Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Μανιάτης προς ΥΠΕΝ: Τι κρύβετε με τις μεθοδεύσεις σας για απόσυρση του EuroAsia Interconnector από τα PCIs;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γ. Μανιάτης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη, με θέμα: “Τι κρύβετε με τις μεθοδεύσεις σας για απόσυρση του EuroAsia Interconnector από τα PCIs;”

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Τι κρύβετε με τις μεθοδεύσεις σας για απόσυρση του EuroAsia Interconnector από τα PCIs;»

Κύριε Υπουργέ,

επανειλημμένα σας έχω τονίσει τους τεράστιους κινδύνους που με ευθύνη της κυβέρνησής σας έχουν δημιουργηθεί στην υλοποίηση του πολύ μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ως μέρους του EuroAsia Interconnector, που συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Αττική, αίροντας την ηλεκτρική απομόνωση, τόσο της Κύπρου, όσο και της Κρήτης.

Ένα έργο που με δικές μας προσπάθειες το 2013-14 εντάχθηκε στα PCIs, γεγονός που σημαίνει εύκολη δανειοδότηση από τράπεζες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξεως των 300 εκατ. €, με ένα εκτιμώμενο κόστος του «Κρήτη-Αττική», της τάξης του 1 δις €.

Ο τραγικός χειρισμός του θέματος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το project, με αποτέλεσμα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπης, να σας έχει αποστείλει σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για τους κινδύνους συνέχισης της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, μια επιστολή την οποία αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει, ενώ πολύ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι σχετική επιστολή σάς απέστειλε και ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας κ. Μιγκέλ Κανιέτε.

Στην επιστολή αυτή του ευρωπαίου Επιτρόπου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υποτίθεται ότι απαντήσατε τονίζοντας: «να αποδεχθεί ο EuroAsia την “ΑΡΙΑΔΝΗ”, αλλιώς αποσύρουμε τη στήριξη στο PCI».

Η αθλιότητα στο χειρισμό του θέματος έχει οδηγήσει σε δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΑΔΜΗΕ, ότι αν υπάρξει διαφωνία με την Κύπρο και την Ε.Ε., το καλώδιο «Κρήτη–Αττική» θα χρηματοδοτηθεί μόνο από εθνικούς πόρους. Με άλλα λόγια, ετοιμάζεστε να επιβαρύνετε τους Έλληνες πολίτες με τουλάχιστον 300 εκατ. € επιπλέον, που θα χαθούν από την απένταξη από τα PCIs, προκειμένου να εξυπηρετήσετε προφανέστατα ύποπτες και αδιανόητες οικονομικές σκοπιμότητες διαφόρων συμφερόντων.

Επειδή, η συνέχιση της πολιτικής σας να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατ. € άμεσο κόστος τους Έλληνες πολίτες και άλλα επιπλέον 800 εκατ. € από την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της υλοποίησης του έργου (με συνέπεια να συνεχίζουν οι πολίτες να πληρώνουν τα 800 αυτά εκατομμύρια € ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – ΥΚΩ, για την τροφοδοσία της Κρήτης με ηλεκτρικό ρεύμα), συνιστά εγκληματική επιλογή και τεράστια ζημία σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος με ενόχους ολόκληρη την κυβέρνησή σας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής Κανιέτε προς εσάς, καθώς και το περιεχόμενο της δικής σας απάντησης; Υποχρεούστε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, διαφορετικά θα αποδείξετε ότι κάνετε μυστική και ύποπτη ενεργειακή διπλωματία με οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

2. Ποια είναι η επιστολή προς εσάς του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπη και ποια η αντίστοιχη απάντησή σας; Επίσης υποχρεούστε να καταθέσετε στη Βουλή τη συγκεκριμένη αλληλογραφία.

Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή οι ανωτέρω 4 επιστολές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης

Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα