Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: νέα δέσμευση για ολοκλήρωση το 2015, το 2015 και η επέκταση Καλαμαριάς!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι συνεχείς αναφορές στο μέλλον του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2020 συνεχίζονται. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να ολοκληρώσουμε 13 σταθμούς σε 8 χρόνια αλλά φαίνεται πως στο μέλλον θα μπορέσουμε σε άλλα οκτώ να δημιουργήσουμε άλλους 25 σταθμούς ολοκληρώνοντας όλο το δίκτυο σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτό τουλάχιστον είπε ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης σε σύσκεψη για την επιτάχυνση των έργων Μετρό στην πόλη. Η έμφαση όπως είπε θα δοθεί στα δυτικά που μέχρι σήμερα ήταν εκτός προγραμματισμού.

Επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι το βασικό έργο (μάλλον χωρίς τους σταθμούς ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ) θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, αρχές του 2015 ενώ για την επέκταση προς Καλαμαριά δήλωσε πως μπαίνουμε στην κύρια φάση του διαγωνισμού με στόχο την ανάδειξη αναδόχου στα τέλη του έτους.

Με αυτή την προϋπόθεση το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και θα προστεθεί στη βασική γραμμή και όχι ως παρακλάδι που είναι σήμερα. Όπως είπε δεν υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με την επαναχάραξη που σχεδιάζεται ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις καθυστερήσεις στις μελέτες απάντησε πως «Έχουν απόλυτο δίκιο. Εγώ τα προηγούμενα χρόνια ως Βουλευτής είχα τονίσει ότι η Δυτική πλευρά της πόλης δεν έχει τις υποδομές που χρειάζεται και που έπρεπε να έχει. Οι σχεδιασμοί της Αττικό Μετρό μέχρι πριν από λίγο δεν την περιελάμβαναν. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε προτεραιότητα στη δυτική πλευρά της πόλης».

ΤΟ 2013 Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Η επόμενη δημοπράτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης μετά από αυτή της Καλαμαριάς που τρέχει θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2013. Τότε όπως είπε ο Υφυπουργός τότε προβλέπεται ο διαγωνισμός για την επέκταση μέσω της οδού Λαγκαδά στην Σταυρούπολη και την Ευκαρπία και μετά προς τα Νοσοκομεία.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει την δυτική επέκταση από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό προς Εύοσμο μέσω Ξηροκρήνης, Αμπελοκήπων, Μενεμένης και Κορδελιού.

Σε αυτή την επέκταση μάλλον θα πρέπει να έχουμε μικρό καλάθι καθώς όπως είπε ο υφυπουργός «χρειάζεται η αξιοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ για μια γρήγορη και φθηνή λύση για την επέκταση του Μετρό στα δυτικά. Πιθανόν να μιλάμε για ένα επίγειο Μετρό λοιπόν σε αυτή την περίπτωση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την αξιοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε: «Έχουμε προτείνει στον ΟΣΕ από καιρό να αξιοποιηθεί κάποια από τις γραμμές που δεν λειτουργούν για την ανάπτυξη μιας προαστιακής σύνδεσης του κέντρου της πόλης από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τα ΤΕΙ και την Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου».

Για τις μελλοντικές επεκτάσεις προς Χαριλάου- Τούμπα και το σχέδιο για monorail από το σταθμό ΜΙΚΡΑ μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία δεν έγινε κάποια αναφορά.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, πατώντας πάνω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο χάρτη που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας!


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό «Βενιζέλος»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Καθώς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ολοκληρώθηκε τμήμα της νότιας πλάκας οροφής του σταθμού Βενιζέλου και προκειμένου να διευκολυνθούν οι παρακείμενες επιχειρήσεις κατά τη περίοδο των εορτών, δίδεται σε κυκλοφορία το ένα ρεύμα της ομώνυμης οδού.

Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη (11 Δεκεμβρίου 2019), σε συνεργασία με τη Τροχαία, θα υλοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

– Αποδίδεται στη κυκλοφορία η άνοδος της οδού Βενιζέλου, από την οδό Ερμού έως την οδό Εγνατία, με μία λωρίδα ελάχιστου πλάτους 3,5 μέτρων και επαναφέρεται η σηματοδότηση στον κόμβο Εγνατία-Βενιζέλου

– Δημιουργείται διάβαση πεζών εγκάρσια στην οδό Εγνατίας στο ύψος της Βενιζέλου

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ευχαριστεί όλες τις επιχειρήσεις και τους οδηγούς ΙΧ για την κατανόηση που επιδεικνύουν και σας εύχεται Καλές Γιορτές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επισημοποιήθηκε η αλλαγή της λύσης για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Επίσημο γεγονός πλέον αποτελεί, η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει στην αλλαγή της λύσης για τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στο υπό κατασκευή εδώ και 13,5 χρόνια Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στις 13 Νοεμβρίου με απόφαση της η Αττικό Μετρό ενέκρινε επί της αρχής ως βέλτιστη για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον την πόρτα για να προχωρήσει η κατασκευή και με την βοήθεια μίας συμπληρωματικής σύμβασης, να τελειώσει το «δράμα» που εξελίσσεται στο Μετρό της πόλης. Η επόμενη κίνηση που πραγματοποίησε η Αττικό Μετρό ήταν να προχωρήσει σε μία σύμβαση για την περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων που ενδέχεται να προκαλούντο από τις φάσεις κατασκευής με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων του ΣΤΑΘΜΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», στις υφιστάμενες αρχαιότητες και τις επισφάλειες που θα δημιουργούντο κατά τη φάση της εκσκαφής και της προσωρινής αντιστήριξης του σταθμού.

Στόχος είναι σε τρεις μήνες από την υπογραφή αυτής της σύμβασης, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και στη συνέχεια η διοίκηση της Αττικό Μετρό να οριστικοποιήσει την απόφαση της με την εντολή κατασκευής με τη συγκεκριμένη μέθοδο στην ανάδοχο κοινοπραξία.

ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΡΓΟ

Να θυμίσουμε πως η αλλαγή της μεθόδου κατασκευής, εξαγγέλθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Πρωθυπουργό της χώρας, από το βήμα της ΔΕΘ. Η ημερομηνία στόχος για την λειτουργία του Μετρό έχει συνολικά μεταφερθεί για τον Απρίλιο του 2023 ενώ την ίδια χρονιά υπολογίζεται η λειτουργία και της Γραμμής Καλαμαριάς.

Από την πλευρά της κατασκευής, σύμφωνα με πηγές του ανάδοχου σχήματος, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η βασική γραμμή πριν το τέλος του 2022.

Η εξέλιξη των έργων στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ εφόσον αυτά ξεκινήσουν μέσα στο 2020 θα είναι αυτή που θα κρίνει αν τελικά το πολύπαθο Μετρό της πόλης θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν 17 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Από πλευράς κατασκευήςς μετά από αρκετούς μήνες αναστάτωσης, φαίνεται οτι οδηγούμαστε εκ νέου σε ρυθμούς κατασκευής και πλέον αναμένουμε την έλευση και άλλων συρμών αλλά και την εκκίνηση κάποιων δοκιμαστικών δρομολογίων, το πρώτο τετράμηνο του 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά του Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Μετά από δύο παρατάσεις, με επιτυχία τελικά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που αφορά τις πρόδρομες εργασίες για την μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά προάστια. Μέσα από τη διαδικασία της αποσφράγισης των προσφορών η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε με ποσοστό 27,03%. Δεύτερη ήρθε η ΑΚΤΩΡ με 22,03% και τρίτη η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Ξανθάκης με 9,31%. Σημαντικό στοιχείο του διαγωνισμού ήταν οι μετά από καιρό «λογικές» εκπτώσεις που προσφέρθηκαν.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου μετά από δύο παρατάσεις. Η αρχική ημερομηνία ήταν στις 29 Ιουλίου η οποία μεταφέρθηκε στις 29 Αυγούστου για να καταλήξουμε στον Οκτώβριο.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 18,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15εκατ.ευρώ). Η διάρκεια του εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς αν το έργο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) στα μέσα του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φορέας Υλοποίησης του είναι η Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη σημαντική δημοπράτηση με σκοπό την επέκταση του δικτύου από το 2012 όταν δημοπρατήθηκε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει τη βορειοδυτική επέκτασή του. Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία».

Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα. Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα