Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: ερώτηση στη Βουλή για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Eρώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεση η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα για τις καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε την ερώτηση της βουλευτού:

“Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με το από 14/6/2012 Δελτίο Τύπου της εταιρείας Αττικό Μετρό Α.Ε. ο Διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης, τους ενημέρωσε για την επαναδραστηριοποίηση των εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στο ανωτέρω Δ.Τ αναφέρεται ότι κατά τη σύσκεψη τονίσθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από Κοινοτικά Προγράμματα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πλήρωνε και πληρώνει έγκαιρα τους λογαριασμούς του έργου και δεν οφείλει χρήματα για εκτελεσμένες εργασίες.

Το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του έργου το Νοέμβριο του 2016, είναι ρεαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευάστρια Κοινοπραξία θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

H ΑΤΤΙΚΟ METΡΟ Α.Ε., ως εκπρόσωπος του Δημοσίου και κατανοώντας τη δύσκολη θέση των εργαζομένων στην Ανάδοχο Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο, έχει ήδη καταβάλλει τμήμα των δεδουλευμένων σύμφωνα με τη νομοθεσία και έχει δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος. »

Δημοσίευμα όμως στην εφημερίδα Καθημερινή στις 4 Αυγούστου 2012 με τίτλο «Μετρό Θεσσαλονίκης: αδιέξοδο» αναφέρει:

«Σε αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση του έργου, που είναι εξασφαλισμένη από κοινοτικά κονδύλια, αλλά ένας συνδυασμός καθυστερήσεων στις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους (απαλλοτριώσεις και αρχαιολογική έρευνα) και της εμφανούς οικονομικής αδυναμίας του αναδόχου να προχωρήσει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο γιγαντώνει συνεχώς τις οικονομικές της απαιτήσεις, διεκδικώντας πλέον περί τα 240 εκατ. ευρώ από το κράτος. Σε πρώτη φάση, πάντως, η κυβέρνηση επιλέγει να μη δείξει την πόρτα της εξόδου στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο (ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo STS, Seli, Ansaldo Breda).

…Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επικαλούμενος τον περιορισμό της δανειοδότησής του από τις τράπεζες, ο ανάδοχος του έργου ζήτησε να αυξηθεί η προκαταβολή από 6% (δηλαδή 48 εκατ. ευρώ τα οποία έχει ήδη λάβει) σε 10% (δηλαδή να λάβει περίπου 20 εκατ. ευρώ επιπλέον). Η καταβολή μεγαλύτερης προκαταβολής όμως δεν προβλέπεται ούτε από τη σύμβαση του έργου, ούτε από τον νόμο (θα χρειαζόταν ειδική ρύθμιση).

Οι απαιτήσεις της κατασκευαστικής κοινοπραξίας δεν τελειώνουν εκεί. Από το 2007 έως το 2011 ο ανάδοχος έχει καταθέσει αιτήματα συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τεχνικά θέματα (λ.χ. αίτηση αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης στην παράδοση χώρων ή για εργασίες που ο ανάδοχος υποστηρίζει ότι δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση). Ξεχωρίζει ωστόσο η διεκδίκηση 112,8 εκατ. ευρώ «λόγω αλλαγής των συνθηκών εκτέλεσης του έργου».

Η οικονομική δυνατότητα, αλλά και η στάση του αναδόχου του μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η πολιτεία εξακολουθεί, 6 χρόνια μετά την έναρξη του έργου (το οποίο, σημειωτέον, θα έπρεπε να παραδοθεί σε λειτουργία το φετινό Οκτώβριο και έχει παραταθεί έως το 2016) να μην έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαλλοτριώσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμεί η παράδοση χώρων σε τρεις σταθμούς (Νέα Ελβετία, Βούλγαρη, Πατρίκιος), που επαναχωροθετήθηκαν, καθώς και σε τμήμα του αμαξοστασίου (εκκρεμεί η μεταφορά εγκαταστάσεων του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης) και του σταθμού στο Παπάφειο.

Ανοιχτά είναι και αρκετά ανασκαφικά μέτωπα, καθυστερώντας την πρόοδο των εργασιών…»

Επιπρόσθετα σε προγενέστερο δημοσίευμα (27/05/2012) του Αγγελιοφόρου της Κυριακής αναφέρεται:

«…Σύμφωνα με δημόσιες, επώνυμες καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο μετρό, τα μηχανήματα με τα οποία θα έπρεπε να κατασκευάζεται το έργο είναι ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ δεν υπάρχουν ούτε υλικά για να εκτελεστούν οι εργασίες! Έτσι, ο σίδηρος αλλά και το τσιμέντο αποτελούν… δυσεύρετα υλικά.

…Οι ελάχιστοι καταστηματάρχες της οδού Δελφών νιώθουν απόγνωση, θυμό, απελπισία, αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο και τονίζουν ότι θα έπρεπε -αν μη τι άλλο- να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

…Σημειωτέον ότι κατά μήκος της οδού Δελφών ελάχιστα καταστήματα έχουν μείνει ανοιχτά, αφού ο αποκλεισμός του δρόμου από τις λαμαρίνες, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οδήγησε τους περισσότερους καταστηματάρχες στο να βάλουν λουκέτο … Οι εναπομείναντες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, που έβαλαν λουκέτο.»

Μέχρι και σήμερα, καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει και οι λαμαρίνες των εργοταξίων εξακολουθούν να αποκλείουν την πρόσβαση του αγοραστικού κοινού σε όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κατασκευή του έργου και τις καθυστερήσεις αποπεράτωσής του, εδώ και χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

– Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπου αυτή εμπλέκεται, ανά σταθμό;
 

– Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης και παράδοσης του έργου προς χρήση τόσο συνολικά όσο και ανά σταθμό;
 

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων, όπως οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, προκειμένου να:
 

* διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον έναντι, δικαιολογημένων ή μη, απαιτήσεων του αναδόχου

* εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο έργο, μέσω της συνέχισης των εργασιών

* μην κινδυνεύσουν να χαθούν τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων, λόγω καθυστερήσεων

* διασφαλιστεί η ακώλυτη πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα, που έχουν αποκλειστεί από τα εργοτάξια

 
-Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους εμπόρους όλων των δρόμων που έχουν πληγεί από τις εργασίες κατασκευής, οι οποίοι, ανεξάρτητα από την ύφεση, υπέστησαν τεράστια ζημία και πολλοί ήδη καταστράφηκαν εξαιτίας του αποκλεισμού των καταστημάτων τους επί σειρά ετών και μέχρι σήμερα από τα εργοτάξια, εσωτερικοποιώντας, σε άδικο και υπέρμετρο βαθμό, το κοινωνικό κόστος κατασκευής του έργου; Εάν ναι ποιος θα είναι ο αρμόδιος φορέας καταβολής των αποζημιώσεων και ποιο το χρονοδιάγραμμα απόδοσής τους;

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εφικτή η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023 λέει ο Ταχιάος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση του ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και παρά τις προσφυγές, εξέφρασε μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος.

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, «προφανώς και επηρεάζουν, αλλά θεωρούμε ότι αν μέσα στον Σεπτέμβριο μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε δεν θα είναι η επίδραση τέτοια, έτσι ώστε να μας βγάλει έξω από τον στόχο μας. Ο οποίος στόχος μας είναι τον Απρίλιο του 2023 να είναι σε λειτουργία το μετρό».

Εφικτή η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων

«Εμείς προχωράμε σε μια λύση η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μόνη επιστημονικά εφικτή με ένα κόστος που μπορεί να είναι πραγματικά αντιμετωπίσιμο και με ένα χρόνο που είναι εύλογος πλέον για να αποδώσει το μετρό στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε.

«Η αυθαιρεσία λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι προφανέστατη στην ιστορία της Βενιζέλου, ήταν ότι η προηγούμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του 2015 να διεξαγάγει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου με in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αττικό Μετρό».

Οι εργασίες στο μετρό συνεχίζονται κανονικά

Απαντώντας στην Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία πριν λίγες ημέρες στο politic radio κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως οι εργασίες στο μετρό γίνονται κανονικά, αλλά δεν φαίνονται καθώς πρόκειται για υπόγειες εργασίες.

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τα επιφανειακά εργοτάξια, διότι ενοχλούν πάρα πολύ τους Θεσσαλονικείς. Διότι έχουν φέρει μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης εδώ και 16 χρόνια και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε από αυτό το χάος», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της Αττικό Μετρό να μεταφέρει εν κρυπτώ τις αρχαιότητες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία παίρνει μήνες.

Επέκταση Καλαμαριάς: Μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Για την επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος είπε, η διοίκηση του παρέλαβε μια κατάσταση όπου εκκρεμούσαν 9 διαγωνισμοί για τα μηχανολογικά. «Όσο δεν προχωρούσαν αυτοί οι διαγωνισμοί, γιατί τώρα πλέον προχωρούν και εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι προφανές ότι δεν γινόταν εργασίες, παρά ελάχιστες και κυρίως αυτές που αφορούσαν τις επιφανειακές διαμορφώσεις των σταθμών που είναι τελειωμένοι και για ένα μεγάλο διάστημα ο εργολάβος θα κάθεται και απλά θα πληρώνεται γιατί απλούστατα η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε φροντίσει να βελτιώσει τους ρυθμούς του έργου της Καλαμαριάς», τόνισε.

Προσωπικές στρατηγικές στα όρια του κουτσομπολιού

Σχολιάζοντας τις κινήσεις πολιτών για τον σταθμό της Βενιζέλου, ανέφερε: «Υπάρχουν και εντελώς προσωπικές στρατηγικές από πίσω, οι οποίες, εντάξει τώρα, από ένα σημείο και μετά αυτό φτάνει και τα όρια του “κουτσομπολιού”, αλλά η πόλη είναι μικρή και δυστυχώς αυτό το “κουτσομπολιό” είναι γνωστό στην πόλη».

Κληθείς να σχολιάσει τον ένα χρόνο διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Ταχιάος αρκέστηκε να πει πως πλέον έχει παραιτηθεί από τα δημοτικά τονίζοντας με νόημα, «έχουμε ένα κοινό με τον κ. Ζέρβα να συμβάλλουμε να τελειώσει το μετρό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα