Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Μαμουλάκης: Απαντήσεις για τον ΒΟΑΚ χωρίς ουσία από τον αρμόδιο Υπουργό

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Χάρης Μαμουλάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε χρονοδιαγράμματα για τον ΒΟΑΚ, όπως φάνηκε από τις (μη) απαντήσεις που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής», δήλωσε σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ, στην επίκαιρη ερώτησή με θέμα: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους δύο εν εξελίξει διαγωνισμούς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)».

Αναλυτικά:

Δεν υπάρχει όμως, ούτε και ενιαίο έργο «από Καστέλι μέχρι Σητεία», όπως έλεγε μέχρι χθες η Κυβέρνηση ΝΔ, αφού – παρά το ότι κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αυτό – «σκέφτονται» να το χωρίσουν σε τρία τμήματα: Από Χανιά μέχρι Άγιο Νικόλαο, από Καστέλι Κισσάμου μέχρι Χανιά και από Άγιο Νικόλαο μέχρι Σητεία!

Ο Υπουργός Κ. Καραμανλής απέδειξε τελικά ότι δεν γνωρίζει σημαντικά ζητήματα αντίστοιχων έργων. Αναφέρθηκε στο ότι το έργο δεν πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες εξαιτίας του ότι ήταν ασύμφορο οικονομικά. Αγνοεί προφανώς ότι έργα όπως η Ιωνία οδός ή το Καλαμάτα – Αθήνα (με σαφώς λιγότερες διελεύσεις), χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν.

Απάντησή δεν έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός ούτε και στο εάν θα τηρηθεί η ισχύουσα χάραξη, αλλά ούτε και εάν θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες ολοκληρωμένες μελέτες.

Παράλληλα, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα τι ακριβώς πρόκειται να πράξει με τις δυο διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παραπέμποντας γενικώς και αορίστως στην επερχόμενη κάθοδό του στην Κρήτη οπότε και θα προβεί σε ανακοινώσεις. Το πότε θα γίνει αυτή η επίσκεψη, εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, αφού έχει αναβληθεί ήδη αρκετές φορές.

«Απαντήσεις περιμένουμε για το μείζον θέμα κατασκευής του ΒΟΑΚ κι απαντήσεις δεν παίρνουμε από την Κυβέρνηση ΝΔ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μετά τα «σκίτσα» και τις «ιδέες», περάσαμε στις «μολυβιές» από τον αρμόδιο Υπουργό.

Για την ταμπακιέρα όμως, ούτε κουβέντα. Για το ότι υπάρχει χάραξη, απαλλοτριώσεις και μια σειρά μελετών, ούτε κουβέντα. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καταλάβει την σπουδαιότητα του έργου, δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό και σίγουρα, δεν είναι στις προθέσεις της η αποκατάσταση αυτής της πολυετούς αδικίας για την Κρήτη: Η κατασκευή ενός σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού αυτοκινητοδρόμου».

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Γ. Κεφαλογιάννης: σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΒΟΑΚ, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
Φωτογραφία αρχείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο προγραμματισμός για τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τοπικό σταθμό της Κρήτης ο Υφυπουργός Υποδομών, κος Γ. Κεφαλογιάννης.

Ο προγραμματισμός για το μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης είναι σε εξέλιξη, με χρονοδιάγραμμα τον Νοέμβριο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και το βλέμμα στραμμένο στα τέλη του 2021 για την δημοπράτησή του.

Στο μεταξύ, και μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες των εγκρίσεων, θα προχωρήσει και η διαβούλευση με τους φορείς σε ό,τι αφορά το έργο προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ο προγραμματισμός για τον ΒΟΑΚ είναι σε εξέλιξη , συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τον Νοέμβριο.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που απαιτούνται από το αρμόδιο Υπουργείο για την δημοπράτησή του έργου έτσι ώστε «στα τέλη του 2021 επιτέλους το εμβληματικό έργο αυτό για την Κρήτη να προχωρήσει σε δημοπράτηση» ανέφερε ο κος Κεφαλογιάννης.

Στο μεταξύ , το επόμενο διάστημα και αφού οριστικοποιηθούν σημεία του σχεδιασμού που αφορούν τη χάραξη, μετά τις επισημάνσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα γίνει η παρουσίαση και η ενημέρωση για την οριστική χάραξη του ΒΟΑΚ και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ως ένα έργο εθνικής εμβέλειας έχει χαρακτηριστεί και η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Λιμάνι της Σούδας και τον αερολιμένα Χανίων που θα αποτελέσει τμήμα του μεγάλου έργου του ΒΟΑΚ, και αποτελεί όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης: «μια έμπρακτη απόδειξη, το πρώτο βήμα σε αυτό που και εγώ προσωπικά είχα πει προεκλογικά αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στην Κρήτη και αναπτύξαμε το σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ»

Συγκεκριμένα ο κος Κεφαλογιάννης υπογράμμισε: «Τα χαρακτηριστικά του νέου ΒΟΑΚ πέραν του ότι θα υπάρξει επέκταση και προς την Κίσσαμο , το κομμάτι δηλαδή το οποίο δεν υπήρχε στο σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά θα αφορά και τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο Χανίων που είναι στην ουσία η δεύτερη βασική πύλη εισόδου της Κρήτης μετά το Ηράκλειο. Είναι ένα νέο και πρόσθετο στοιχείο το οποίο μπαίνει στο σχεδιασμό του ΒΟΑΚ.

Ειδικά για εμάς στο Ρέθυμνο που λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με τα Χανιά, αφορά ίσως και τη βασική πύλη εισόδου στον αεροπορικό τουρισμό και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη γιατί θα είναι και επίσημα μέρος του ΒΟΑΚ.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθεί στις γρήγορες μελέτες όσων αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι ώστε όταν το έργο δημοπρατηθεί να κοιτάξουμε και αυτό το κομμάτι. Δεν είναι σημαντικό μόνο ότι υπάρχει σύνδεση με τα Χανιά, αλλά ότι το Ρέθυμνο έρχεται πιο κοντά στη σύνδεση με το αεροδρόμιο και το λιμάνι».

Πηγή: Goodnet.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

“Σημαντικό εθνικό έργο” η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το λιμάνι και το αεροδρόμιο Χανίων

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως έργο «Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού», χαρακτηρίστηκε με επίσημη απόφαση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών (ΥΠΟΜΕ)  η «Οδική Σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με το Λιμένα Σούδας (ΒΟΑΚ) και τον Αερολιμένα Χανίων «Δασκαλογιάννης».

Η σχετική απόφαση, ορίζει ως Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή για την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016, τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών (Δ13) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., η οποία έχει εμπειρία σε επίβλεψη ανάλογων μελετών οδικών έργων στην Κρήτη.

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πλήρη και ουσιαστική στήριξη του Β.Ο.Α.Κ. από το Υπουργείο Υποδομών. Κυρίως όμως, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει κατακτήσει πλέον ο «οργανισμός», απότοκο της συστηματικής αλλά και επιστημονικής δουλειάς που καταβάλλει. Η ευθύνη για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, Εθνικού επιπέδου, τοποθετεί τον πήχη ψηλά για όλους μας και επισφραγίζει ταυτόχρονα, την «ολική επιστροφή» του Β.Ο.Α.Κ.» ανέφερε σε δήλωση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Ώριμο μελετητικά το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, φαβορί για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος

Με ώριμα έργα που έχουν σημαντικές πιθανότητες να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης προτείνει σε επιστολή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την υλοποίηση τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ypodomes.com, το ανατολικό άκρο του ΒΟΑΚ, από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο που δεν βρίσκεται εντός των ορίων της παραχώρησης ή της ΣΔΙΤ, είναι ένα έργο-φαβορί για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μελέτες του είναι εν πολλοίς ολοκληρωμένες: η οριστική υδραυλική μελέτη ολοκληρώθηκε, η οριστική μελέτη οδοποιίας είναι έτοιμη προς έγκριση από το υπουργείο ενώ προς έγκριση, ενώ πολύ προχωρημένες είναι οι μελέτες τεχνικών. Στο σύνολο του το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2012 και το κόστος του εκτιμάται στα 145 εκατ.ευρώ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com εντός τετραμήνου το έργο θα αποκτήσει και Κτηματολόγιο προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Ουσιαστικά καλύπτει το βασικό κριτήριο ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι η ωριμότητα των έργων, καθώς τα χρονικά πλαίσια υλοποίησης είναι ιδιαίτερα στενά.

Μάλιστα όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το ypodomes.com, το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος είναι ήδη μία από τις προτάσεις που σκέφτεται πολύ σοβαρά το υπουργείο Υποδομών να εντάξει στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σε τι κατάσταση είναι οι μελέτες σήμερα

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, στον χαρακτηρισμένος ως ΒΟΑΚ στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, από την Νεάπολη έως την Σητεία εκπονούνται μελέτες από τον ΟΑΚ συνολικού μήκους περί τα 46 km (νέες χαράξεις) και κόστος κατασκευής των αντίστοιχων έργων περί τα 480 εκατ. €. Από αυτά τα 46 km, τα 25 km (Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος & Καλό Χωριό – Παχειά Άμμος – Καβούσι) έχουν ήδη Α.Ε.Π.Ο., δηλ. περιβαλλοντικούς όρους και έχει εκπονηθεί το στάδιο του κατασκευαστικού σχεδιασμού, δηλ. της οριστικής μελέτης, ενώ για τα υπόλοιπα 21km (Καβούσι – Αυχήν Αγκαθιάς) έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής διαβούλευσης και είναι στο στάδιο έκδοσης της Α.Ε.Π.Ο. από το ΥΠΕΝ.

Επίσης, για τον ΝΟΑΚ στην Ανατολική Κρήτη που εντάσσεται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο εκπονούνται μελέτες συνολικού μήκους περί τα 60km και κόστος κατασκευής των έργων περί τα 230 εκατ. Ευρώ. Από αυτές τις μελέτες τα 14km (Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα) είναι πλήρως ώριμη μελέτη και τα 23,5km (Αγ.Δέκα-Προτόρια) έχει εκδοθεί ΑΕΠΟ και εκπονείται η οριστική μελέτη.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, με τις παραπάνω ώριμες μελέτες, ολοκληρώνεται το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος – Σητεία, που με την νέα του χάραξη είναι στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΒΟΑΚ και δεν θεωρείται αποσπασματικό ή μικρό έργο.

Με βάση τα παραπάνω το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά την χρηματοδότηση για την προώθηση και την πλήρη ολοκλήρωση των υπολειπομένων σταδίων των εκπονούμενων μελετών στην Ανατολική Κρήτη σε χρονικό πλαίσιο το πολύ 10 μηνών, αλλά και των έργων στην περιοχή, δεδομένου ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου για την Κρήτη, που θα ξεκινά από την Κίσσαμο και θα καταλήγει στη Σητεία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα