Πολύ ψηλά στην ατζέντα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, βρέθηκαν και οι ενεργειακές υποδομές. Στο πάνελ με θέμα “Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας και η ανάγκη για πράσινη ενέργεια” βρέθηκε η κυρία Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Στην τοποθέτηση της η κυρία Galli τόνισε, “Γνωρίζετε ότι ο τομέας των υποδομών είναι εξαιρετικά σημαντικός σε αυτό το περιβάλλον που είναι γεμάτο προκλήσεις. Όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές θα πρέπει κανείς να τις έχει σχεδιάσει από πριν. Δεν είναι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν σε μία νύχτα. Είναι αποφάσεις που καλύπτουν το μέλλον και υπερβαίνουν κατά πολύ την τρέχουσα, επείγουσα, κατάσταση. Με δεδομένα όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση”.

ΤΑΡ και Ρεβυθούσα στηρίζουν το σύστημα

“Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που χάρη στην διασύνδεση με τον ΤΑΡ και την υποδομή της Ρεβυθούσας, έχουμε μία σειρά εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.  Χάρη σε αυτά είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί να αντέξουμε από ότι στο παρελθόν”.

“Προς το παρόν υπάρχουν εισαγωγές και θα χρειαστεί να υπάρξουν ακόμα περισσότερες. Και θα πρέπει να υπάρξει και μία υποδομή αποθήκευσης. Το σύστημα αυτή τη στιγμή έχει φτάσει την μέγιστη δυναμικότητα”.

“Μας έρχεται LNG στην Ρεβυθούσα και από κει καταναλώνουμε, το σύστημα δέχεται πίεση, δεν επηρεάζεται όμως αυτή τη στιγμή η ασφάλεια, όμως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην μέγιστη δυναμικότητα του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ήδη τα έργα που συζητιούνται πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο για την υλοποίηση τους, πρέπει να δημιουργηθούν και υποδομές σύνδεσης με την κατανάλωση”.

Μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη δυνατότητας αποθήκευσης

“Μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απουσία δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου. Συζητάμε για μορφές αποθήκευσης βραχυπρόθεσμη που πρέπει να είναι ευέλικτη και μακροπρόθεσμη”.

“Το ενεργειακό μίγμα καθημερινά αλλάζει αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται βραχυπρόθεσμη αποθήκευση, αυτό αφορά το φυσικό αέριο”.

“Το LNG δεν έχει τόσο μεγάλη ευελιξία γι’ αυτό πρέπει να την προσθέσουμε στο σύστημα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό για να επεκτείνουμε την δυνατότητα αποθήκευσης στην Ρεβυθούσα”.

Η υπόγεια αποθήκευση αερίου εξασφαλίζει τόσο την Ελλάδα όσο και τις γειτονικές χώρες

“Κατόπιν έχουμε το θέμα της υπόγειας αποθήκευσης αερίου ώστε να αποφύγουμε τυχόν αναταράξεις στην αγορά. Η απόφαση που πρέπει να παρθεί και μάλιστα πολύ σύντομα είναι πάρα πολύ σημαντική διότι αν δε γίνει στη χώρα μας θα γίνει αλλού. Έχουμε μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ενισχύσουμε την αγορά, όχι μόνο την εσωτερική αγορά αλλά για να εξυπηρετήσουν και τις γειτονικές μας χώρες”.

“Θα πρέπει να αποφύγουμε τις συζητήσεις που δεν θα οδηγήσουν στην λήψη αποφάσεων διότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις θα είμαστε πολύ ευάλωτοι στο μέλλον και σε απότομες κρίσεις” .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn