Νίκος
Καραγιάννης

Δεκτό έγινε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε επί της αρχής, «ναι» ψήφισαν 151 από τους 275 βουλευτές που ήταν παρόντες. Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στην Ολομέλεια, σχετικά με την ΔΕΗ:

«Η πολιτική της μικρής ΔΕΗ ήταν ένα πακέτο μέτρων, το οποίο προέβλεπε καμία ΔΕΗ. Δεν έμενε καμία ΔΕΗ, έμενε μια δημόσια συμμετοχή σε μια εταιρεία ενέργειας με 34%. Αυτό ήταν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Η μικρή ΔΕΗ της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πλήρες σχέδιο όπου δεν μένει καμία ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ ιδιωτικοποιείται, πωλείται το 30% αμέσως και πωλείται και το 17% της ΔΕΗ λίγο αργότερα. Αυτό ήταν το σχέδιο, το οποίο κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο υψηλούς τόνους και το οποίο λυπάμαι που έρχεστε να το υπερασπιστείτε τόσα χρόνια μετά.

Η Κυβέρνησή μας κατήργησε αυτό το σχέδιο ευθέως. Και επειδή ακούω με δέος τα περί ψεύδους και άλλα τέτοιου είδους, θέλω να πω ότι είχαμε την καλή πολιτική σκέψη, όταν η Κυβέρνησή μας προχώρησε στη συμφωνία με τους δανειστές για το 2015-2018, να το θέσει στην κρίση του λαού.

Η Κυβέρνηση εκλέχθηκε τον Γενάρη με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έδωσε μια μάχη έξι μήνες, έκανε αυτά που έκανε και υπέγραψε μια συμφωνία τον Αύγουστο. Και πάει και λέει «αυτή είναι η συμφωνία, αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε το 2015-2018 για «x» λόγους, μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος, επιλέξτε Κυβέρνηση» και επέλεξε Κυβέρνηση.

Όταν έρχεται σήμερα κάποιος και λέει έχετε ψεύδος, τι ψεύδος έχουμε; Πού είναι το ψεύδος; Το ότι πήραμε μια συμφωνία, καλή, κακή, μέτρια, τη θέσαμε στην κρίση των πολιτών και μας επανεξέλεξε; Είπαμε εμείς κάτι άλλο;

Και πάμε τώρα στα δεδομένα για το τομέα της ενέργειας και της ΔΕΗ. Η νέα Κυβέρνηση ακύρωσε τη μικρή ΔΕΗ και για την ακρίβεια δεν είχε ποτέ διαπραγματευτεί την πώληση καμίας μονάδας. Δεν υπάρχει στον πρώτο κύκλο των αξιολογήσεων πώληση μονάδων ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας, αλλά έχει το 90% στη λιανική αγορά. Δηλαδή τι κάνει η ΔΕΗ σήμερα; Αγοράζει ό,τι ενέργεια παράγεται στην Ελλάδα από τους άλλους, προκειμένου να καλύψει τη λιανική αγορά που έχει δεσπόζουσα θέση.»

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV