Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προβλήματα αλλά και πρόοδος πάνε παρέα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

To Μετρό στην Θεσσαλονίκη προχωρά βήμα-βήμα

Μπορεί το Μετρό Θεσσαλονίκης να απαριθμεί σειρά από προβλήματα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το έργο δεν εξελίσσεται (έστω και με αυτούς τους ρυθμούς).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το έργο έχει αρκετά σημεία που δείχνουν ότι προχωρά παρά τις αντιξοότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι η οδός Δελφών που δόθηκε ένα ρεύμα κυκλοφορίας μετά από 3 χρόνια κατάληψης.

Όπως έμαθε το  ypodomes.com για να γίνει όμως ήταν απαραίτητο να ολοκληρωθεί πρώτα η πλάκα οροφής του σταθμού ΑΝΑΛΗΨΗ, πράγμα που επετεύχθει πριν από μερικές εβδομάδες. Επίσης στο Αμαξοστάσιο σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η τοποθέτηση σιδηρού οπλισμού πλάκας θεμελίωσης και οι διαφραγματικοί τοίχοι.
    
Στο Σταθμό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής στο νότιο τμήμα του σταθμού, όπως επίσης και στο Σταθμό ΠΑΠΑΦΗ. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής διαφραγματικών τοίχων στο Σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ
Μέχρι σήμερα στην έχουμε συνολικά 6 Διαιτησίες μεταξύ ανάδοχου και Αττικό Μετρό ενώ το ποσό που διεκδικείται είναι περίπου 300εκ.ευρώ. Στην Αττικό Μετρό διαφωνούν με τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που διεκδικούνται και μιλούν για ένα πολύ μικρότερο ποσό. Το σίγουρο όμως είναι ότι το έργο θα χρειαστεί συμπληρωματικό πόσο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Ένα από τα σοβαρότερο ζητήματα που αντιμετωπίζει το έργο είναι οι κολλημένοι Μετροπόντικες. Τα δύο τεράστια μηχανήμετα βρίσκονται στον σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ περίπου 2 χρόνια και πολύ κουβέντα γίνεται για την μεταφορά τους. Εκεί υπάρχει διαφωνία στο ποσό που θα απαιτηθεί για την μετακίνηση των μηχανημάτων στο σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουμε ακόμα πότε οι Μετροπόντικες θα μεταφερθούν και θα ξεκινήσουν εκ νέου το ταξίδι τους, αυτή τη φορά προς τη Δύση.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση του έργου πάντως προχωρά με κανονικούς ρύθμους. Να θυμίσουμε πως το έργο ξεκίνησει με πόρους από το Γ` ΚΠΣ, και τώρα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Καθώς το έργο θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και μετά το 2015 που ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ θα αποτελέσει έργο-γέφυρα για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Έτσι θα είναι ένα από τα λίγα έργα που θα έχουν τραβήξει χρηματοδότηση από 3 διαδοχικά Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης. Όπως άλλωστε μερικοί θυμάστε, το έργο ξεκίνησε το 2006 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2012.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι state of the art. Θα έχουν μήκος περίπου 60 μέτρα και όλοι θα έχουν κεντρική αποβάθρα (και όχι πλαινή που έχουν οι περισσότεροι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας). Θα έχουν γρανίτες ενώ η αρχιτεκτονική τους θα θυμίζει τους σταθμούς της Αθήνας. Σε πολλούς σταθμούς θα εκτίθενται τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές.

Θα έχουν 3 επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο θα γίνεται η επικύρωση των εισιτηρίων, στο δεύτερο επίπεδο θα γίνεται η κάθοδος με κυλιόμενες σκάλες ενώ στο τρίτο επίπεδο θα βρίσκεται η κεντρική αποβάθρα. Στις αποβάθρες θα υπάρχουν προστατευτικές θύρες ασφαλείας οι οποίες θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του συρμού.

Οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι και θα έχουν ..συνοδό αντί για οδηγό καθώς θα ελέγχονται και θα κινούνται από υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα.

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εφικτή η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023 λέει ο Ταχιάος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση του ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και παρά τις προσφυγές, εξέφρασε μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος.

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, «προφανώς και επηρεάζουν, αλλά θεωρούμε ότι αν μέσα στον Σεπτέμβριο μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε δεν θα είναι η επίδραση τέτοια, έτσι ώστε να μας βγάλει έξω από τον στόχο μας. Ο οποίος στόχος μας είναι τον Απρίλιο του 2023 να είναι σε λειτουργία το μετρό».

Εφικτή η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων

«Εμείς προχωράμε σε μια λύση η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μόνη επιστημονικά εφικτή με ένα κόστος που μπορεί να είναι πραγματικά αντιμετωπίσιμο και με ένα χρόνο που είναι εύλογος πλέον για να αποδώσει το μετρό στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε.

«Η αυθαιρεσία λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι προφανέστατη στην ιστορία της Βενιζέλου, ήταν ότι η προηγούμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του 2015 να διεξαγάγει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου με in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αττικό Μετρό».

Οι εργασίες στο μετρό συνεχίζονται κανονικά

Απαντώντας στην Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία πριν λίγες ημέρες στο politic radio κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως οι εργασίες στο μετρό γίνονται κανονικά, αλλά δεν φαίνονται καθώς πρόκειται για υπόγειες εργασίες.

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τα επιφανειακά εργοτάξια, διότι ενοχλούν πάρα πολύ τους Θεσσαλονικείς. Διότι έχουν φέρει μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης εδώ και 16 χρόνια και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε από αυτό το χάος», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της Αττικό Μετρό να μεταφέρει εν κρυπτώ τις αρχαιότητες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία παίρνει μήνες.

Επέκταση Καλαμαριάς: Μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Για την επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος είπε, η διοίκηση του παρέλαβε μια κατάσταση όπου εκκρεμούσαν 9 διαγωνισμοί για τα μηχανολογικά. «Όσο δεν προχωρούσαν αυτοί οι διαγωνισμοί, γιατί τώρα πλέον προχωρούν και εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι προφανές ότι δεν γινόταν εργασίες, παρά ελάχιστες και κυρίως αυτές που αφορούσαν τις επιφανειακές διαμορφώσεις των σταθμών που είναι τελειωμένοι και για ένα μεγάλο διάστημα ο εργολάβος θα κάθεται και απλά θα πληρώνεται γιατί απλούστατα η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε φροντίσει να βελτιώσει τους ρυθμούς του έργου της Καλαμαριάς», τόνισε.

Προσωπικές στρατηγικές στα όρια του κουτσομπολιού

Σχολιάζοντας τις κινήσεις πολιτών για τον σταθμό της Βενιζέλου, ανέφερε: «Υπάρχουν και εντελώς προσωπικές στρατηγικές από πίσω, οι οποίες, εντάξει τώρα, από ένα σημείο και μετά αυτό φτάνει και τα όρια του “κουτσομπολιού”, αλλά η πόλη είναι μικρή και δυστυχώς αυτό το “κουτσομπολιό” είναι γνωστό στην πόλη».

Κληθείς να σχολιάσει τον ένα χρόνο διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Ταχιάος αρκέστηκε να πει πως πλέον έχει παραιτηθεί από τα δημοτικά τονίζοντας με νόημα, «έχουμε ένα κοινό με τον κ. Ζέρβα να συμβάλλουμε να τελειώσει το μετρό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα