Connect with us

Επικαιρότητα

Mεγάλα Έργα: μεγάλες οι δυσκολίες για να ..ξεπαγώσουν τα έργα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μεγάλα τα αδιέξοδα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση

Την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο αποφασίζει την επιβολή νέων φόρων στα νοικοκυριά και οι μισθοί Βαλκανίων βρίσκονται προ των πυλών, συμπληρώνονται περισσότεροι από 12 μήνες κλειστών εργοταξίων στις τέσσερις από τις συνολικά πέντε υπό κατασκευή εθνικές οδούς. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% και περίπου 170.000 άνεργοι. Και ταυτόχρονα, καταδεικνύει την αδυναμία της κρατικής μηχανής να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά, πριν από 15 μήνες, ήταν διαχειρίσιμο.
 
Σε αδιέξοδο
 Πλέον Βρυξέλλες και Αθήνα δεν κρατούν κρυφό ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι- που το 2006 παρουσιάζονταν από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. ως ένα τεράστιο αναπτυξιακό σχέδιο- βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο. Χθες ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν η επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα οδικά projects να αποτελεί πολύ μακρινό ζήτημα.
 
Αλλά και ο πρόεδρος της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ σημείωσε πριν από μερικές εβδομάδες σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι το restart στους οδικούς άξονες αποτελεί ένα ιδιαίτερα -κατά βάση σε χρηματοδοτικό και οικονομικό επίπεδο- δύσκολο εγχείρημα.
 
Που εντοπίζεται το πρόβλημα;
 Σύμφωνα με πηγές, στο χρηματοοικονομικό μοντέλο που είχε αρχικά σχεδιαστεί για τους αυτοκινητοδρόμους, το οποίο κατέρρευσε με την αποχώρηση των τραπεζών. Το χρηματοοικονομικό μοντέλο σήμερα επανασχεδιάζεται και η επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα κρίνει εάν και πότε οι μπουλντόζες θα επιστρέψουν στα οδικά έργα.
 
Πρακτικά, η χρηματοδότηση των αξόνων στηρίζεται ισομερώς (άνω του 50%) σε κεφάλαια του Δημοσίου και της Ε.Ε. και στα έσοδα από τα διόδια. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με την μερίδα του λέοντος (της τάξης του 40%) να εξασφαλίζεται από τις τράπεζες.
 
Η μείωση της κυκλοφορίας -απόρροια της αύξησης της τιμής της βενζίνης και του περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης- σε συνδυασμό με το κίνημα «δεν πληρώνω» έχουν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις Δημοσίου και παραχωρησιούχων για έσοδα.
 
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα των κοινοπραξιών που οφείλεται και στις μειωμένες εισπράξεις διοδίων τελών.
 
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκεται σε εκκρεμότητα φέρνει ακόμη πιο κοντά με το αδιέξοδο τα μεγάλα έργα, προϋπολογισμού της τάξης των 8 δισ ευρώ.
 
Σε τι υπάρχει συμφωνία
 Παραχωρησιούχες εταιρείες και Δημόσιο βρίσκονται στην ίδια όχθη. Επεξεργάζονται δηλαδή την μείωση του τεχνικού αντικειμένου των οδικών αξόνων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση και των απαιτούμενων κεφαλαίων. Επίσης, επιδιώκεται να βρεθεί η «χρυσή τομή» αναφορικά με διεκδικήσεις των εταιρειών που σχετίζονται, για παράδειγμα, με την μη έγκαιρη απόδοση από το Δημόσιο των απαιτούμενων χώρων.
 
Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από μερικές ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την δημιουργία ενός μηχανισμού επιμερισμού(από Δημόσιο και ιδιώτες) του επενδυτικού ρίσκου, με στόχο το «ξεπάγωμα» των έργων.
 
Δεδομένου όμως, ότι οι πόροι του μηχανισμού αυτού θα «μεταφερθούν» από κονδύλια που ήδη έχει προϋπολογίσει η Ε.Ε. στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο θα είναι το ύψος των κονδυλίων όσο και από ποια projects θα αποδεσμευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει χρήση μέρους των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων από το σχήμα επιμερισμού του ρίσκου. Ο μηχανισμός αυτός θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλου χρηματοπιστωτικού φορέα. Στόχος δηλαδή είναι το σχήμα επιμερισμού κόστους να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα υποστηρίξουν τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτούνται μερικώς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.).
 
Η συνεισφορά της Ε.Ε. δεν θα ξεπερνάει το 10% του συνόλου των πόρων των ΕΤΠΑ και του Τ.Σ. που έχουν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα για την περίοδο 2007-2013. Εν ολίγοις, η επιτυχία του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι συνυφασμένη με τον επανακαθορισμό του χρηματοοικονομικού μοντέλου των οδικών αξόνων, των οποίων οι κυκλοφοριακοί όγκοι είναι σήμερα εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα