Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μαρούσι: συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Εμπορικού του Κέντρου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπογράφηκε χθες στο Δημαρχείο Αμαρουσίου η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Δήμου, με προϋπολογισμό 7,6 εκ. ευρώ.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο της πόλης, κο Πατούλη, και τον Νομάρχη Αθηνών, κο Σγουρό, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Ο κος Πατούλης δήλωσε ότι «οι άνθρωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν βάζουν πάνω απ όλα το συμφέρον των πολιτών και δεν κοιτούν κόμματα και χρώματα, μπορούν να γίνουν δυνάμεις προόδου» ενώ από την πλευρά του ο κος Σγουρός τόνισε ότι «η Νομαρχία έχει ως στόχο να διαθέτει τα χρήματα που παίρνει από το Κράτος σε Δήμους οι οποίοι καταθέτουν ώριμες μελέτες για έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, οι πλατείες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλπ. Η μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου για την βιοκλιματική ανάπτυξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, μας βρήκε σύμφωνους σε όλα, και τις 5 παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα».

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Μ. Σανταμούρη και με τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών.

Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου
Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες «πράσινες» παρεμβάσεις στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο Δήμο.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων της πόλης, την αναβάθμιση χώρων πρασίνου και την παρέμβαση στα κτιριακά μέτωπα, και θα αναπτυχθούν στο δίκτυο δρόμων και πεζοδρόμων των δρόμων Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν και σε κομβικά οδικά σημεία που οδηγούν προς το Κέντρο του Αμαρουσίου, στην Πύλη του ΗΣΑΠ και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Τα έργα των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνουν:

 • την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού
 • την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
 • τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων
 • την ενίσχυση της φύτευσης
 • κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας
 • διαμόρφωση πεζοδρομίων
 • τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας
 • τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης
 • την ορθολογική διαχείριση των χώρων
 • μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων θα είναι:

– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, με τη βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, την επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
– Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου
– Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή
– Η διαφύλαξη και η αύξηση της αξίας της γης

Η τελική μορφή που θα πάρει το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους μελετητές, 4 κομβικά σημεία, καθένα από τα οποία θα είναι συνδεδεμένο με ένα από τα 4 στοιχεία της φύσης: το νερό, τη γή, τον αέρα, τον ήλιο. Επιπρόσθετα, θα χαρίσει στην πόλη πολλά νέα, μοντέρνα αλλά και οικολογικά στοιχεία όπως:

 • οριοθέτηση και ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
 • ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων
 • ενιαία επίστρωση δαπέδου
 • παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα
 • δημιουργία τοποσήμων
 • εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού
 • ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρηματιών της περιοχής, ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής κίνηση όλων στους χώρους του κέντρου και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά του.

Πηγή: maroussi.gr    

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δήμος Πατρέων: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στα Ψηλά Αλώνια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα (Τρίτη 15 Οκτωβρίου), οι εργασίες κλαδέματος των πεύκων της πλατείας Υψηλών Αλωνίων από τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οι εργασίες έγιναν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε σχέση με το μέγεθος των εργασιών, αλλά και της πλατείας, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν στο μισό της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας. Αυτό οφείλεται στην άρτια οργάνωση και τον καλό συντονισμό που είχαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας.

Επίβλεψη από το Τμήμα Πράσινου του Δήμου

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες έγιναν υπό την επίβλεψη των έμπειρων γεωπόνων του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και τηρήθηκαν αυστηρά οι επιστημονικές προδιαγραφές με κριτήρια την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων, αλλά και τον καλλωπισμό των δέντρων.

Η Αντιδημαρχία Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, εκφράζει τις ευχαριστίες της για την συμβολή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των εργαζομένων για τη θετική, απ’ όλες τις πλευρές, παρέμβαση σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης μας. Στα υπηρεσιακά στελέχη και στους εργαζόμενους Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων 8μηνης διάρκειας, γιατί χωρίς αυτούς θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη η εκτέλεση των εργασιών.

Επίσης για την συνεισφορά τους στα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού και της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου Η/Μ με την καθημερινή ενασχόλησή τους και την αποστολή των απαραίτητων μηχανημάτων (φορτωτές, φορτηγά, καλαθοφόρα, σκούπα και άλλα) και εργαζομένων.

Ευχαριστεί τον Διοικητή και τα όργανα του Τμήματος Τροχαίας, για την καθοριστική συνδρομή τους στη διευθέτηση διαφόρων προβλημάτων που καθημερινά εμφανίζονταν στις 8 ημέρες των εργασιών, αλλά και τους κατοίκους γύρω από την πλατεία για την κατανόησή τους.

Η Αντιδημαρχία, σημειώνει και την καλή συνεργασία που είχε με ΟΒΕΣΝΑ, Εμπορικό Σύλλογο και ΣΚΕΑΝΑ, σε σχέση με τους καταστηματάρχες.

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη μας και ειδικά για την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις καλλωπιστικών και άλλων φυτών την επόμενη περίοδο.

Η Αντιδημαρχία υπενθυμίζει πως η πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπως και κάθε κοινόχρηστος χώρος απαιτεί απ’ όλους μας φροντίδα, γι’ αυτό απευθύνει έκκληση στους συνδημότες μας για την προστασία της μέσω της προσεκτικής και λελογισμένης χρήσης της, όπως επίσης και την επίδειξη του σεβασμού μας με την αποφυγή στάθμευσης των οχημάτων στις διαβάσεις των ΑΜΕΑ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πάτρα: Σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής για παρεμβάσεις πρασίνου στα Ψηλά Αλώνια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πάτρα, Δυτική Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο σύσκεψη εκπροσώπων φορέων για το θέμα των παρεμβάσεων πρασίνου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε εργασίες πρασίνου με σκοπό αφενός για να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες πέριξ της πλατείας, καθώς και οι περιουσίες τους, αφετέρου να αναβαθμιστούν χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της πλατείας.

Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 7 Οκτώβρη το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου ξεκινά κοπή κλαδιών δένδρων της πλατείας που είναι γερασμένα κι έχουν εξαντλήσει τον χρόνο ζωής τους με την προοπτική αυτά να αντικατασταθούν.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση της οποίας αρχή και «πιλότος» θα είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνίων για να επεκταθεί στην συνέχεια σε όλες τις πλατείες της πόλης, παρότι, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μεγάλος όγκος εργασίας.

Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε την στήριξη των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για να γίνει απρόσκοπτα το έργο των συνεργείων πρασίνου και υπογράμμισε ότι προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων, των περιοίκων, των επισκεπτών και περιουσιών που βρίσκονται γύρω από την πλατεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων επικρότησαν την απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής και τόνισαν ότι θα την στηρίζουν απόλυτα. Ανέφεραν μάλιστα ότι είναι πολύ καλό που ο Δήμος πραγματοποιεί τέτοιες συσκέψεις για να κατατίθενται οι απόψεις και οι προτάσεις τους.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Χανιά: Μελέτη για την οδική ασφάλεια σε κεντρικά σημεία της πόλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εικόνα ενός πεζοδρομίου

Στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την οδική ασφάλεια στο κέντρο της πόλης προχωρά ο δήμος Χανίων, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία που αναλαμβάνει την σύνταξη της μελέτης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου:

«Ο δήμος Χανίων θέλοντας να επιλύσει τα διαχρονικά προβλήματα οδικής ασφάλειας και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στο κέντρο των Χανίων και των μαθητών στα σχολεία της πόλης, έχει εντοπίσει αρκετές προβληματικές διαμορφώσεις οδών και πεζοδρομίων στην πόλη, οι οποίες χρήζουν παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας».

Η μελέτη αφορά στον καθορισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων στα πεζοδρόμια και στο οδόστρωμα για την ασφαλή κίνηση πεζών και ιδιαίτερα μαθητών γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Υποχρέωση του μελετητή είναι να ληφθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται, προκειμένου αυτές οι παρεμβάσεις να υλοποιηθούν.

Η χρηματοδότηση γίνεται με ίδιους πόρους του δήμου και ως χρόνος υλοποίησης εκπόνησης της μελέτης ορίζονται οι 6 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα