Connect with us

Editorial

Μεγάλα έργα: γνωρίστε τα ‘αιώνια’ έργα που εξαγγέλονται αλλά δεν υλοποιούνται

Δημοσιεύθηκε

στις


Εκτός από τα περίφημα «παγωμένα» έργα στην Ελλάδα στα οποία υπάγονται οι αυτοκινητόδρομοι, τα έργα Μετρό, πολλά έργα στην περιφέρεια κλπ έχουμε και τα «αιώνια» έργα. Τα αιώνια έργα είναι έργα που έχουν εξαγγελθεί χρόνια τώρα αλλά δεν υλοποιούνται ποτέ. Είναι έργα που σχεδόν έχουν γίνει ανέκδοτο.
 

Το πιο χαρακτηριστικό «αιώνιο» έργο που έφτασε στο σημείο να κατασκευαστεί μετά από σχεδόν 20 χρόνια εξαγγελιών είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν όμως σειρά από έργα που έχουν εξαγγελθεί δεκάδες φορές αλλά η υλοποίηση τους δεν είναι καν στα πλάνα των Υπουργείων αλλά μόνο στα χαρτιά Υπουργών και Υφυπουργών που αναζητούν ..δόξα και ψήφους.
 

Τα αιώνια έργα είναι σε μεγάλη ποσότητα στην πρωτεύουσα. Το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό από το κλείσιμο του παλιού αεροδρομίου είναι σε συνεχείς εξαγγελίες εδώ και 10 χρόνια ενώ το πιο πρόσφατο νέο μας δίνει ένα πάρκο 2.000 στρεμμάτων.
 

¶λλο αιώνιο έργο εξαγγελίας είναι η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά που εδώ και 8 χρόνια είναι στην ατζέντα των έργων αλλά ποτέ δεν έχει φτάσει σε ολοκλήρωση. Ακόμα και σήμερα περιμένουμε δικαστική απόφαση για να έχουμε τελικά ανάδοχο για αυτό το έργο.

 

Αιώνιο είναι και το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι πρώτες κουβέντες έγιναν το 2006 και από τότε τα επεισόδια και οι ίντριγκες έχουν φτάσει σε επίπεδο καθημερινής σαπουνόπερας. Σήμερα το έργο αυτό είναι σχεδόν ανενεργό.
 

Ανέκδοτο κοντεύει να γίνει η κατασκευή τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα δίπλα στον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Οι κουβέντες έχουν ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και τα ΚΤΕΛ της πρωτεύουσας παραμένουν διασπασμένα σε 3 σημεία και σε κτίρια από αλουμινοκατασκευή που θυμίζουν περισσότερο ..αποθήκη.
 

Έργο για γέλια σε λίγο θα είναι η αναβάθμιση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας. Ένα έργο γεφύρι της ¶ρτας, μόνιμο εργοτάξιο. Τώρα περιμένουμε να παραχωρηθεί μήπως δει καλύτερες μέρες.
 

Σε ανέκδοτο σχεδόν παραπέμπει η κατασκευή Τραμ σε μεγάλες Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρας, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, η Καβάλα. Για όλες αυτές τις πόλεις έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για μελέτες που ποτέ δεν προχώρησαν διότι λεφτά δεν υπάρχουν..
 

Μεγάλες στιγμές ζήσαμε με τις εξαγγελίες του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Η αλήθεια είναι ότι έγινε προσπάθεια να δημοπρατηθεί η παραχώρηση του αλλά διάλεξαν την χειρότερη χρονική στιγμή με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενδιαφέρον σε ακτίνα χιλιομέτρων. Τώρα ξανά έχουμε διαβουλεύσεις που παραπέμπουν σε ένα μίνι- αεροδρόμιο.
 

Η γραμμή 4 του Μετρό είναι η γραμμή που σου μαθαίνει το λατινικό Αλφάβητο. Αρχικά ήταν παρακλάδια των γραμμών 2 και 3. Το 2005 χαράχθηκε ένα μεσαίο τμήμα και ..ιδού η νέα γραμμή 4 που μάλιστα ονομάστηκε ως γραμμή U λόγω του σχήματος της. Το 2010 το Υπουργείο Υποδομών και το ΥΠΕΚΑ είπαν να κάνουν ένα ακόμα σχέδιο στο χάρτη και μας προέκυψε ένα τμήμα προς Ηλιούπολη και η γραμμή από U έγινε Y. Την δημοπράτηση έστω και ενός τμήματος ακόμα την περιμένουμε..
 

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες άλλα έργα σπαρμένα σε όλη την Ελλάδα που φιλόδοξοι πολιτικοί βιάστηκαν να τα εξαγγείλουν προς άγρα ψήφων. Όσον αφορά το μέλλον τους; Αφού εξαγγέλθηκαν είναι σαν να έγιναν μάλλον θα σκέφτηκαν..
 

Πηγή:ypodomes.com

 
 
 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα