Νίκος
Καραγιάννης

Το κλείσιμο των δρόμων λόγω επισκευών συχνά δυσκολεύει τη ζωή των οδηγών και όσων εμπλέκονται στην επισκευή τους.

Πηγή: MACON

Η εταιρεία SAINT-GOBAIN ADFORS CZ προσφέρει γεωπλέγματα ενίσχυσης ως λύση για την επέκταση του χρόνου  ζωής των ασφαλτικών οδοστρωμάτων. Οι επισκευές με χρήση υλικών ενίσχυσης παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ασφαλτικών στρώσεων έως και 3 φορές, ενώ μειώνουν το μελλοντικό κόστος συντήρησης μέχρι και 50%.

Η εφαρμογή των γεωπλεγμάτων είναι γρήγορη και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς παρατείνει τον χρόνο μεταξύ συντήρησης και επισκευής. Η SAINT-GOBAIN ADFORS CZ κατασκευάζει γεωπλέγματα από ίνες υάλου στην τσεχική πόλη Litomyšl της ανατολικής Βοημίας και τα διανέμει σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις απομακρυσμένες Φερόες Νήσους πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο πρόσφατες εγκαταστάσεις ενός νέου τύπου γεωπλέγματος.

Γεωπλέγματα για κάθε τύπο επιφάνειας

Η σειρά προϊόντων GlasGrid® της ADFORS προσφέρει διάφορα είδη γεωπλεγμάτων ενίσχυσης που εμποδίζουν τη ρηγμάτωση. Τα γεωπλέγματα με αυτοκόλλητη επίστρωση είναι η καλύτερη λύση για εφαρμογή σε υφιστάμενες ή νέες επιφάνειες, ενώ τα σύνθετα γεωπλέγματα αποτελούν κατάλληλη εναλλακτική για φρεζαρισμένες επιφάνειες. Για τοπικές επισκευές φθαρμένων τμημάτων ασφαλτικών στρώσεων, όπως λακκούβες, αρμοί, τεχνικά έργα και φρεάτια επίσκεψης, τοποθετείται συνήθως προϊόν ενίσχυσης με μη υφαντό γεωύφασμα στη φρεζαρισμένη επιφάνεια. Κρίσιμα σημεία για την εμφάνιση ρηγματώσεων στην επιφάνεια των οδοστρωμάτων αποτελούν οι διαμήκεις και εγκάρσιοι αρμοί των οδοστρωμάτων από σκυρόδεμα, οι αρμοί λόγω διαπλάτυνσης της οδού, οι ασφαλτικές στρώσεις που είναι εκτεθειμένες σε ανερχόμενη ρηγμάτωση  λόγω προβλημάτων στις  υποκείμενες στρώσεις και οι αρμοί ασφαλτόστρωσης. Τα γεωπλέγματα της SAINT-GOBAIN ADFORS CZ διαθέτουν την απαιτούμενη αντοχή σε αλκάλια και, έτσι, είναι κατάλληλα για εφαρμογή και πάνω σε επιφάνειες από σκυρόδεμα.

GlasGrid® Rapid για επιτάχυνση των επισκευών οδοστρωμάτων

Ένα ειδικό προϊόν που πρόσφατα έχει προσελκύσει αρκετά το ενδιαφέρον είναι το GlasGrid® Rapid, το οποίο δημιουργήθηκε για τη γρήγορη επισκευή ρωγμών και λακκουβών σε δρόμους, τόσο σε ολόκληρες ζώνες, όσο και τοπικά. Αυτό το ειδικό σύστημα ενίσχυσης αποτελείται από πλέγμα από ίνες υάλου με επίστρωση πολυμερούς και μη υφαντό γεωύφασμα εμποτισμένο με τροποποιημένη άσφαλτο. Η ασφαλτική στρώση προστατεύεται από φιλμ, ενώ στην επιφάνεια του Rapid έχει ενσωματωθεί άμμος. Το Rapid επιταχύνει σημαντικά την ανακατασκευή του οδοστρώματος, καθώς δεν απαιτείται ψεκασμός με συγκολλητική επάλειψη, χάρη στην ενσωματωμένη αυτοκόλλητη ασφαλτική στρώση. Εκτός από τέλεια συγκόλληση στην επιφάνεια, το Rapid διασφαλίζει επίσης την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ των ασφαλτικών στρώσεων. Η λύση αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους φορείς διαχείρισης και συντήρησης οδικού δικτύου της Ελλάδας, καθώς τα συνεργεία τους μπορούν να εγκαταστήσουν μόνα τους το γεώπλεγμα χωρίς να απαιτείται πλέον κάποιος ανάδοχος για το συγκεκριμένο έργο. Η χρήση του Rapid είναι απλή: μετά την τοποθέτηση της ενίσχυσης στο οδόστρωμα, η ταινία που προστατεύει την ασφαλτική στρώση αφαιρείται, το γεώπλεγμα πιέζεται με οδοστρωτήρα και έπειτα ασφαλτοστρώνεται.   Ένα ακόμα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι η άριστη συγκόλληση στην επιφάνεια, η οποία διασφαλίζει ασφαλή εφαρμογή χωρίς να δημιουργούνται ανεπιθύμητες πτυχώσεις. Η τέλεια πρόσφυση και η άμμος στην επιφάνεια της ενίσχυσης εξαλείφουν τον κίνδυνο να κολλήσει το Rapid στα λάστιχα των οχημάτων τεχνικών έργων που κινούνται πάνω στο ήδη τοποθετημένο γεώπλεγμα.

Το Rapid μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιφάνειες:

  • παλιές/νέες επιφάνειες ασφάλτου
  • παλιές/νέες επιφάνειες σκυροδέματος
  • φρεζαρισμένες επιφάνειες
  • συνδυασμό φρεζαρισμένων και λείων επιφανειών
Λιμάνι του Klaksvik στις Φερόες Νήσους
Λιμάνι του Klaksvik στις Φερόες Νήσους. Πηγή: MACON

 

Τοποθέτηση του GlasGrid® Rapid στο λιμάνι του Klaksvik. Πηγή: MACON
Τοποθέτηση του GlasGrid® Rapid στο λιμάνι του Klaksvik. Πηγή: MACON

Το GlasGrid®  Rapid στις Φερόες Νήσους και στην Τσεχία

Το συγκεκριμένο νέο προϊόν χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στις Φερόες Νήσους, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του άρθρου, στην ανακατασκευή της οδού πρόσβασης και στα σημεία διαχείρισης φορτίων του λιμανιού του Klaksvik. Στα συγκεκριμένα σημεία, το GlasGrid® Rapid τοποθετήθηκε σε επιφάνεια σκυροδέματος και από πάνω τοποθετήθηκε ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 5 εκατοστών. Αυτό το σύστημα σύνθετης ενίσχυσης επιτάχυνε σημαντικά την ανακατασκευή των επιφανειών στο λιμάνι χάρη στην εφαρμογή του χωρίς εφαρμογή συγκολλητικής επάλειψης. Έτσι, μειώθηκε ο αριθμός των εργασιών στον χώρο του εργοταξίου και χρειάστηκαν λιγότεροι εργάτες και λιγότερα μηχανήματα για το έργο.

Στην Τσεχία, το GlasGrid® Rapid χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για την ανακατασκευή οδού στο χωριό Kunčina, κοντά στην πόλη Moravská Třebová. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για τοπική εργασία ασφαλτόστρωσης στα σημεία που δέχονταν τα μεγαλύτερα φορτία. Ειδικότερα, ενισχύθηκαν εκ νέου τα ερείσματα και οι οχετοί της οδού. Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, τοποθετήθηκαν και ήταν έτοιμα για ασφαλτόστρωση συνολικά 400 τ.μ. γεωπλέγματος Rapid. Η απλή και γρήγορη εφαρμογή χωρίς εφαρμογή συγκολλητικής επάλειψης αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη για το προσωπικό του φορέα διαχείρισης και συντήρησης οδικού δικτύου της περιφέρειας Pardubice, τομέας Moravská Třebová (Moravská Třebová Department).

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την SAINT-GOBAIN ADFORS

Ο κατασκευαστής προσέλαβε ανεξάρτητη σουηδική εταιρεία προκειμένου να πραγματοποιήσει αξιολόγηση του κύκλου ζωής ενός συνηθισμένου αυτοκινητόδρομου με δύο διαφορετικά προγράμματα αποκατάστασης. Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει και να ποσοτικοποιήσει τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του γεωπλέγματος GlasGrid® GG με αυτοκόλλητη επίστρωση. Ειδικότερα, έγινε σύγκριση δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου, μήκους 1 χιλιομέτρου, σε διάστημα 30 ετών. Το τμήμα αυτοκινητόδρομου που επισκευάστηκε χωρίς τη χρήση ενίσχυσης συγκρίθηκε με το νοτιότερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου στο οποίο πραγματοποιήθηκε συντήρηση με γεωπλέγματα GlasGrid® GG. Η μελέτη για τον κύκλο ζωής, η οποία ελέγχθηκε και από τρίτο φορέα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση με GlasGrid® GG είχε θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα γεωπλέγματα μείωσαν τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 20%, καθώς παρέτειναν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των επισκευών στις επιφάνειες των οδοστρωμάτων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στις εκπομπές 112 πτήσεων Παρίσι-Νέα Υόρκη μετ’ επιστροφής. Και μιλάμε μόνο για 1 χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου σε διάστημα 30 ετών. Άλλο ένα απτό παράδειγμα βιωσιμότητας είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των προϊόντων GlasGrid, η οποία έχει διάρκεια πάνω από 30 χρόνια.  Το 2021, η ADFORS CZ παρείχε 540.000 τ.μ. γεωπλέγματος με αυτοκόλλητη επίστρωση για την αποκατάσταση του τμήματος A1 του αυτοκινητόδρομου από την πόλη Chirpan στην πόλη Stara Zagora στη Βουλγαρία. Η αυτοκόλλητη επίστρωση του γεωπλέγματος επιτρέπει την εφαρμογή χωρίς κάρφωμα και εφαρμογή συγκολλητικής επάλλειψης. Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • γρηγορότερη αποκατάσταση οδοστρώματος (σε 20% λιγότερο χρόνο περίπου)
  • λιγότεροι εργάτες (50% λιγότεροι περίπου)
  • σημαντική μείωση της ποσότητας συγκολλητικής επάλλειψης

(60% λιγότερο περίπου) κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Ως εκ τούτου, στο έργο εξοικονομήθηκαν 432.000 κιλά συγκολλητικής επάλειψης, ενώ επεκτάθηκε ο χρόνος ζωής του αυτοκινητόδρομου και το χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκευών.

Η SAINT-GOBAIN ADFORS είναι μια εταιρεία κατασκευής και επεξεργασίας ινών υάλου, που προμηθεύει μια μεγάλη γκάμα ινών στην οποία περιλαμβάνονται και τα προϊόντα ενίσχυσης οδοστρώματος. Το GlasGrid® της ADFORS παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οδοστρωμάτων έως και τρεις φορές.  Επίσης, προσφέρει 50% μείωση του μελλοντικού κόστους επένδυσης, 25% μείωση της τροχαυλάκωσης και 10% καλύτερη στεγανοποίηση και απορροή της οδού. Στα λοιπά πλεονεκτήματα των προϊόντων GlasGrid® περιλαμβάνεται η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, οι ασφαλέστερες οδοί, η γρήγορη και αποτελεσματική τοποθέτηση, ευέλικτη πολιτική παράδοσης και οι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

 

Πηγή: MACON

 

Πηγή: MACON
Πηγή: MACON

Στις δύο φωτό βλέπουμε Ανακατασκευή οδού: χωριό Kunčina κοντά στην πόλη Moravská Třebová: το νέο προϊόν GlasGrid® RAPID τοποθετήθηκε για γρήγορη και μόνιμη ενίσχυση της οδού έναντι ρηγματώσεων και παραμορφώσεων. Περιλαμβάνει ενσωματωμένη ασφαλτική στρώση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την πολύ γρήγορη και εύκολη εφαρμογή χωρίς εφαρμογή συγκολλητικής επάλειψης. Αποτελεί την ιδανική λύση για φορείς διαχείρισης και συντήρησης οδικού δικτύου που μπορούν να πραγματοποιήσουν την τοποθέτηση μόνοι τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV