Με 4 μεγάλα έργα σε λιμάνια και αεροδρόμια ύψους 1,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην συνεχώς αυξανόμενη κίνηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο επιβατών όσο και σε επίπεδο εμπορευματικής κίνησης.
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας ξεκινά η μεγάλη επέκταση των εγκαταστάσεων με τα πρώτα έργα να είναι ήδη υπό δημοπράτηση. Εδώ και πέντε χρόνια επίσης είναι υπό κατασκευή το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου για να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο αεροδρόμιο της πόλης.
Παράλληλα στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας έχουμε δύο μεγάλες παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουαζιεροπλοίων ενώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα.
Κοινή συνισταμένη των μεγάλων αυτών έργων είναι η γεωμετρική αύξηση των μεγεθών που προέρχονται από τις δραστηριότητες των σημαντικών για τη χώρα συγκοινωνιακών πυλών.
Επίσης κοινό σημείο είναι πως και τα 4 αυτά έργα δεν είναι αμιγώς δημόσια έργα αλλά αποτελούν έργα μέσα από συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί για αυτές τις μεγάλες συγκοινωνιακές πύλες της χώρας. Επίσης μην ξεχνάμε και τον επικείμενο διαγωνισμό παραχώρησης για τα 22 Περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και τα έργα που εκτελεί η Fraport Greece στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια.
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα έργα τα οποία συναντάμε καθώς και η ίδια η Πολιτεία μέσα από δημόσιες συμβάσεις αναβαθμίζει τις συγκοινωνιακές της πύλες και έχουμε παραδείγματα στα αεροδρόμια Πάρου, Νάξου, Χίου.
Το αεροδρόμιο της Αθήνας
Το μεγαλύτερο έργο το συναντάμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας όπου είμαστε ήδη σε τροχιά υλοποίησης με των πρώτη δημοπράτηση των επεκτάσεων. Ένα νέο πολυώροφο πάρκινγκ και μια νέα πίστα αεροσκαφών βρίσκονται από τις αρχές Ιανουαρίου σε διαγωνισμό με δύο συμμετοχές να διεκδικούν το έργο.
Αυτή είναι όμως η αρχή καθώς έπεται μέσα στους επόμενους μήνες να βγει ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο της επέκτασης τόσο του τέρμιναλ όσο και των εγκαταστάσεων που θα μεγαλώσει την δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών του ΔΑΑ.
Το 2024 ολοκληρώθηκε με απόλυτο ρεκόρ 31,8 εκατ. επιβατών ενώ και ο πρώτος μήνας του 2025 παρουσίασε αύξηση 14,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Η δυναμική αύξηση των επιδόσεων του αεροδρομίου είναι δεδομένη και μένει να δούμε αν και οι επόμενοι μήνες είναι το ίδιο δυναμικοί.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλλι θα είναι το νέο απόκτημα στις υποδομές της Κρήτης. Τα έργα ξεκίνησαν το 2020 και πλέον το ποσοστό προόδου έχει ξεπεράσει το 40%.
Στόχος είναι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου το 2027 καθώς η δυνατότητες του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” έχουν ξεπεραστεί και γίνονται πυροσβεστικές παρεμβάσεις για μπορεί να εξυπηρετεί την αυξανόμενη ζήτηση σε αεροσκάφη και επιβάτες.
Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι υλοποιείται μέσω σύμβασης παραχώρησης με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR και με την ολοκλήρωση του θα μπορεί κατά την έναρξη του να εξυπηρετεί έως και 15 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Ο νέος τερματικός σταθμός θα έχει έκταση 91.000τμ και έναν διάδρομο προσαπογείωσης 3,6 χιλιόμετρα. Συνολικά το νέο αεροδρόμιο εκτείνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων και θα μπορεί να εξυπηρετεί και μεγάλα αεροσκάφη τύπου Boeing 747 και Airbus A330.
Το λιμάνι του Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά εδώ και χρόνια έχει στα σκαριά το έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας. Το έργο ξεκίνησε προ πανδημίας αλλά σταμάτησε λόγω εμπλοκών στο ΣτΕ.
Τα θέματα που υπήρξαν διευθετήθηκαν και δημοσιεύθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο άνοιξε η πόρτα για την επανεκκίνηση των έργων. Εδώ και λίγο καιρό οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και τώρα ο στόχος είναι να επιταχυνθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Με το έργο προϋπολογισμού 136,2 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να ελλιμενίζονται ταυτόχρονα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια άνω των 300 μέτρων, αυξάνοντας τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του ΟΛΠ. Τα έργα εκτελεί η ΤΕΚΑΛ.
Παράλληλα προγραμματίζεται επιπλέον επένδυση από το λιμάνι του Πειραιά για την δημιουργία ενός νέου επιβατικού σταθμού που θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου για το τουριστικό ρεύμα από τους επιβάτες κρουαζιέρας.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης είμαστε όμως και στο λμάνι της Θεσσαλονίκης για το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ. Μετά από ένα διαγωνισμό που δεν ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε νέος στον οποίο επικράτησε το σχήμα ΜΕΤΚΑ-ΤΕΚΑΛ.
Προ ημερών υπεγράφη και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγαλύτερου λιμενικού έργου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα μεγαλύτερο λιμενικό έργο υποδομής που θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την θέση της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου Ανατολής-Δύσης, και θα διπλασιάσει σε πάνω από 1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια την δυνατότητα εξυπηρέτησης του λιμανιού. Ανεξάρτητοι μηχανικοί στο έργο είναι η κοινοπραξία ΣΑΛΦΩ – AECOM -ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV