Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Μακέδος: Παρούσα η Attica Bank στην επόμενη μέρα των έργων και την πράσινη χρηματοδότηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κ. Μακέδος στο ITC 2021-Πηγή: ITC 2021

Για την βιωσιμότητα των έργων και την επίτευξη των κριτηρίων ESG αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων υποδομών, μίλησε  ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας των Κατασκευών στο ITC 2021-4o Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή μετασχηματισμού, η οποία επηρεάζει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε, οι νέες επενδύσεις θα πρέπει να έχουν αναπτυξιακό, πράσινο και κοινωνικό αποτύπωμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την προσέλκυση επενδύσεων, τα μεγάλα έργα και την υποστήριξη των κατασκευαστικών ομίλων, που εξ ορισμού θα ηγηθούν της υλοποίησή τους, υπογράμμισε ότι σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία, η ενίσχυση και η ευνοϊκή χρηματοδότηση ενός υγιούς οικοσυστήματος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τεχνικού κλάδου.

Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών

Ως «κομβικό» χαρακτήρισε τον ρόλο που καλείται να παίξει, σε αυτό το πλαίσιο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος που κι αυτός υπέστη τεράστιες ζημιές εξαιτίας της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, των ελληνικών παθογενειών, αλλά και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας. Όπως επισήμανε, στόχος του τεχνικού κόσμου είναι το κόστος χρήματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να είναι το ίδιο.

Εξάλου όπως ανέφερε ο κ.Μακέδος και στο πρόσφατο συνέδριο του ΤΕΕ, η Attica Bank έχει υιοθετήσει μια στοχευμένη στρατηγική για την αγορά ενέργειας, την κυκλική οικονομία και γενικότερα την αειφόρο ανάπτυξη. Η τράπεζα έχει ευθυγραμμιστεί με τις προτεραιότητες των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, και είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει στις πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Ο ρόλος του ESG στην χρηματοδότηση

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Attica Bank, υπάρχει η βεβαιότητα πως με την ουσιαστική υιοθέτηση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) αποτελεί το πλέον αξιόπιστο μέσο όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενός διευρυμένου πεδίου προκλήσεων, αλλά και για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας τόσο για τους μετόχους όσο και για τους πελάτες της τράπεζας.

Με τον όρο “ESG” μπαίνουν στο κάδρο ταυτόχρονα η εταιρική διακυβέρνηση μαζί με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.

Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται για ένα δείκτη ο οποίος θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Από το βήμα του ITC 2021, o κ.Μακέδος σημείωσε την ανάγκη στα τεχνικά έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης που επηρεάζουν άμεσα τον σκοπό αυτό με συγκεκριμένους σκοπούς βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s) αλλά και όσα ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στη μείωση του παγκόσμιου ενεργειακού αποτυπώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι σήμερα η Attica Bank έχει παράσχει σχεδόν 330 εκατομμύρια ευρώ για έργα ΑΠΕ της τάξης των 350 MW., ενώ ο νέος στόχος είναι η χρηματοδότηση να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο έως το 2024 για έργα 2.000 MW. Παράλληλα, η ιστορική τράπεζα όπως ενημέρωσε ο κ.Μακέδος, χρηματοδοτεί νέες κατασκευές, με βάση τις απαιτήσεις για μηδενική κατανάλωση ενέργειας (Zero Energy Buildings).

Ουσιαστική χρηματοδότηση

Ουσιαστικά πλέον οι οικονομικοί πόροι δεν δίδονται απλά για να απορροφηθούν σε έργα υποδομών αλλά θα πρέπει να κατευθύνονται σε επενδύσεις με ισχυρό αναπτυξιακό και πράσινο αποτύπωμα αλλά και μέγιστη κοινωνική διάχυση και όχι απλώς να απορροφηθούν. “Τα λάθη του παρελθόντος δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μακέδος.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για το αύριο των πόλεων αποτελεί το γεγονός πως η τράπεζα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει έργα για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, καθώς και για την υλοποίηση έργων ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Στόχος τα μηδέν κόκκινα δάνεια

Σημαντική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Attica στην υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας τριών ετών που προβλέπει την πλήρη εξυγίανσή της και την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Το έργο, όπως επισημάνθηκε, ήδη υλοποιείται και η Τράπεζα θα επανατοποθετηθεί στην αγορά τόσο σε ψηφιακό επίπεδο όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Στόχος της τράπεζας είναι μέχρι το τέλος του έτους να καταστούμε η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδενίζει τα κόκκινα δάνειά της και αφοσιώνεται πλήρως στις πολιτικέσ ανάπτυξής της.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα