Την Τετάρτη ο ΣΕΒ διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας, με κύριο ζήτημα την προσέλκυση και κινητοποίηση βιομηχανικών επενδύσεων, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από το επενδυτικό συνέδριο που είχε διοργανώσει ο Σύνδεσμος.
Το bizness.gr βρέθηκε εκεί και άκουσε τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρο Φέσσα, καθώς και τους ομολόγους του στις διοικήσεις των Περιφερειακών Συνδέσμων Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (κ.κ. Κολιοπούλου, Μαθιός, Κουδούνης, Νταβέλλης, Μπάρλος), να εκφράζουν τις θέσεις πάνω σε καίρια θέματα όπως:
– Οι μεταβολές που απαιτείται να προωθηθούν, ώστε να ευνοηθεί ο κλάδος της βιομηχανίας.
– Οι προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον.
Συγκεκριμένα για το τελευταίο κομμάτι, λέχθηκε ότι το επενδυτικό κενό των 100 δις ευρώ που έχει διαπιστωθεί, προβλέπεται να έχει καλυφθεί μέχρι το 2025 κι όχι έως το 2039 όπως, αρχικά, ήταν οι εκτιμήσεις.
Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΣΕΒ, το bizness.gr μίλησε πιο εξειδικευμένα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Αττικής & Πειραιώς, κ. Δημήτρη Μαθιό. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στο εν εξελίξει project των βιομηχανικών πάρκων, όσο και στις τάσεις που παρατηρούνται σήμερα στην εγχώρια βιομηχανία:
Σε τι επίπεδα βρίσκεται, στην παρούσα φάση, η βιομηχανική δραστηριότητα σε Αττική και Πειραιά;
«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχει αρκετές δυσκολίες (σ.σ. η βιομηχανία) λόγω της νομοθεσίας, που δεν μπορεί να επεκταθεί. Όπως είπα και στο λόγο μου (σ.σ. στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τετάρτη ο ΣΕΒ), υπάρχουν 70 άτυπα βιομηχανικά πάρκα. Άτυπα όμως, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από το κράτος και να γίνουν επίσημα, ώστε να μπορούν να επενδύσουν σοβαρά.
Γιατί μόνο με την καινούργια νομοθεσία, μόνο στα βιομηχανικά πάρκα θα μπορούν να γίνουν οι επενδύσεις χωρίς να έχουν αυτή τη γραφειοκρατία, που έχουν όλοι οι άλλοι που είναι εκτός. Πιστεύω, πλέον, είναι θέμα χρόνου διότι μας πιέζουν κι από την Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις, η παραγωγή πανευρωπαϊκά θα φτάσει το 20% κι εμείς από το 8%, πάμε να το κάνουμε 11-12%».
Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν σχετικά με τις βιομηχανικές επενδύσεις; Που, δηλαδή, υπάρχει μεγαλύτερη στόχευση;
«Η ανάγκη είναι να γίνουν ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη ανάγκη το συγκεκριμένο. Καθώς και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτές θα λύσουν το πρόβλημά μας. Επίσης, και όσον αφορά τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα είναι το μέλλον, γιατί θα υπάρξει απ’ ότι προβλέπεται και κρίση παγκοσμίως αφενός. Αφετέρου, έχουμε και τον τουρισμό που πρέπει να τους προμηθεύουμε, για να μην παίρνουμε τρόφιμα εισαγωγής».
Πηγή: bizness.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV