Connect with us

Editorial

Μεγάλα Έργα: εντυπωσιακή επιτυχία σε μετρό και Εγνατία, παραφωνία οι αυτοκινητόδρομοι

Δημοσιεύθηκε

στις


Τάξη στην ανεξέλεγκτη αταξία στο χώρο των μεγάλων έργων δείχνει να μπαίνει το τελευταίο εξάμηνο. Η έλευση της Κυβέρνησης Παπαδήμου έλυσε τα χέρια σε πολλές κακοδαιμονίες σε έργα που σέρνονταν για μεγάλο διάστημα προκαλώντας προβλήματα για την κατασκευαστική κοινότητα αλλά και για τους πολίτες που έργα ακούν αλλά έργα δεν βλέπουν.
 
ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΘΗΚΕ
Είναι φανερό πως δόθηκε προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματα των έργων Μετρό που χρόνιζαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα λύθηκε το πρόβλημα της αιώνιας δημοπράτησης της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στο κέντρο του Πειραιά ύστερα από 5 χρόνια. Η σύμβαση υπογράφηκε και το έργο μπήκε σε κατασκευαστικούς ρυθμούς.
 
Υπογράφηκε και η σύμβαση με τη Siemens, έργο που καθυστερεί την παράδοση 3 επεκτάσεων μήκους 8,5χλμ και 7 σταθμών και πλέον μέχρι τα μέσα του 2013 οι 7 παγωμένοι σταθμοί θα ανοίξουν σταδιακά λύνοντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

 

Στη Θεσσαλονίκη μπήκε τάξη στην αταξία πολλών ετών και το Μετρό έχει σαφώς καλύτερο ρυθμό από ότι τα 5 πρώτα χρόνια της κατασκευής του. Στις 21 Μαίου είναι και η κατάθεση προσφορών για την πρώτη επέκταση του μέσου προς Καλαμαριά σε ένα διαγωνισμό που ξεκόλλησε μετά από 3 σχεδόν χρόνια.
 
ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ..ΖΕΣΤΑΘΗΚΑΝ
Πρώτο και καλύτερο το πρόβλημα στον Περιφερειακό Βόλου που επαναδημοπρατήθηκε το τμήμα Γορίτσα-Αγριά και προχωρούν τα υπόλοιπα τμήματα. Τα έργα στους κάθετους της Εγνατίας Οδού δημοπρατήθηκαν όλα μέσα στο 2011 και είτε έχουν ξεκινήσει είτε είναι σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης. Λύθηκε και το πρόβλημα με ένα τμήμα στον κάθετο Αρδάνιο-Ορμένιο που δόθηκε σε άλλη εταιρεία και είναι σε φάση κατασκευής. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα έργα μικρότερης έκτασης.
 
Σημαντικά βήματα έγιναν και σε άλλα προβληματικά έργα όπως τις 2 παγωμένες εργολαβίες του Μαλιακού. Η πρώτη , η παράκαμψη Λαμίας έχει δοθεί σε άλλη εταιρεία και εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. Προβλήματα με την αρχαιολογία έχουμε στην δεύτερη που αφορά το τμήμα Στυλίδα-Ράχες αλλά δεν θεωρούνται σημαντικά και ίσως το επόμενο διάστημα να δούμε το έργο να ξεμπλοκάρει.
 
Κίνηση μετά από χρόνια είχαμε και στα σιδηροδρομικά έργα. Δημοπρατήθηκε το μεγάλο έργο στο Νομό Αχαίας από τη Ροδοδάφνη Αιγίου στον Ψαθόπυργο ενώ ετοιμάζονται άμεσα και οι δημοπρατήσεις για την ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Αθήνα-Τιθορέα και Τιθορέα-Δομοκός.
 
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ..ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΖΕΣΤΑΜΑ
Μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των προηγούμενων μηνών θα έχουμε και συνέχεια. Λύση αναμένεται να έχουμε σύντομα για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά και μάλιστα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ενεργοποιήθηκαν οι μελέτες για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο ενώ αναθερμαίνεται και το ενδιαφέρον για την επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί στο Λαύριο.
 
Τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν τα έργα αναβάθμισης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης ενώ σε ρυθμούς δημοπράτησης είναι οι μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας στο Φαληρικό Δέλτα στον Φαληρικό Όρμο ενώ θα τρέξει άμεσα και η πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου.
 
ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ
Το παλμαρέ είναι εντυπωσιακό αφού οι κινήσεις αυτές συντελέστηκαν το τελευταίο 5μηνο και δείχνει μία προσπάθεια να μπει τάξη στο χαοτικό περιβάλλον της παραγωγής και ολοκλήρωσης μεγάλων έργων στη χώρα. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις-αποτυχίες όπως:
 
Στους Αυτοκινητόδρομους η απόδοση παρέμεινε κάτω του αναμενόμενου με 4 άξονες να παραμένουν παγωμένοι και τη λύση να φαντάζει ακόμα μακρινή. Στην προώθηση του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 στο Μετρό η μία καθυστέρηση διαδέχεται την άλλη και παραμένει άγνωστη η συνέχεια του.
 
Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι από αναπτυξιακό όραμα έχει γίνει εφιάλτης καθώς τίποτα δεν φαίνεται να το ξαναζωντανεύει, τουλάχιστον άμεσα. Μεγάλα προβλήματα έχουμε όμως και στο θέμα των σιδηροδρόμων καθώς η βούληση να τελειώνουν τα ατελείωτα έργα λείπει. Τα έργα είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν αλλά πλέον και το 2015 φαντάζει όνειρο..
 
Πηγή:ypodomes.com
 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα