Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Μαρούσι: Για τις 24 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η ολοκλήρωση της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα παράταση πήρε το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου. Η αρχική χρονική περίοδος ολοκλήρωσης του έργου ήταν για τον Μάιο του 2014. Ακολούθησε η πρώτη παράταση για τον Αύγουστο, δεύτερη για το τέλος Νοεμβρίου και τώρα ήρθε νέα παράταση για τις 24 Φεβρουαρίου 2015.

Το έργο έχει αρχικό κόστος 7,19εκ.ευρώ, το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και ανάδοχος είναι η Κ/Ξ Χρυσοσπάθης-Κοσσόβας-ΤΗΚ ΑΕ.

Αντικείμενο του έργου
Η Βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν διαμόρφωση οδικών αξόνων, ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων. Επίσης, περιλαμβάνονται η εγκατάσταση ομοιογενούς και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, η εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, η ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδοι σκιασμού και ηλιοπροστασίας, η διαμόρφωση πεζοδρομίων, η λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, η βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, η ορθολογική διαχείριση των χώρων και η μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.

Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση, που όχι μόνο αλλάζει την εικόνα του εμπορικού κέντρου, αλλά, παράλληλα, αναβαθμίζει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και δίνει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πράσινο» έργο που έγινε στο Μαρούσι τα τελευταία 20 χρόνια και έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Αναβαθμίζει κατακόρυφα την όψη αλλά και τη λειτουργικότητα του «καθρέφτη» του προαστίου, δημιουργεί αέρα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες της πόλης, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα πρώτα τμήματα του έργου η αγορά παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης με τη δραστηριοποίηση νέων επαγγελματιών.

Το κέντρο του Αμαρουσίου γίνεται πιο φιλικό και ασφαλές για πεζούς και ποδηλάτες και σέβεται τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και υλικά, τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού θα επιτυγχάνεται στους ανακατασκευασμένους πεζόδρομους έως και 3 βαθμοί χαμηλότερη θερμοκρασία.

Κύριοι στόχοι ανάπλασης:
Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.

-Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
-Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
-Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.

Λειτουργία των πεζοδρόμων βάσει συγκεκριμένου κανονισμού
Οι παρεμβάσεις συμφωνούν πλήρως με την υφιστάμενη Νομοθεσία και βάσει αυτών οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν καταρτίσει έναν ολοκληρωμένο κανονισμό κυκλοφοριακής λειτουργίας του Κέντρου της πόλης, που προβλέπει την εφαρμογή ζωνών ήπιας κυκλοφορίας, συγκεκριμένο όριο ταχύτητας και συγκεκριμένο ωράριο τροφοδοσίας, και απαγορεύει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

ypodomes.com

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα