Μία πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη στο Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com. Μίλησε για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε αρνητικό, ενώ βεβαίωσε ότι θα υπάρξει και επόμενο ΕΣΠΑ. Για την εκτέλεση του τρέχοντος ΕΣΠΑ μίλησε για χρήματα που δεν έχουν φέρει τα αποτελέσματα που θα ανέμενε κανείς, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει πιο ευρεία αξιοποίηση των χρημάτων από το Σχέδιο Γιουνκέρ. Τέλος σημείωσε πως πλέον θα πρέπει να γίνεται ανάμειξη πόρων για μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των επενδύσεων. Παρακάτω σας παραθέτουμε την συνέντευξη:
Ν.Κ.: Κυρία Σπυράκη πως βλέπετε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, θα έχουμε επενδυτές που βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα;
Μαρία Σπυράκη: Η Ελλάδα εφόσον αποκτήσει ένα ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, δηλαδή να μην αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές σε μικρό χρονικό διάστημα, τους μειώσει και εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου θα μπορέσει πράγματι να είναι ένας επενδυτικός προορισμός με μεγάλες ευκαιρίες. Βρίσκεται σε μία ασφαλή αυλή που είναι η Ευρωζώνη. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε μία Κυβέρνηση που έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει. Η παρούσα Κυβέρνηση κρατά ψηλά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις σε ένα απολύτως ανταγωνιστικό περιβάλλον, θυμίζω 29%, και σε αυτούς προστίθενται οι ασφαλιστικές εισφορές και μια σειρά άλλες επιβαρύνσεις. Συνολικά το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό και ειδικά επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα αναζητούν άλλους προορισμούς για να εντάξουν τα στελέχη τους σε μισθολόγιο.
Όλο αυτό δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ευνοικό επενδυτικό περιβάλλον. Με καθυστερήσεις όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, με ιδεοληψίες όπως στην περίπτωση της Κασσιόπης ή της Αφάντου, με διαρκή προβλήματα όπως στην περίπτωση του Ελληνικός Χρυσός δεν μπορεί να υπάρξει.
Ν.Κ.: Αναφερθήκατε στο Ελληνικό. Θα ξεκινήσει τελικά η επένδυση;
Μαρία Σπυράκη: Θα προτιμούσα να ρωτήσετε την Κυβέρνηση για αυτό, έχει την απόλυτη ευθύνη για την καθυστέρηση και έχουν ήδη συμπληρώσει 3 χρόνια στην εξουσία.
Ν.Κ.: Θα ήθελα το σχόλιο για την μέχρι σήμερα εκτέλεση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στη χώρα μας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Μαρία Σπυράκη: Καταρχήν, προχθές συζητήσαμε στην ολομέλεια, και έχει σημασία, τα ειδικά μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί μετά την περίφημη διαπραγμάτευση για “τα πουκάμισα έξω” που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τον Ιούλιο του 2015 όταν έγινε η συμφωνία, οι εταίροι αποφάσισαν να δώσουν στην Ελλάδα μία διπλή ευκαιρία. Για το ΕΣΠΑ 2017-2013, για το κλείσιμό του δηλαδή, γιατί ήταν Ν+2, ή να είναι ελάχιστη ή να είναι μηδενική η συμμετοχή μας. Για το ΕΣΠΑ 2014-2020, δόθηκε η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης, κοινώς πήραμε πολλή μεγαλύτερη προκαταβολή από άλλες χώρες, συγκεκριμένα στο 8%. Συνολικά η Ελλάδα την περίοδο 2015 και 2016 πέτυχε να απορροφήσει 4,8 δισ. ευρώ σε κονδύλια. Το ερώτημα είναι τι προστιθέμενη αξία έδωσαν αυτά τα κονδύλια στην Ελληνική οικονομία.
Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη έπραξε καλά, έδωσε ένα δείγμα αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό, εξήγησα στο συνάδελφο μου του Ε.Λ.Κ. ότι δεν είναι ώρα για το αν ήταν σωστό το μέτρο γιατί ήταν απολύτως σωστό. Το πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια αυτά στην Ελλάδα είναι μία εσωτερική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα. Στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως είναι σαφές ότι ορθώς οι εταίροι μας στήριξαν και ορθώς μας έδωσαν την ευκαιρία να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια στην συγκεκριμένη περίοδο.
Ν.Κ.: Αν αύριο το κόμμα σας γινόταν Κυβέρνηση, πως θα διαχειριζόταν αυτά τα κονδύλια πιο αποδοτικά και κυρίως πως θα επιτύγχανε την διασπορά τους στην πραγματική οικονομία; Φαντάζομαι ένας από τους στόχους είναι αυτά τα χρήματα να έφταναν στους πολίτες με κάποιο τρόπο.
Μαρία Σπυράκη: Εμείς θα δίναμε μεγαλύτερη έμφαση στην προστιθέμενη αξία των έργων και θα προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά τους κοινοτικούς πόρους. Θα χρησιμοποιούσαμε πόρους από το Σχέδιο Γιούνκερ, πόρους από το ΕΣΠΑ και πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που κυρίως καταφεύγει σε δράσεις που έχουν πολλή μικρή απόδοση ή σε συμβάσεις προσλήψεων που τελειώνουν μαζί με τα κονδύλια.
Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται δομές με προστιθέμενη αξία. Αντίθετα θέλουμε δομές που θα καταστήσουν ελκυστικό προορισμό την Ελλάδα και θα της δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις.
Ν.Κ.: Θα υπάρξει επόμενο ΕΣΠΑ; Είναι ένα ερώτημα που υπάρχει. Θα είναι με την ίδια μορφή;
Μαρία Σπυράκη: Φυσικά και θα υπάρξει επόμενο. Η πολιτική συνοχής θα συνεχιστεί απλώς είναι προφανές ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειώσει την πίτα και για αυτό γίνεται μία προσπάθεια τα κράτη-μέλη που συνεισφέρουν, να ανεβάσουν τη συνεισφορά τους. Δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είναι τώρα (περίπου 1% του ΑΕΠ). Επίσης το Σχέδιο Γιούνκερ θα συνεχιστεί μέχρι το 2020. Το ζήτημα είναι πως θα κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων διότι η πίτα θα μειωθεί και υπάρχουν πολύ φτωχότερες χώρες από την Ελλάδα που ζητάνε μερίδιο στη μοιρασιά.
Ν.Κ: Έστω και αν έχουμε ενα ΕΣΠΑ ακόμα το οποίο ενδεχομένως να είναι λίγο μικρότερο ή δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα είναι, έχουμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τόσο για τη δημιουργία νέων υποδομών όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Μαρία Σπυράκη: Αυτό που έχει σημασία σε αυτή την υπόθεση είναι να κάνουμε ανάμειξη των πόρων (blending). Η Ελλάδα πήγε και πάει καλά με τη μόχλευση κεφαλαίων μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ, όμως αυτό αφορά μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Fraport Greece, η ΤΕΡΝΑ, την Deutche Telecom. Δεν αφορά μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους πόρους που έχει στη διάθεση του το Σχέδιο Γιούνκερ. Είναι απαραίτητο λοιπόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επωφελούνται από αυτό. Κυρίως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε τα χρήματα από την Ε.Ε. να φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες. Είτε αυτοί είναι μικρομεσαίοι, είτε αυτοί είναι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, είτε άνθρωποι που έχουν ιδέες και θέλουν να τις προωθήσουν.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας