Connect with us

Αστικές

Μανιάτης: Αδιανόητη η διαχειριση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ως ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γι’ άλλη μια φορά νομοθετεί με τρόπο πρόχειρο, ρουσφετολογικό κι έξω από τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Αφού διευκρίνισε ότι η ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως γονατογράφημα, εξήγησε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα στα οποία υποτίθεται ότι αναφέρεται.

Όπως ανέφερε “οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν το πειραματόζωο της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, πάνω στο οποίο δοκιμάζουν πώς μπορούν να ξεπουλήσουν δημόσιες υπηρεσίες, ευτελίζοντας τες. Ακούστε δύο νούμερα μόνο. Στο Λεκανοπέδιο ο ΟΑΣΑ έχει στη διάθεσή του 2.000 λεωφορεία. Συνήθως, μέχρι να αναλάβουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από τα 2.000 κυκλοφορούσαν 1.600 – 1.700. Σήμερα, τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι 800-900, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, γιατί δεν έχουν ανταλλακτικά, δεν υπάρχουν οδηγοί, δεν υπάρχουν λάστιχα, δεν έχει προβλέψει η Κυβέρνηση να στηρίξει τις αστικές συγκοινωνίες.

Θέλετε και ένα δεύτερο, ακόμη χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, για να δείτε πού έχει οδηγήσει η πολιτική και του «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», αλλά και η πολιτική του λαϊκισμού; Ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, πόσες επιβιβάσεις και μετεπιβιβάσεις πολιτών έγιναν το 2014 στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας; Έγιναν 1.143.000.000 επιβιβάσεις και μετεπιβιβάσεις. Ξέρετε πόσες έγιναν το 2017 με Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; 619.000.000! Μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% οι χρήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους φτωχούς πολίτες. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι είσοδοι-έξοδοι των ανθρώπων που πληρώνουν εισιτήριο.

Σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας λέει ότι ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα αφότου θα έπρεπε στο ΜΕΤΡΟ και στον ΗΣΑΠ να έχουν κατέβει οι μπάρες και στους 65 σταθμούς, οριακά έχουν κατέβει μόνο στους 25. Και συνεχίζει η μετακίνηση χωρίς πληρωμή εισιτηρίων.
Θέλετε κι άλλο παράδειγμα ανευθυνότητας κι επιπολαιότητας για τις αστικές συγκοινωνίες; Η Κυβέρνηση εξαγγέλλει την περίφημη «Γραμμή 4» του ΜΕΤΡΟ και την έχει τυφλή. Η «Γραμμή 4» του ΜΕΤΡΟ δεν συνδέεται με κάποια άλλη γραμμή του ΜΕΤΡΟ ή με τη γραμμή του ΗΣΑΠ, ώστε να μετακινούνται οι επιβάτες. Ξεκινά από το μηδέν και τελειώνει ξανά στο μηδέν! Τραγική περίπτωση ανικανότητας, δημαγωγίας και προχειρότητας.

Περιττεύει βέβαια να σημειώσω ότι αυτή η αδιανόητη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών έχει οδηγήσει αστικές συγκοινωνίες οι οποίες το 2014 είχαν λειτουργικό πλεόνασμα, το 2017 κατά τους συντηρητικότερους υπολογισμούς να χρειάζονται επιπλέον επιδότηση άλλα 50 εκατ. € από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, με προσωπική ευθύνη της Κυβέρνησης και των διοικήσεων που έχει ορίσει.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Δεν θα κάνω καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει πει ότι η πρόβλεψη για την αλλαγή της φιλοσοφίας επιβολής προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) έχει σοβαρότατα προβλήματα συνταγματικότητας και αναλογικής εφαρμογής στους Έλληνες πολίτες, γιατί διαφοροποιεί την επιβολή και το ύψος των προστίμων και ποινών με βάση το εισόδημα.

Επίσης, περιττεύει να τονίσω αυτά που είπα πολλές φορές στην Επιτροπή: άπειρα άρθρα με άπειρες υπουργικές αποφάσεις, χωρίς καμία δέσμευση και κανένα χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, άρθρα με τα οποία επαναλαμβάνονται ήδη υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τι χρειάζεται το άρθρο 4, που ξαναμιλά για μεικτά κλιμάκια ελέγχου ή τα άρθρα 5 έως 7, που ξαναμιλούν για πειθαρχικά συμβούλια, όταν ήδη υπάρχει αυτή η νομοθεσία;

Όσον αφορά στο ζήτημα των ταξί της BEAT και της UBER, θέλω να είμαστε απόλυτα καθαροί και σαφείς στο τι λέμε και πώς αντιμετωπίζουμε την όχι απλώς παλαιοκομματική, όχι απλώς παλαιολιθική, αλλά την αδιανόητη συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Άλλο είναι η BEAT και άλλο είναι η UBER. Η BEAT είναι μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ελληνικά μυαλά, εξυπηρετεί 8.000 επαγγελματίες οδηγούς ταξί και έχει προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 1.000.000 κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η UBER κάνει στην πραγματικότητα υποκλοπή μεταφορικού έργου και ορθά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καταδίκασε”.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα