Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μέτρο Θεσσαλονίκης: Σε κώμα τα έργα, η Κοινοπραξία κατασκευής εγκαταλείπει, η Αττικό Μετρό βρυχάται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιοφύρι της Άρτας και με την βούλα το έργο

Οριακή είναι εκ νέου η κατάσταση στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Πέμπτης η κατασκευάστρια κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda) έστειλε με δικαστικό επιμελητή στην Αττικό Μετρό «Ειδική δήλωση διακοπής έργων», με την οποία γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε αφού εξέπνευσε η εξάμηνη διορία που είχε δώσει στο τέλος του Αυγούστου του 2013 ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την απεμπλοκή του μεγαλύτερου δημοσίου έργου της χώρας από τις μόνιμες παθογένειες που αντιμετωπίζει.

Την Παρασκευή η Αττικό Μετρό επιχείρησε να προλάβει σε επίπεδο δημοσιότητας τις εξελίξεις, καθώς ανακοίνωσε, «με αφορμή την “Ειδική δήλωση διακοπής έργων” της αναδόχου κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης» ότι:

«Tο έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η Σύμβαση».

«Ισχύουν απαρέγκλιτα τα όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κατασκευή του Μετρό  Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους».

Οι συνήθεις «ύποπτοι»
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος, στην επιστολή της η κοινοπραξία επικαλείται τα γνωστά προβλήματα του έργου, δηλαδή την εμπλοκή του σταθμού «Βενιζέλου» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, όπως στην περίπτωση του σταθμού «Βούλγαρη», την έλλειψη κατασκευαστικών μετώπων και την καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς του Μετροπόντικα.

Πηγές της Αττικό Μετρό σημειώνουν ότι οι αιτιάσεις της κοινοπραξίας αποτελούν μύθο, καθώς το έργο μπορεί να συνεχιστεί και να παρουσιάσει απορροφήσεις πόρων ύψους 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ακόμη και με την υφιστάμενη διάταξη των κατασκευαστικών μετώπων.

Όπως μεταδίδουν, η κοινοπραξία μπορεί να δουλέψει σε τουλάχιστον 10 σημεία, απασχολώντας περί τους 2.000 εργάτες, τονίζουν ότι η κίνηση της κοινοπραξίας δεν θα γίνει αποδεκτή και η Αττικό Μετρό θα ζητήσει από τον ανάδοχο να συνεχίσει το έργο, όπως προβλέπεται από την σύμβαση. Σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρία πρέπει να απαντήσει σε 10 ημέρες.

Ένα κομμάτι του «δράματος», πάντως, αναμένεται να ξεκαθαριστεί στις 2 Απριλίου 2013, όταν και θα ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης του σταθμού Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως επισημαίνουν στελέχη της Αττικό Μετρό, η εταιρία δεν θα πάει σε διαπραγμάτευση για υποθέσεις παρελθόντος, αφού αυτές βρίσκονται πλέον είτε στη διαιτησία είτε στα δικαστήρια.

Το ΣτΕ «κόλλησε», αναμένεται τροπολογία
Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη, όμως, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαιτησία, καθώς το ΣτΕ δήλωσε φόρτο εργασίας και αδυναμία ενασχόλησης με τις διατητικές διαδικασίες του Μετρό. Έτσι, το υπουργείο Υποδομών θα φέρει τροπολογία στη Βουλή, που θα δίνει διέξοδο σε αυτή την εμπλοκή, ίσως και μέσα από την λύση της επιστράτευσης ανώτατων δικαστικών.

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της τρέχουσας συγκυρίας, σημειώνοντας ότι το έργο έχει χρήματα και, μάλιστα, πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλιο 42 εκατ. ευρώ για την συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών.

«Το θέμα δεν μας τρομάζει ούτε μας πανικοβάλει» λένε, σημειώνουν ότι οι εκκρεμότητες του Μετρό θα επιλυθούν και υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή, θα προχωρήσει με το έργο εν λειτουργία.

«Παγωμάρα» στα εργοτάξια
Πηγές κοντά στο έργο υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «παγωμάρα» στα εργοτάξια αναφορικά με το μέλλον του έργου και επισημαίνουν ότι οι αρχαιολογικές εργασίες είναι σταματημένες, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί τόσο το θέμα της μεταφοράς του ΤΒΜ όσο και των απαλλοτριώσεων στον σταθμό «Βούλγαρη».

Πάντως, στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου παρακολουθούν τις εξέλιξεις με αγωνία, καθώς αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση του έργου, ακόμη και υπό τις βέλτιστες συνθήκες, θα φέρει νέες παρατάσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Και αυτό διότι, όπως λένε, η πολυπλοκότητα και η δυσκολία του υπόγειου έργου δεν επιτρέπει τροποποιήσεις. Εάν για παράδειγμα, συνεχίζουν, καταργηθεί κάποιος σταθμός, θα πρέπει να αλλάξει μία σειρά μελετών και να ανασχεδιαστεί το έργο από την αρχή.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι αποτέλεσε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς του μετροπόντικα, παρόλο που αυτό θα γινόταν εξωσυμβατικά και θα είχε κόστος για το δήμοσιο, αφού δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση στο έργο.

Ακριβότερο εάν δημοπρατηθεί εκ νέου
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι στο ακραίο σενάριο διάλυσης της σύμβασης, η επαναδημοπράτηση των υπολειπόμενων εργασιών θα είναι αισθητά πιο ακριβή σε σχέση με την χαμηλή προσφορά που είχε κάνει η κοινοπραξία, όταν είχε διαγωνιστεί για το έργο, αφού με τα νέα τιμολόγια και τις καινούριες τιμές, το κόστος ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον νόμο, εάν το έργο σταματήσει, τότε το υπουργείο Υποδομών υποχρεούται να προχωρήσει στην λεγόμενη «ειδική προ εκπτώσεως πρόσκληση», στην οποία, εάν ο ανάδοχος δεν ανταποκριθεί, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες έκπτωσης από το έργο.

in.gr

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εφικτή η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023 λέει ο Ταχιάος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση του ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και παρά τις προσφυγές, εξέφρασε μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος.

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, «προφανώς και επηρεάζουν, αλλά θεωρούμε ότι αν μέσα στον Σεπτέμβριο μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε δεν θα είναι η επίδραση τέτοια, έτσι ώστε να μας βγάλει έξω από τον στόχο μας. Ο οποίος στόχος μας είναι τον Απρίλιο του 2023 να είναι σε λειτουργία το μετρό».

Εφικτή η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων

«Εμείς προχωράμε σε μια λύση η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μόνη επιστημονικά εφικτή με ένα κόστος που μπορεί να είναι πραγματικά αντιμετωπίσιμο και με ένα χρόνο που είναι εύλογος πλέον για να αποδώσει το μετρό στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε.

«Η αυθαιρεσία λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι προφανέστατη στην ιστορία της Βενιζέλου, ήταν ότι η προηγούμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του 2015 να διεξαγάγει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου με in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αττικό Μετρό».

Οι εργασίες στο μετρό συνεχίζονται κανονικά

Απαντώντας στην Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία πριν λίγες ημέρες στο politic radio κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως οι εργασίες στο μετρό γίνονται κανονικά, αλλά δεν φαίνονται καθώς πρόκειται για υπόγειες εργασίες.

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τα επιφανειακά εργοτάξια, διότι ενοχλούν πάρα πολύ τους Θεσσαλονικείς. Διότι έχουν φέρει μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης εδώ και 16 χρόνια και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε από αυτό το χάος», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της Αττικό Μετρό να μεταφέρει εν κρυπτώ τις αρχαιότητες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία παίρνει μήνες.

Επέκταση Καλαμαριάς: Μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Για την επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος είπε, η διοίκηση του παρέλαβε μια κατάσταση όπου εκκρεμούσαν 9 διαγωνισμοί για τα μηχανολογικά. «Όσο δεν προχωρούσαν αυτοί οι διαγωνισμοί, γιατί τώρα πλέον προχωρούν και εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι προφανές ότι δεν γινόταν εργασίες, παρά ελάχιστες και κυρίως αυτές που αφορούσαν τις επιφανειακές διαμορφώσεις των σταθμών που είναι τελειωμένοι και για ένα μεγάλο διάστημα ο εργολάβος θα κάθεται και απλά θα πληρώνεται γιατί απλούστατα η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε φροντίσει να βελτιώσει τους ρυθμούς του έργου της Καλαμαριάς», τόνισε.

Προσωπικές στρατηγικές στα όρια του κουτσομπολιού

Σχολιάζοντας τις κινήσεις πολιτών για τον σταθμό της Βενιζέλου, ανέφερε: «Υπάρχουν και εντελώς προσωπικές στρατηγικές από πίσω, οι οποίες, εντάξει τώρα, από ένα σημείο και μετά αυτό φτάνει και τα όρια του “κουτσομπολιού”, αλλά η πόλη είναι μικρή και δυστυχώς αυτό το “κουτσομπολιό” είναι γνωστό στην πόλη».

Κληθείς να σχολιάσει τον ένα χρόνο διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Ταχιάος αρκέστηκε να πει πως πλέον έχει παραιτηθεί από τα δημοτικά τονίζοντας με νόημα, «έχουμε ένα κοινό με τον κ. Ζέρβα να συμβάλλουμε να τελειώσει το μετρό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα