Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Λιμάνι Πειραιά: οι καθυστερήσεις ..ροκανίζουν τις επενδύσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε περιπέτεια φαίνεται ότι μετατρέπεται η υπόθεση της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), αλλά και των υπολοίπων λιμανιών της χώρας, καθώς οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία, τα αντικρουόμενα μηνύματα αξιωματούχων και η αναποφασιστικότητα απειλούν να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς εκκρεμούν τόσο το ζήτημα του Αττικού Λιμενικού Συστήματος όσο και οι γνωμοδοτήσεις των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα η Cosco, που έχει διατρανώσει το ενδιαφέρον της για τον ΟΛΠ και επιθυμεί να προστατεύσει την -μεγάληεπένδυσή της εδώ, εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει ολόκληρη την επιστροφή ΦΠΑ, της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, με την οποία επιβαρύνθηκε για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που έχει ήδη υλοποιήσει, παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου. Το ζήτημα αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα το Πεκίνο και ο νέος πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, κ. Du Qiwen, σε εθιμοτυπικό δείπνο που είχε στις αρχές της εβδομάδας με θεσμικούς παράγοντες, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει εδώ η κινεζική επιχείρηση. Από τα 50 εκατ. ευρώ επιστροφής ΦΠΑ, η Cosco έχει λάβει μόλις τα 18 εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Κ. Μητρόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του είχε προηγουμένως σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Αδωνι Γεωργιάδη και τον καθ? ύλη αρμόδιο για θέματα Λιμενικής Πολιτικής γενικό γραμματέα, Θάνο Πάλλη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, η κυβέρνηση και το ταμείο περιμένουν τη γνωμοδότηση των δύο συμβούλων, της Morgan Stanley και της Τράπεζας Πειραιώς, που χρονικά τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Από τις εισηγήσεις τους, για το εάν θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος από την πώληση μόνον του 23,1% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. (το οποίο έχει ήδη περάσει στο ταμείο) ή εάν θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί το Αττικό Λιμενικό Σύστημαεταιρική, δηλαδή, ένωση του Πειραιά με τη Ραφήνα, το Λαύριο και την Ελευσίνα) και να πουληθεί ποσοστό σε αυτή την εταιρεία, θα εξαρτηθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αλλο ανοιχτό ενδεχόμενο είναι να προχωρήσει ο Πειραιάς μόνος του με την πώληση του συνόλου του. Παράλληλα σε αυτήν τη διαδικασία θα αποφασισθεί και το εάν θα υιοθετηθεί διαχωρισμός, δηλαδή η διπλή λύση της δημιουργίας ρυθμιστικής αρχής λιμένων και επιχειρησιακής ώστε να πουληθεί ή να παραχωρηθεί μόνον η δεύτερη. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει υιοθετηθεί από το Βερολίνο στην περίπτωση του λιμανιού του Αμβούργου.

«Πιέζουμε για να έχουμε τις εκθέσεις των συμβούλων στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιθανόν να πάμε στον Μάρτιο» αναφέρει ο κ. Πάλλης, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το ζήτημα, καθώς, μεταξύ άλλων, τη στιγμή αυτή στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η πώληση του 23,1% εντός του 2011. Υπενθυμίζεται πως η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου συμπίπτει και με πιθανή περίοδο εκλογών, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το χρονοδιάγραμμα. Τα παραπάνω βέβαια δημιουργούν εύλογα ερωτήματα αναφορικά και με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γ. Ανωμερίτη την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες το 51% του ΟΛΠ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Πηγή:kathimerini.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα