Η οδική ασφάλεια είναι εθνικό θέμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οδικής συμπεριφοράς που διοργάνωσε ο γνωστός οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουίζος (Ιαβέρης) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, αλλά κυρίως να δουν, συγκλονιστικά video-σποτ οδικής ασφάλειας, που στο τέλος τους προβλημάτισαν και τους έκαναν να ανησυχήσουν για γνωστά θέματα που μέχρι τώρα μπορεί να τα θεωρούσαν ασήμαντα, εύκολα ή ανώδυνα. «Θέλουμε να κάνουμε μια σειρά από δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μπορεί να άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των νέων οδηγών και η κυβέρνηση να συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά για οδικά έργα, αλλά τα ατυχήματα παραμένουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων: Της πολιτείας, των δήμων, των επαγγελματιών του χώρου και των πολιτών. Πρέπει να αλλάξουμε την οδηγική παιδεία των Ελλήνων. Οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα ποδήλατα και τα πατίνια, αλλά να προβλέπουμε και αυτά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της χρήσης τους», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να καταλήξουν τα πατίνια το ίδιο με αυτό που συμβαίνει με τις γουρούνες στα νησιά, όπου είναι επικίνδυνες διότι δεν υπάρχει έλεγχος. Χρειάζεται γνώση των θεμάτων και ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα δίνει έμφαση στην εκπαίδευση για να παράγει καλύτερους οδηγούς».

Τα Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς (Σ.Ο.Σ.) αποτελούν σημαντικό πυλώνα στην προσπάθεια εκπαίδευσης, κυρίως, της συνείδησης των ανθρώπων κατά την κυκλοφορία στο οδικό περιβάλλον. Μέσα από αυτά υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση των τροχαίων δυστυχημάτων. Στοχεύουν επίσης στην ανύψωση του επιπέδου αυτοεκτίμησης των ανθρώπων, ώστε «αυτοί να συνεχίζουν να υπάρχουν στις οικογένειες τους και έτσι να μην κλείνουν τα σπίτια τους. Είναι το χειρότερο πράγμα ένας γονιός να θάβει το παιδί του. Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα συντελείται μια γενοκτονία, καθώς τα νεαρά παιδιά δεν προλαβαίνουν να κάνουν παιδιά. Παράλληλα υπάρχουν πολλαπλάσιοι ανάπηροι και τραυματίες με προβλήματα που τους ακολουθούν μια ζωή. Το 87% των θανάτων και των αναπήρων γίνεται μέσα στις πόλεις. Αλλά θα πρέπει τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν το θέμα, να το αναδεικνύουν για να υπάρξει ευαισθητοποίηση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ιαβέρης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV