Connect with us

Επικαιρότητα

Μεγάλα Έργα: τρία έργα στο κόκκινο, πολλά περισσότερα στο πορτοκαλί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μία πικρή αλήθεια είναι πως πολλά έργα σήμερα «καρκινοβατούν». Παρά τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχουν πολλά έργα που «δεν τραβάνε»

 Σύμφωνα λοιπό με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε πολλά έργα σήμερα είναι στο «κόκκινο» ενώ στο πορτοκαλί είναι ακόμα περισσότερα. Πολλά από αυτά έχουν ξεκινήσει με δάφνες και σήμερα σέρνονται ή έχουν διακοπεί καθώς τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές φορές είναι δισεπίλυτα. 
 
ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 
1.Ένα από τα σημαντικότερα έργα για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος είναι το Κτηματολόγιο καθώς παρουσιάζεται διαφοροποίηση από τις Ευρωπαικές οδηγίες. Οδικό τμήμα Πατρίδα-Νάουσα: Το έργο αφορά την κατασκευή οδού μήκους 7,7 χλμ, με συνολικό πλάτος διατομής 21,5 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενδιάμεση νησίδα και ΛΕΑ. Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή παράπλευρου δίκτυου. Η κυρίως εργολαβία τελεί σε αργία. Απαιτείται νέα δημοπράτηση υπολειπουσών εργασιών. 
 
2.Αποπεράτωση Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Πειραιάς-3Γέφυρες: η εργολαβία έχει διαλυθεί και έκτοτε το έργο έχει εγκαταληφθεί παρά την τεράστια προστιθέμενη αξία του. Περιμένουμε νέα από την ΕΡΓΟΣΕ. 
 
3.Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Στυλίδα-Ράχες: είναι η κατασκευή παράκαμψης των περιοχών Στυλίδας, Καραβόμυλου και κούμπωμα με τον αυτοκινητόδρομο στις Ράχες. Το έργο έχει σταματήσει εδώ και 3 χρόνια και πλέον είμαστε σε διαδικασία αντικατάστασης του αναδόχου. Περιμένουμε και εδώ τις εξελίξεις. 
 
ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 
Αυτά τα έργα δεν είναι σταματημένα αλλά έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Πολλά από αυτά είναι έργα με εθνική σημασία όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Ας τα δούμε επιγραμματικά: 
 
  • Ολυμπία Οδός: Διακοπή εργασιών λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από τις δανείστριες Τράπεζες. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 13% του φυσικού αντικειμένου του έργου. 
  • Κεντρική Οδός: Διακοπή εργασιών λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από τις δανείστριες Τράπεζες. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 13% του φυσικού αντικειμένου του έργου. 
  • Ιόνια Οδός: Διακοπή εργασιών λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από τις δανείστριες Τράπεζες. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 17,3% του φυσικού αντικειμένου του έργου. 
  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Διακοπή Εργασιών λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από τις δανείστριες Τράπεζες Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 31% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Κατασκευή Παραϊόνιας Οδού, οδικές συνδέσεις σήραγγας Αγίου Ηλία: Λόγω οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση και απορρόφηση του έργου. Εθνική Οδός Ρόδος-Λίνδος, τμήμα Φαληράκι-Κολύμπια: Υλοποίηση με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. 
  • Οδικός Άξονας Αεροδρόμιο- Οία Σαντορίνης: Στάδιο προέγκρισης δημοπράτησης Βελτίωση κατά τμήματα του δρόμου. 
  • Γύθειο-Αρεόπολη-Γερολιμένας: Τα έργο βρίσκεται στην διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων. Σε δεύτερο χρόνο η υποβολή τευχών δημοπράτησης της κατασκευής του έργου. 
  • Επέκταση ανατολικού κρηπιδώματος Λιμένα Μυτιλήνης: Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της Μελέτης του έργου καθώς και των τευχών δημοπράτησης. 
  • Κατασκευή ΝΣΓΥΤ στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο: Εκπονούνται οι μελέτες για αυτό το τμήμα της υποδομής. Ολοκλήρωση ΝΣΓΥΤ στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός: σε εξέλιξη η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για την ηλεκτροκίνηση και την ολοκλήρωση του τμήματος προκειμένου να αποδοθεί στα τέλη του 2015. 
  • Σχέδιο Ενεργόπολις Κοζάνη: Ο Δήμος ολοκληρώνει την μελέτη σκοπιμότητας της παρέμβασης Αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινής στο Δήμο Νέστου: Υποβλήθηκε ο φάκελος πρότασης προς ένταξη στο ΕΠ Μακεδονίας – Θράκης. 
  • Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα Γρεβενών: Έχουν ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας, οι προκαταρκτικές μελέτες της παρέμβασης και έχει υποβληθεί η ΜΠΕ. Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. 
 
 
Η λίστα δεν τελειώνει εδώ και περιλαμβάνει πολλά ακόμα έργα από τα 181 έργα προτεραιότητας που όπως φαίνεται αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Τα κυριότερα εντοπίζονται στην οικονομική στενότητα εταιρειών και Δημοσίου. Οι καθυστερήσεις σε πολλά έργα είναι τεράστια. 
 
Πηγή:ypodomes.com 
 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα