομικό με περισσότερους επιβάτες, ενώ με το αεροπλάνο αν κινηθείς ατομικά. Στο οδικό ταξίδι μπορούμε να προσθέσουμε και τη μετακίνηση με ΚΤΕΛ που φτάνει τις 6 ώρες και το ατομικό κόστος κυμαίνεται σε περίπου 40 ευρώ.

Πάμε τώρα και στο τρένο. Σήμερα η μετακίνηση μεταξύ των δύο πόλεων κυμαίνεται από 5 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι 7 ώρες. Το κόστος ενός μέσου εισιτηρίου είναι περίπου 40 ευρώ. Εδώ θα έχουμε όμως μία δυναμική αλλαγή. Σταδιακά από τα τέλη του έτους και μέχρι τις αρχές του 2019 το δρομολόγιο θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτό θα ανατρέψει και τις σημερινές ισορροπίες καθώς το μεγάλο πλεονέκτημα του τρένου είναι η μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ευκολία επιβίβασης, αποβίβασης χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Εφόσον το κόστος παραμείνει σε σχετικά ανεκτά επίπεδα, η σχέση χρόνου/κόστους/εμπειρίας θα αναδείξει το τρένο ως νικητή έναντι όλων των μέσων. Γιατί;

Η μετακίνηση με το τρένο σου επιτρέπει την επιβίβαση ακόμα και 5 λεπτά πριν την αναχώρηση. Εφόσον το δρομολόγιο είναι στο επίπεδο των 3 ωρών και 30 λεπτών θα έχουμε ελάχιστο χρόνο διαδρομής, ενώ η εμπειρία θα είναι ασύγκριτα καλύτερα από ι.χ., αεροπλάνο ή ΚΤΕΛ καθώς στο τρένο έχεις την πολυτέλεια, της μετακίνησης από βαγόνι σε βαγόνι, για να φας ή να χαζέψεις, μπορείς να δουλέψεις από τη θέση σου πολύ πιο εύκολα (τα σύγχρονα τρένα διαθέτουν πρίζες) ενώ θα φτάσεις στο κέντρο της πόλης έχοντας μετά σημαντικά μικρότερο χρόνο για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Έτσι, ο σημερινός βασιλιάς της μετακίνησης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το αεροπλάνο αλλά και το ΚΤΕΛ θα νιώσουν την “πίεση” από το τρένο που σήμερα αποτελεί τον κομπάρσο, ενώ συνολικά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της μετακίνησης ανάμεσα στις δύο πόλεις, μεγαλώνοντας την πίτα, μιας και οι ευκολότερες μετακινήσεις θα σημάνουν και περισσότερους διατεθειμένους επιβάτες να ταξιδέψουν, επιλέγοντας το μέσο που πιστεύουν ότι τους ταιριάζει καλύτερα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV