Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μαρούσι: συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Εμπορικού του Κέντρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπογράφηκε χθες στο Δημαρχείο Αμαρουσίου η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Δήμου, με προϋπολογισμό 7,6 εκ. ευρώ.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο της πόλης, κο Πατούλη, και τον Νομάρχη Αθηνών, κο Σγουρό, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Ο κος Πατούλης δήλωσε ότι «οι άνθρωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν βάζουν πάνω απ όλα το συμφέρον των πολιτών και δεν κοιτούν κόμματα και χρώματα, μπορούν να γίνουν δυνάμεις προόδου» ενώ από την πλευρά του ο κος Σγουρός τόνισε ότι «η Νομαρχία έχει ως στόχο να διαθέτει τα χρήματα που παίρνει από το Κράτος σε Δήμους οι οποίοι καταθέτουν ώριμες μελέτες για έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, οι πλατείες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλπ. Η μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου για την βιοκλιματική ανάπτυξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, μας βρήκε σύμφωνους σε όλα, και τις 5 παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα».

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Μ. Σανταμούρη και με τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών.

Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου
Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες «πράσινες» παρεμβάσεις στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο Δήμο.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων της πόλης, την αναβάθμιση χώρων πρασίνου και την παρέμβαση στα κτιριακά μέτωπα, και θα αναπτυχθούν στο δίκτυο δρόμων και πεζοδρόμων των δρόμων Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν και σε κομβικά οδικά σημεία που οδηγούν προς το Κέντρο του Αμαρουσίου, στην Πύλη του ΗΣΑΠ και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Τα έργα των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνουν:

 • την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού
 • την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
 • τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων
 • την ενίσχυση της φύτευσης
 • κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας
 • διαμόρφωση πεζοδρομίων
 • τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας
 • τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης
 • την ορθολογική διαχείριση των χώρων
 • μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων θα είναι:

– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, με τη βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, την επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
– Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου
– Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή
– Η διαφύλαξη και η αύξηση της αξίας της γης

Η τελική μορφή που θα πάρει το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους μελετητές, 4 κομβικά σημεία, καθένα από τα οποία θα είναι συνδεδεμένο με ένα από τα 4 στοιχεία της φύσης: το νερό, τη γή, τον αέρα, τον ήλιο. Επιπρόσθετα, θα χαρίσει στην πόλη πολλά νέα, μοντέρνα αλλά και οικολογικά στοιχεία όπως:

 • οριοθέτηση και ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
 • ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων
 • ενιαία επίστρωση δαπέδου
 • παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα
 • δημιουργία τοποσήμων
 • εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού
 • ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρηματιών της περιοχής, ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής κίνηση όλων στους χώρους του κέντρου και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά του.

Πηγή: maroussi.gr    

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα