Connect with us

Εγνατία Οδός

Μανιάτης: «Όχι στη διάλυση της Εγνατία Οδός Α.Ε.»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δήλωση προχώρησε ο καθ. Γιάννης Μανιάτης, Υπεύθυνος Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την Πρόσκληση-Εκδήλωση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το ΥΠΟΜΕ για τη μεταφορά-μετάταξη των υπαλλήλων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια επιχειρεί «να βάλει τίτλους τέλους» σε έναν πραγματικό κερδοφόρο δημόσιο φορέα.  Αναλυτικά:

«Η Εγνατία Οδός είναι το μεγαλύτερο ενιαίο Οδικό έργο που υλοποιήθηκε ποτέ στη ιστορία της χώρας μας.

Το κόστος υλοποίησης (μελέτη, κατασκευή, απαλλοτριώσεις, διαχείριση) του κύριου άξονα (670 χλμ.) της Εγνατίας Οδού, ανήλθε σε περίπου 5,6 δις €, ενώ μαζί με τους Κάθετους Άξονες, ανήλθε σε περίπου 7 δις €.

Η Εγνατία Οδός αποτέλεσε το πιο δύσκολο τεχνικό έργο, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου και των σύνθετων και πολύπλοκων γεωλογικών χαρακτηριστικών του. Ενδεικτικά, στα τεχνικά μεγέθη του έργου περιλαμβάνονται 80 χλμ. γέφυρες και 100 χλμ. σήραγγες.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η Ανώνυμη Εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, αποτέλεσε την οργανωτική οντότητα που μελέτησε, κατασκεύασε και λειτούργησε τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και τους καθέτους του. Απέκτησε με δαπάνες του Ελληνικού λαού, μια μοναδική για τα δεδομένα της χώρας τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου στη διαχείριση, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ανάλογων έργων. Σχεδίασε, εγκατέστησε και λειτούργησε τα πλέον σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης κατασκευών.

Η τεράστια υπεραξία αυτής της τεχνογνωσίας, αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό γνωστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, που επιτρέπει στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να μελετήσει και να υλοποιήσει τα πιο σύγχρονα τεχνικά έργα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, η τεχνογνωσία της εταιρίας αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας «εξαγώγιμο προϊόν», που επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικεί σε όλες τις ηπείρους την ανάληψη της συνολικής ευθύνης για κάθε είδους οδικό έργο οποιασδήποτε τεχνικής πολυπλοκότητας.

Η υπεραξία αυτή, μπορεί και πρέπει να προωθείται σε κάθε επίσκεψη στο εξωτερικό Έλληνα πρωθυπουργού ή κυβερνητικής αποστολής, που στοχεύει στην προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Όμως, η ανεύθυνη και ανερμάτιστη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σήμερα οδηγεί την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε διάλυση, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν θέλει, ούτε και μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του νομικού προσώπου προς όφελος της πατρίδας, του δημοσίου και των πολιτών. Και όλα αυτά, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εργαζομένων να αναδείξουν τις δυνατότητες και προοπτικές που έχει το νομικό πρόσωπο και τα στελέχη του.

Με την από 27/12/2018 Πρόσκληση – εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεταφορά-μετάταξη των υπαλλήλων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, επιδιώκει να βάλει τίτλους τέλους σε έναν εξαιρετικής ποιότητας δημόσιο φορέα διαχείρισης έργων, που μπορεί να είναι πηγή δημοσίων εσόδων και προώθησης των εθνικών συμφερόντων σε όλες τις ηπείρους.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το ανοσιούργημα να γίνει πράξη και καλούμε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να σταματήσει την όποια διαδικασία διάλυσης της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

 

 

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Σε δημοπράτηση δύο έργα αποκατάστασης οδοστρώματος με 22,4εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σε δημοπράτηση έβγαλε η Εγνατία Οδός Α.Ε. εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές εργολαβίες αρχικού κόστους 22,4εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η πρώτη είναι 13,7εκατ.ευρώ και η δεύτερη 8,7εκατ.ευρώ.

Αφορά Εργασίες αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής οδοποιίας στα τμήματα: από Α/Κ Μετσόβου – Α/Κ Παναγιάς και από Α/Κ Πολυμύλου, προς Α/Κ Κοίλων (περιοχή Βοσκοχωρίου) και από Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης έως Α/Κ Αρδανίου.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 4 μήνες από την σχετική υπογραφή και οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν στις 20 Αυγούστου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 26 Αυγούστου 2019. H χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Βασικό σχέδιο του έργου είναι οι εργασίες αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής οδοποιίας στο τμήμα Α/Κ Μετσόβου – Α/Κ Παναγιάς στο τμήμα Α/Κ Πολυμύλου – Α/Κ Κοίλων αλλά και στο τμήμα Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης έως Α/Κ Αρδανίου. Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες ασφαλτικών και σήμανσης – ασφάλειας οδού.

Να σημειώσουμε ότι το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού σε πολλά σημεία είναι σε πολλή κακή κατάσταση και η αντικατάσταση του σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται επείγουσα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Το 2020 η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποιήσης της Εγνατίας Οδού, τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aπίθανο το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν όλα τα μετωπικά και πλευρικά διόδια μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, τόνισε ο Άρης Ξενόφος. Το 2020 μετατίθεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράταση που δόθηκε στην προηγούμενη προθεσμία του Ιουνίου. Αυτό τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως οι μελέτες για την αδειοδότηση των σηράγγων, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι συμβάσεις για την κατασκευή των διοδίων και θέματα προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ.Ξενόφο, έγιναν τον τελευταίο μήνα συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση(DG Move) και το υπουργείο Υποδομών σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων και αναμένεται σύντομα η σχετική έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Διεύθυνση.

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν όλα τα μετωπικά και πλευρικά διόδια μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι μέσα στο πρόγραμμα του Ταμείου για το 2019 εντάσσεται και η έκταση των 700 στρεμμάτων στην Περαία για τη δημιουργία του Thess Intec. Για την «παραχώρηση» της έκτασης, πάντως, απαιτείται υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ.Ξενόφος αναφέρθηκε και στο ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός υπό αυτές τις συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας επανέλαβε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα. Διευκρίνισε, ότι, οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν παράλληλα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να «χτυπήσουν» και τα δύο λιμάνια με στόχο να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ” επέκταση και το τίμημα. Μετά από τα δύο αυτά λιμάνια, θα ακολουθήσει το επόμενο «κύμα», πιθανότατα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Βόλο.

Πηγή: voria.gr

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Διαγωνισμός για την εγκατάσταση POS στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα βήμα μπρος πάει η Εγνατία Οδός Α.Ε. την πληρωμή των διοδίων σε όλους τους σταθμούς που διαθέτει καθώς βγήκε στον αέρα η προκήρυξη για διαγωνισμό εγκατάστασης τερματικών POS. Με τα μηχανήματα αναμένεται να βελτιωθούν περισσότερο οι υπηρεσίες της Εγνατίας και οι οδηγοί θα μπορούν να πληρώνουν πλέον με κάρτα αποφεύγοντας την χρήση μετρητών.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 6 μήνες και έχει εκτιμώμενο κόστος 60.000. Τα μηχανήματα POS εκτός από τους σταθμούς θα εγκατασταθούν στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών και στο Τμήμα Ταμείου, Εσόδων και Προστίμων Διοδίων της «Εγνατία Οδός ΑΕ.

Ουσιαστικά η τοποθέτησ των POS γίνεται κατ`απαίτητη εφαρμογής της νομοθεσίας. Ήδη όλοι οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας και Αττική Οδός) έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS σε όλους τους σταθμούς διοδίων. Ειδικότερα για την Νέα και Κεντρική Οδό, επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση POS στα μηχανήματα με τους κερματοδέκτες.

 

 

vtzakos@comercio.mineco.es
alvaro.garcia-rosales@comercio.mineco.es

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα