Connect with us

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Μακέδος: Με τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΜΕΔΕ ενισχύουμε τον τεχνικό κόσμο της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωνσταντίνος Μακέδος. Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ. Πηγή: ΤΜΕΔΕ
Κωνσταντίνος Μακέδος. Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ. Πηγή: ΤΜΕΔΕ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος μιλώντας για τις νέες χρηματοδοτικές λύσεις του Ταμείου, την συμβολή της Attica Bank στον χώρο των κατασκευών αλλά και πως το ΤΜΕΔΕ έρχεται να βοηθήσει στην καθημερινότητα του μηχανικού μέσα από νέα κανάλια που έχουν ως βασικούς άξονες το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Ο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ σημείωσε πως σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει εγγυοδοσία στον τεχνικό κλάδο με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο βραβεύτηκε και από την AECM. Παράλληλα μίλησε για τη δυνατότητα μικροχρηματοδότησης που φτάνει μέχρι και τις 25.000 ευρώ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Attica Bank ως της βασικής τράπεζας του τεχνικού κλάδου αλλά και στη νέα ημέρα με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Ο κ.Μακέδος εκτίμησε πως οι επενδύσεις σε Κατασκευές – κυρίως στις υποδομές θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2022-2026.

Ανέφερε πως το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% το 2020 και πως η η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2022-2026, ξεπερνώντας τα €18 δισ. το 2025. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη της πράσινης μετάβασης με κριτήρια ESG.

Ν.Κ.:  Το ΤΜΕΔΕ κάνει μια σημαντική προσπάθεια ώστε να καλύψει τις ανάγκες εγγυοδοσίας των επαγγελματιών του κλάδου και πρόσφατα ανακοίνωσε και μια συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για αυτό. Πως λειτουργεί, και ποιους αφορά;

Κ.Μακέδος: Το νέο αυτό εργαλείο αφορά όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στον τεχνικό κλάδο και λόγω των ιδιομορφιών της παρούσας οικονομικής κατάστασης αλλά και του ίδιου του Τραπεζικού Συστήματος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οικονομικά ελκυστική σε χρηματοδότηση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για ΜμΕ, που αποτελούν και την πλειοψηφία του κλάδου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΤΜΕΔΕ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιούργησαν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με την ονομασία «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» που απευθύνεται στον τεχνικό κόσμο και λειτουργεί ως εγγύηση δανείων σε ΜμΕ που λαμβάνουν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Επιθυμία μας ήταν, το συγκεκριμένο εργαλείο να αποτελεί την απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των τεχνικών εταιρειών που στην πλειοψηφία τους είναι ΜμΕ και για διάφορους λόγους δεν έχουν την πρόσβαση που χρειάζονται σε χρηματοδοτικά προϊόντα από τα παραδοσιακά κανάλια.

Το νέο Ταμείο παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 8 συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Και σήμερα προχωράμε ένα βήμα μπροστά: κάθε αίτηση χρηματοδότησης που θα κατατεθεί μέχρι 31/12 θα εξυπηρετηθεί /εκταμιευθεί στις αρχές του 2023. Γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και δυσχέρειες.

Ν.Κ.: Αν δεν κάνω λάθος το συγκεκριμένο προϊόν βραβεύτηκε και στο εξωτερικό

Κ.Μακέδος: Σωστά. Η καινοτόμος για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα σύμπραξη δημόσιου (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και ιδιωτικού (ΤΜΕΔΕ) φορέα έχει αποσπάσει το διεθνές βραβείο ως «βέλτιστη πρακτική» στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση του AECM, του «European Association of Guarantee Institutions» (AECM), του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων, παρουσία αντιπροσωπειών από όλη την Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.

Αυτό μας δίνει χαρά και πίστη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε εξειδικευμένα προϊόντα για τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου.

Ν.Κ.: Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία που βοηθούν εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου;

Κ.Μακέδος: Γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, έχουμε ως βασικό στόχο να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγχρόνως να βοηθήσουμε τις (ΜμΕ) επιχειρήσεις του κλάδου διαμορφώνοντας ένα portfolio υπηρεσιών για τα μέλη μας, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Το νέο μας όχημα, είναι η εταιρεία χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, το «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», που έλαβε φέτος την 1η άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παρέχονται μέσα από πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες έχουν ήδη σχεδιαστεί και στοχεύουν πρωτίστως στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, καλύπτοντας ενδεικτικά υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς και φορολογικούς φορείς, προμήθειες εγγυητικών επιστολών, καθώς και δάνεια επενδυτικού σκοπού για την αγορά εξοπλισμού, πληροφοριακών υποδομών και γενικότερα επέκτασης των δραστηριοτήτων των μελών μας.

Tο ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions εκτός από ιδίους πόρους σκοπεύει να ενισχυθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι αναμένεται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Απόφασή μας είναι, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, τα δάνεια να παρέχονται μόνο στα μέλη του ΤΜΕΔΕ, ενώ τα επόμενα έτη ο φορέας σκοπεύει να διευρύνει το πελατολόγιό του και σε άλλους κλάδους. Η λειτουργία του αναμένεται στις αρχές του 2023 και έτσι τα μέλη μας θα μπορούν να δανειοδοτούνται, άμεσα, γρήγορα, ακόμη και με τη χρήση του smart phone τους, για ποσά έως 25 χιλιάδων ευρώ, με συνεργαζόμενη τράπεζα την Attica Bank.

Ν.Κ.: Στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που δημιουργείται, ποιος ο ρόλος που καλείται να παίξει η Attica Bank και τι σχέδια έχει το ΤΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος;

Κ.Μακέδος: Η οικονομία αλλάζει και οι επενδύσεις αποτελούν το πραγματικό στήριγμα για αυτή τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Ως ΤΜΕΔΕ θεωρούμε ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και προϋπόθεση για την πραγματική οικονομία, είναι η ύπαρξη ενός υγιούς και εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού φορέα, όπως η Attica Bank, που θα λειτουργεί στη βάση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος.

Μιας Τράπεζας, που θα στηρίξει τον κλάδο και θα αποτελεί την προμετωπίδα στην χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων με όρους αγοράς και κατανόησης των ειδικών συνθηκών του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Αttica Bank κατέχει μόλις το 2% του μεριδίου αγοράς του Τραπεζικού Κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών εκταμίευσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ μέχρι σήμερα προέρχεται από την Attica Bank και ανέρχεται σε ποσοστό (35%). Αυτό λέει πολλά για τον Τεχνικό Κόσμο και δείχνει το δρόμο για τα επόμενα βήματά μας.

Ως μέτοχοι και ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, επιταχύνουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της Attica Bank από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Ellington, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο για πρώτη φορά επενδύει σε μη συστημική Τράπεζα, με όρους αγοράς.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εξειδικευτεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης προκειμένου η Attica Bank να ανταποκριθεί με το δικό της διακριτό της ρόλο στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην έμπρακτη και άμεση στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα και του επιστημονικού κλάδου.

Ν.Κ.: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μετά από πολλά χρόνια οι κατασκευές έχουν μεγάλη άνοδο. Τι σημαίνει αυτό για το ΤΜΕΔΕ και τις προοπτικές του;

Κ.Μακέδος: Σήμερα η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Οι επενδύσεις σε Κατασκευές – κυρίως στις υποδομές – εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2022-2026. Μεσοπρόθεσμα οι επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες αυξάνονται έως 4,1% του ΑΕΠ (συγκριτικά με το 2020) – με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% το 2020.

Εκτιμάται επίσης, ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2022-2026, ξεπερνώντας τα €18 δισ. το 2025 (από €7,6 δισ. το 2020). Σε αυτή τη δυναμική το ΤΜΕΔΕ λειτουργεί ως καταλύτης. Εκσυγχρονίζει συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρει, επεκτείνοντας τον πιστοδοτικό του ρόλο πλέον του εγγυοδοτικού, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές μέσα από διεθνείς συνεργασίες που ενισχύουν τις επενδυτικές δυνατότητες των μελών μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το 2021, σχεδόν 11.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από το ΤΜΕΔΕ, με τον όγκο των εγγυήσεων να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των μελών μας, δημιουργούμε υπεραξίες και τις επιστρέφουμε στην πραγματική οικονομία.

Ν.Κ.: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθεί στο σημείο επαφής των ΜμΕ τεχνικών εταιρειών με τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του μηχανικού; πως μπορεί να συμβάλλει σε αυτό και το ΤΜΕΔΕ;

Κ.Μακέδος: Οι επενδύσεις στα τεχνικά έργα είναι μέρος της καινούργιας οικονομικής πραγματικότητας, όπως και τα διάφορα εθνικά και τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενδεικτική περίπτωση είναι το New Generation EU Fund, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτά τα εργαλεία αποτελούν μια ισχυρή ρεαλιστική προοπτική για το σύνολο του Τεχνικού Κλάδου, για επενδύσεις με ισχυρό αναπτυξιακό και πράσινο αποτύπωμα, αλλά και τη δημιουργία ενός πολλαπλασιαστή κοινωνικής ευημερίας για τους περισσότερους.

Πως όμως, από την μία οι επενδυτικές ανάγκες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα φτάσουν να γίνουν εργαλεία ανάπτυξης για τους Μηχανικούς και τις Τεχνικές εταιρείες; Είναι πολλά τα παραδείγματα που η έλλειψη εμπειρίας, και γνώσης της γραφειοκρατικής διαχείρισης των εργαλείων αυτών, πλήττει και τις επενδύσεις αλλά και τους πιθανούς δικαιούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΜΕΔΕ έχει και τους πόρους (οικονομικούς και ανθρωπίνου δυναμικού) για να αποτελέσει την «γέφυρα» υλοποίησης και απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων από όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους με διαφάνεια, αξιοπιστία και πάνω από όλα αποτελεσματικότητα.

Είναι γεγονός σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της EE αναμένονται επενδύσεις της τάξης των 21 δις. Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες και οι έλληνες μηχανικοί μπορούν με τις κατάλληλες χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και των φορέων εγγυοδοσίας να γίνουν ενεργοί παίκτες αυτής της επενδυτικής κοσμογονίας έχοντας δίπλα τους έμπιστο και αξιόπιστο συνεργάτη το ΤΜΕΔΕ.

Ν.Κ.: Τι ασφαλιστικές δικλείδες και χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια τέτοια παρέμβαση του ΤΜΕΔΕ;

Κ.Μακέδος: Το ΤΜΕΔΕ εδώ και χρόνια παρακολουθεί και ακολουθεί τις αρχές της πράσινης επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας διασφαλίζοντας τα ESG κριτήρια στα προϊόντα που παρέχει.

Κάτι τέτοιο διασφαλίζεται όταν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση προϋποθέτει, την πλήρη εναρμόνιση των τεχνικών εταιρειών με τη μεθοδολογία και τους κανόνες ESG, όπως αυτοί ορίζονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η δημιουργία σύγχρονων καινοτόμων εγγυοδοτικών και πιστοδοτικών εργαλείων οδηγεί τους μηχανικούς και μελετητές, μέλη του ΤΜΕΔΕ στο δρόμο του πλήρους περιβαλλοντικού μετασχηματισμού τους..

Γιατί, ακόμα και αν οι ΜμΕ εταιρείες δεν έχουν τους πόρους για να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, μπορούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΜΕΔΕ, όπως το Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, αλλά και τα προσαρμοσμένα στις «πράσινες» απαιτήσεις νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα της Attica Bank, όπως αυτά σχεδιάζονται και πρόκειται να υλοποιηθούν από τη νέα διοίκηση, υπό την ηγεσία της κ. Ελένης Βρεττού, να προβούν σε εκείνες τις αλλαγές που θα τους βοηθήσουν να μετασχηματιστούν, να γίνουν ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεματικές πηγές χρηματοδότησης.

Με αυτά τα εφόδια, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε projects και επενδύσεις, που θα διαμορφώσουν το νέο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας, αλλά και θα αξιοποιούν πολλαπλασιαστικά -όχι απλώς απορροφούν – τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα