Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Μάργαρης: Στόχος να ηλεκτρίσουμε τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης όσο το δυνατό νωρίτερα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιάννης Μάργαρης ΑΔΜΗΕ

Ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, στο ρ/σ «Ράδιο Κρήτη», δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Διαβάστε παρακάτω βασικά σημεία της συνέντευξης:

Το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές εργασίες στην Κρήτη. Από τη μία, γίνονται εργασίες για το υπόγειο καλώδιο, το οποίο θα προσαιγιαλωθεί στα Νωπήγεια και θα φτάσει έως τον υποσταθμό των Χανίων και, από την άλλη, πραγματοποιούνται εργασίες επέκτασης του υποσταθμού των Χανίων για να μπορεί να υποδεχθεί την ισχύ της διασύνδεσης.

Οι εργασίες αυτές εξελίσσονται με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ καλό συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Περιφέρεια της Κρήτης, τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται το υπόγειο καλώδιο και, βέβαια, την Τροχαία του ΒΟΑΚ και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι να μας βοηθήσουν ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά να δοθούν και οι απαραίτητες άδειες για να εγκαταστήσουμε το υπόγειο καλώδιο.

Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής

Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει σημαντικές εργασίες στην Κρήτη, σε μήκος περίπου 13 χλμ. από περίπου τα 30 συνολικά που είναι κατά μήκος του ΒΟΑΚ. Όταν λέμε «σημαντικές εργασίες», εννοούμε ότι έχουμε εγκιβωτίσει τους σωλήνες και έχουμε κάνει και αποκατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό της ασφάλτου και θα συνεχίσουμε με ηλεκτρολογικές εργασίες για τη σύνδεση των καλωδίων. Καθώς η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να μην εγκαταστήσει εναέριες γραμμές αλλά υπόγειες, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν έχουν κανενός είδους όχληση και επιβάρυνση, όπως οπτική όχληση κ.λπ.

Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο έργο που έχει ξεκινήσει στην Κρήτη και έχουμε στόχο να το ολοκληρώσουμε το φθινόπωρο που μας έρχεται. Επιδίωξή μας είναι να ηλεκτρίσουμε όσο το δυνατό νωρίτερα εντός του 2020 και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του έτους. Η διασύνδεση με την Πελοπόννησο θα προσφέρει μια σημαντική ελάφρυνση στην Κρήτη όσον αφορά τις ανάγκες σε επάρκεια.

Η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Πελοποννήσου (Νεάπολη) και Κρήτης (Νωπήγεια) θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πόντιση από τα άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή θα ξεκινήσει να ποντίζεται το καλώδιο στο βυθό και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 2-2,5 μηνών. Στη συνέχεια, θα γίνει η προστασία του καλωδίου μέχρι τα 100 μέτρα βάθος.

Όταν λέμε «προστασία», εννοούμε ότι περνάει κάποια ειδικά μηχανήματα να θάψει το καλώδιο για να μην είναι εκτεθειμένο. Άρα, τα υποβρύχια καλώδια θα έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες στον υποσταθμό των Χανίων που είναι απαραίτητες για τη διασύνδεση των καλωδίων.

Αυτό που είναι κρίσιμο είναι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή οι φορείς και οι άνθρωποι της Κρήτης και, φυσικά εμείς από την πλευρά μας, να φροντίσουμε να ολοκληρωθούν ώστε όσο πιο γρήγορα οι εργασίες στο υπόγειο τμήμα των 30 χλμ. μεταξύ Χανίων και Νωπηγείων. Όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί αυτό, τόσο ταχύτερα θα πάρει ρεύμα η Κρήτη από το ηπειρωτικό σύστημα. Άρα, η υλοποίηση του υπογείου καλωδίου στην Κρήτη είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα φορτία της Κρήτης τροφοδοτούνται από τους τρεις σταθμούς τους μεγάλους που έχει η ΔΕΗ στα Χανιά, τα Λινοπεράματα και στον Αθερινόλακκο και από τις ΑΠΕ (τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά). Αυτές όμως οι μονάδες της ΔΕΗ για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους θα πρέπει χρόνο με το χρόνο – εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία – να περιορίσουν την ισχύ τους και κάποιες απ’ αυτές να αποσυρθούν. Δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν γιατί εκπέμπουν ρύπους οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή το απομονωμένο -όπως είναι σήμερα- σύστημα της Κρήτης κοστίζει σε όλους τους καταναλωτές στην Ελλάδα 300 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μέρα που η Κρήτη δεν είναι διασυνδεδεμένη, οι καταναλωτές πληρώνουμε 1 εκατ. ευρώ. Άρα, οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης ουσιαστικά καθιστούν το νησί μέρος του διασυνδεδεμένου συστήματος. Μετά την κατασκευή και της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν θερμικές μεγάλες μονάδες πάνω στο νησί και άρα αυτό το κόστος των καυσίμων παύει να επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Υπάρχει και ένας τρίτος βασικός λόγος που είναι η ασφάλεια λειτουργίας και τροφοδότησης. Στα νησιά που έχουμε διασυνδέσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, και αναφέρομαι στις Κυκλάδες, η ποιότητα τροφοδότησης έχει βελτιωθεί σε βαθμό που έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους καταναλωτές που ζουν εκεί. Στη διάρκεια της περιόδου αιχμής το καλοκαίρι, προβλήματα όπως διαταραχές στην τάση, ποιότητα τάσης, προβλήματα με εξοπλισμούς, έχουν απαλειφθεί πλήρως.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Θετικά βλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ξεκίνησαν τα έργα για το mega-project ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κεντρικά γραφεία ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα, έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και στα δύο άκρα του –την Κρήτη και την Αττική.

Τον Ιούνιο υπεγράφησαν οι συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και τους αναδόχους του έργου, παρουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και ήδη έχουν ξεκινήσει μελετητικές και κατασκευαστικές εργασίες.

Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για ελαχιστοποίηση της όχλησης στα μέρη όπου κατασκευάζει τα έργα του, ο ΑΔΜΗΕ ήρθε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, και στα δύο άκρα του καλωδίου, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την όδευση σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών φορέων στη βάση του εφικτού. Τα αιτήματα αυτά ελήφθησαν υπόψη στο σχεδιασμό του έργου και κατ’ επέκταση στην κατάρτιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το ΥΠΕΝ.

Ανταποδοτικά έργα στις τοπικές κοινωνίες

Ειδικά στα Μέγαρα, ο ΑΔΜΗΕ έχει εξ αρχής ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές σε σχέση με παλαιότερους σχεδιασμούς διασυνδετικών γραμμών και θα υπογειοποιήσει πλήρως τις γραμμές μεταφοράς ώστε να μην υπάρχει οπτική επιβάρυνση, αναλαμβάνοντας σημαντικά υψηλότερο κόστος κατασκευή. Η βελτίωση αυτή συμφωνήθηκε να γίνει και για την περιοχή της Κορακιάς στην Κρήτη.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως σε όλους τους Δήμους όπου υλοποιεί έργα, έτσι και στα Μέγαρα, η Εταιρεία έχει προτείνει δέσμη ανταποδοτικών έργων στον Δήμο στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το ύψος των ανταποδοτικών έργων καθορίζεται σύμφωνα με τον βαθμό της όχλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή των Μεγάρων ο ΑΔΜΗΕ έχει προσφερθεί να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

Τα οφέλη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η «μικρή» μέσω Πελοποννήσου και η «μεγάλη» μέσω Αττικής, αποτελούν μείζονος σημασίας εθνικά έργα, καθώς διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση του νησιού με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Μετά από πολλές δεκαετίες ενεργειακής ανασφάλειας, η Κρήτη θα λύσει οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα όταν ηλεκτριστεί και η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Το διπλό αυτό έργο έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές της χώρας, με ετήσιο ύψος 400 εκατ. ευρώ, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Έχει, όμως, και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού οι ρύποι CO2 που παράγονται για την ηλεκτροδότηση του νησιού θα μειωθούν κατά 60% το 2023 όπου θα τεθεί σε λειτουργία το «μεγάλο καλώδιο», δίνοντας μια πράσινη και καθαρή λύση στην ηλεκτρική τροφοδότηση του νησιού.

Τα σημαντικά αυτά οφέλη φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πλήρως οι κάτοικοι της Κρήτης, όπως προκύπτει από έρευνα γνώμης που διενέργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα