Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: νέα δέσμευση για ολοκλήρωση το 2015, το 2015 και η επέκταση Καλαμαριάς!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι συνεχείς αναφορές στο μέλλον του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2020 συνεχίζονται. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να ολοκληρώσουμε 13 σταθμούς σε 8 χρόνια αλλά φαίνεται πως στο μέλλον θα μπορέσουμε σε άλλα οκτώ να δημιουργήσουμε άλλους 25 σταθμούς ολοκληρώνοντας όλο το δίκτυο σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτό τουλάχιστον είπε ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης σε σύσκεψη για την επιτάχυνση των έργων Μετρό στην πόλη. Η έμφαση όπως είπε θα δοθεί στα δυτικά που μέχρι σήμερα ήταν εκτός προγραμματισμού.

Επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι το βασικό έργο (μάλλον χωρίς τους σταθμούς ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ) θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, αρχές του 2015 ενώ για την επέκταση προς Καλαμαριά δήλωσε πως μπαίνουμε στην κύρια φάση του διαγωνισμού με στόχο την ανάδειξη αναδόχου στα τέλη του έτους.

Με αυτή την προϋπόθεση το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και θα προστεθεί στη βασική γραμμή και όχι ως παρακλάδι που είναι σήμερα. Όπως είπε δεν υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με την επαναχάραξη που σχεδιάζεται ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις καθυστερήσεις στις μελέτες απάντησε πως «Έχουν απόλυτο δίκιο. Εγώ τα προηγούμενα χρόνια ως Βουλευτής είχα τονίσει ότι η Δυτική πλευρά της πόλης δεν έχει τις υποδομές που χρειάζεται και που έπρεπε να έχει. Οι σχεδιασμοί της Αττικό Μετρό μέχρι πριν από λίγο δεν την περιελάμβαναν. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε προτεραιότητα στη δυτική πλευρά της πόλης».

ΤΟ 2013 Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Η επόμενη δημοπράτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης μετά από αυτή της Καλαμαριάς που τρέχει θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2013. Τότε όπως είπε ο Υφυπουργός τότε προβλέπεται ο διαγωνισμός για την επέκταση μέσω της οδού Λαγκαδά στην Σταυρούπολη και την Ευκαρπία και μετά προς τα Νοσοκομεία.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει την δυτική επέκταση από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό προς Εύοσμο μέσω Ξηροκρήνης, Αμπελοκήπων, Μενεμένης και Κορδελιού.

Σε αυτή την επέκταση μάλλον θα πρέπει να έχουμε μικρό καλάθι καθώς όπως είπε ο υφυπουργός «χρειάζεται η αξιοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ για μια γρήγορη και φθηνή λύση για την επέκταση του Μετρό στα δυτικά. Πιθανόν να μιλάμε για ένα επίγειο Μετρό λοιπόν σε αυτή την περίπτωση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την αξιοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε: «Έχουμε προτείνει στον ΟΣΕ από καιρό να αξιοποιηθεί κάποια από τις γραμμές που δεν λειτουργούν για την ανάπτυξη μιας προαστιακής σύνδεσης του κέντρου της πόλης από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τα ΤΕΙ και την Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου».

Για τις μελλοντικές επεκτάσεις προς Χαριλάου- Τούμπα και το σχέδιο για monorail από το σταθμό ΜΙΚΡΑ μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία δεν έγινε κάποια αναφορά.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, πατώντας πάνω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο χάρτη που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας!


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κατατέθηκε προσφυγή για τα αρχαία του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν εναντίον της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια περιβαλλοντική και πολιτισμική οργάνωση με 50 χρόνια προσφοράς και αγωνιστικής παρουσίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1884, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό δεν σχολίασε την απόφαση και πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας σημειώνουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση του έργου και της γραμμής εν γένει το 2023.

Τα ευρήματα στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έχουν αποτελέσει διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης με χαμένη την ίδια την πόλη καθώς εξαιτίας αυτής της διαμάχης έχει καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή-ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ σημειώνεται πως “η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων».

Ασφυκτικοί οι χρόνοι

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε αυτό το χρονικό πλαίσιο με ασφυκτικούς τους χρόνους για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει τελικά και την τύχη του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης που πασχίζει από το 2006 να δημιουργήσει ένα πρώτο δίκτυο Μετρό.

Σύμφωνα με το τελευταίο προγραμματισμό, το 2023 -εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με δικαστικές εμπλοκές-, θα λειτουργήσουν οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής και λίγους μήνες αργότερα επιπλέον 5 σταθμοί στην γραμμή Καλαμαριάς. Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει περάσει από μεγάλες περιπέτειες κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κατασκευής του και το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει και πάλι ρυθμό με την τοποθέτηση της επιδομής (που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου), την έλευση επιπλέον συρμών (έχουν φτάσει μέχρι τώρα οκτώ) και την αρχιτεκτονική ολοκλήρωση των σταθμών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα έργα για τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης να είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και να έχει δοθεί μεγάλη σημασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση τους, παράλληλα όμως προχωρά και ο σχεδιασμός για τις επόμενες επεκτάσεις του συστήματος. Εκτός από την επέκταση προς τα δυτικά που προηγείται μιας και θα εξυπηρετεί πολυπληθείς περιοχές, στο προσκήνιο βρίσκεται και η επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος διαγωνισμός για τις τοπογραφικές μελέτες προχωρά και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 12 μήνες και στόχος είναι μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου ο διαγωνισμός να υπογραφεί. Οι τοπογραφικές μελέτες αφορούν τοπογραφικές αποτυπώσεις για την επέκταση που θα έχει μήκος 6χλμ και 4 νέους σταθμούς. Η εκτιμώμενη αξία είναι 254.150 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ενώ ο ανάδοχος έδωσε προσφορά για   55.785 ευρώ. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μία στρατηγική επέκταση

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την αρχή από μία σειρά διαγωνισμών μελετών που στόχο θα έχουν την ωρίμανση του έργου μέχρι το 2022 προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί.  Ταυτόχρονα τρέχει ακόμα ένας διαγωνισμός για τις γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, προκειμένου να διερευνηθεί το υπέδαφος στην περιοχή της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στην περιοχή της Επέκτασης του Αμαξοστασίου Πυλαίας.

Αυτή είναι η αρχή για την ωρίμανση του έργου που θα φέρει το Μετρό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, μία πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό που ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμο, φτάνει στο σταθμο Πατρικίου, συνεχίζει προς Καλαμαριά και από εκεί ξεκινώντας από τον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ κινείται υπέργεια πάνω σε γέφυρα για περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι οι: ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και τερματικός θα είναι ο σταθμός ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Το Μετρό θα πάει υπέργεια στο Αεροδρόμιο

Όπως φαίνεται έχει προκριθεί η λύση της υπέργειας γραμμής. Με τον όρο “υπέργεια γραμμή” εννοούμε μία γέφυρα στην οποία θα κινείται το Μετρό και θα υπάρχουν οι σταθμοί του. Οι συρμοί του Μετρό μετά την ΜΙΚΡΑ θα αναδύονται στην επιφάνεια (όπως αντίστοιχα γίνεται στην Αθήνα στη γραμμή προς Αεροδρόμιο μετά το σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ) και στη συνέχεια θα συνεχίζουν πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη γέφυρα η οποία θα καταλήγει στο “Μακεδονία”.

Στην περίπτωση της υπέργειας γραμμής αποφεύγονται τα προβλήματα ενός υπόγειου έργου (ύπαρξη αρχαιολογικών, υπόγειων ρεμάτων, γεωλογικά ή άλλα θέματα) και οι απαλλοτριώσεις ενός επίγειου έργου (δηλαδή στην επιφάνεια του δρόμου όπου θα απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια για μια διπλή γραμμή με μεγάλο πλάτος η οποία εκτός των άλλων θα απαιτούσε πολλά και ακριβά συνοδευτικά έργα όπως ανισοπεδοποιήσεις σε διασταυρώσεις με οδικές αρτηρίες).

Παράδειγμα υπέργειας “αεροδρομιακής” γραμμής Μετρό έχουμε στην Κοπεγχάγη από το “αδελφό” σύστημα Μετρό που υπάρχει και εκεί και το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη επέκταση που ουσιαστικά κλείνει τα έργα στα ανατολικά της πόλης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

[VIDEO] Η εξέλιξη των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Πώς θα είναι οι αποβάθρες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό, κο Ταχιάο, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κο Κουρέτα.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα εργοτάξια στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγία Σοφία ενώ επιθεώρησε και την ολοκληρωμένη σήραγγα από τους σταθμούς Αγία Σοφία έως Ανάληψη.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα