Το παρών στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 έδωσε και ο κύριος Μανώλης Σιγάλας, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Hill International Νότιας Ευρώπης.

Στην ομιλία του ο κύριος Σιγάλας ανέφερε “Χωρίς καμία αμφιβολία στην Ελλάδα έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση προόδου σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει διεθνώς θετικά ενώ και ο δικός μας ο κλάδος, ο κλάδος των υποδομών ανεβαίνει επίπεδο, και αλλάζει ταχύτητα”.

“Οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα για την αγορά. Βλέπουμε να εδραιώνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets υποδομών και σε υψηλές αποτιμήσεις”.

“Έχουμε έργα παγκόσμιας εμβέλειας τα οποία έχουν πραγματικά ξεκινήσει. Τα οποία μετά πολλών κόπων και βασάνων φτάσανε στην ωρίμανση τους. Ειδικά αναφέρω για την Αττική κυρίαρχα έργα, την γραμμή τέσσερα του μετρό και τα έργα στο Ελληνικό”.

Τα μικρά έργα δρουν συμπληρωματικά σε άλλους τομείς της οικονομίας

“Αλλά πολύ σημαντικό έχουμε ένα αξιοσημείωτο pipeline έργων και δράσεων που πλέον μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα, και στα μικρότερα έργα και αφορούν τον ευρύτερο κλάδο των υποδομών και είναι έργα που δρουν συμπληρωματικά σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως είναι και ο τουρισμός”.

“Υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα και αυτά θα εξελίσσονται πάντα σε ένα νέο περιβάλλον. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω να δούμε την μεγάλη εικόνα και την φωτογραφία της στιγμής. Αναφέρθηκε το ανεκτέλεστο που έχουν αυξήσει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, big-5, της Ελλάδας”.

“Το 2019, λέω με επιφύλαξη τα στοιχεία ήταν γύρω στα 5,7 δισ., με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ‘22 βλέπουμε μια αύξηση πάνω από 130%, η οποία και θα αυξηθεί όσο το υπουργείο δημοπρατεί και προωθεί τα έργα τα οποία είχε εξαγγείλει. Βλέπουμε έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο που έχει ξεκινήσει από τους μεγάλους ομίλους όμως εκτιμώ ότι θα ακουμπήσει και άλλους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής έργων”.

Βλέπουμε αγγελίες για Έλληνες μηχανικούς παντού

“Βλέπουμε Έλληνες μηχανικούς να επαναπατρίζονται. Βλέπουμε αυτήν την τάση των Ελλήνων να θέλουν να επιστρέψουν. Οι εταιρείες στην αγορά προσλαμβάνουν, βλέπουμε πολλές αγγελίες παντού. Και βεβαίως έχουμε διεθνής παίκτες που δραστηριοποιούνται οι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Πριν τρεις εβδομάδες είχαμε κορυφαίους γαλλικούς ομίλους που επισκέφτηκαν την χώρα την περασμένη εβδομάδα ήταν ισπανικές εταιρείες”.

Ο ελληνικός κλάδος υποδομών γίνεται ένα international stage

“Τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Έχουμε βεβαίως αμερικανικές, σκανδιναβικές, αγγλικές, και τι σημαίνει αυτό. Ότι η Ελλάδα και ο κλάδος μας έχει αρχίσει να γίνεται πλέον ένα international stage. Ένας πόλος έλξης διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από εταιρείες κολοσσούς”.

“Για όλους εμάς που ζήσαμε την κατάσταση του κλάδου και της χώρας τα περασμένα χρόνια, και εργαστήκαμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να έρθει μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση, να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις, να εκτελεστούν εργασίες σε δύσκολες συνθήκες και να πετύχουν, να ξεμπλοκάρουν έργα που ήταν κολλημένα, να ωριμάσουν έργα. Για όλους εμάς αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που μας εξιτάρει για το τι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί συνολικά τα επόμενα 10 χρόνια, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κλάδου”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV