Ένα κράτος που να επιτελεί αποτελεσματικά τον ρόλο ενός «project manager» τέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του κου Γιάννη Μανιάτη, Υπεύθυνου της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές. Αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που έφερε μαζί τον τεχνικό κόσμο της χώρας, ο κος Μανιάτης έθεσε το στρατηγικό πλαίσιο για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη ύφεση. Σε αυτή τη βάση προέταξε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, στηριζόμενο στον πυλώνα των κατασκευών, και τον πλήρη επανασχεδιασμό των διαδικασιών του κράτους ώστε αυτό να καταστεί «στρατηγείο παρακολούθησης των αναπτυξιακών λειτουργιών».
Ο κος Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αυστηρές ρήτρες απασχολησιμότητας, τοπικής ωφέλειας και διαγενεακής αλληλεγγύης μέσα από συμφωνίες που να είναι αμοιβαία επωφελείς, «win-win», τόσο για τον επενδυτή όσο και για την ίδια τη χώρα. Επικριτικός ωστόσο προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπογράμμισε την απραξία του Υπουργείου, δεδομένης και της κακής οικονομικής συγκυρίας, σημειώνοντας πως από το 2015 δεν έχουμε σχεδόν καμία δημοπράτηση νέου έργου με τη μάστιγα των εκπτώσεων να φέρνει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως τον πολλαπλασιασμό του τελικού κόστους, την τελμάτωση των έργων, την καταστροφή υγιών εργοληπτικών εταιρειών και τις κατατμήσεις έργων όπως στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου.
Η ανάγκη για την διαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που αναδείχθηκε σε ζήτημα μείζονος σημασία μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, αποτέλεσε άλλο ένα βασικό σκέλος της ομιλίας του κου Μανιάτη, ο οποίος με συγκεκριμένες προτάσεις και παραδείγματα πρότεινε εναλλακτικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερες μέρες στον χώρο των κατασκευών. Το «re-engineering» του κράτους περιλαμβάνει την εισαγωγή ελέγχων των προδιαγραφών των έργων και την συμφιλίωση με τη λογική του «outsourcing» έργων σε ιδιώτες, πρακτική που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει σημαντικό παραγωγικό χρόνο. «Το Δημόσιο να γίνει ρυθμιστής και εγγυητής της διαφάνειας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος σε Αττική Οδό και Εγνατία Οδό είπε πως και οι 2 μαζί στα 10 χρόνια αποφέρουν 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των διαθεσίμων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, προτείνοντας όχι απλή ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας αλλά μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δίνοντας ένα σαφές στίγμα για το πώς πρέπει να κινείται η χώρα στο εξής.
Ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV