Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολική ανατροπή με τη σκέψη ταυτόχρονης λειτουργίας της επέκτασης για Καλαμαριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανατρεπτική αλλά θετική είδηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης για την παράδοση της βασικής γραμμής και της επέκτασης για Καλαμαριά σε ταυτόχρονη χρονική περίοδο! Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα Μακεδονία στο Υπουργείο Υποδομών σκέφτονται πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο συνδέεται άμεσα με το τελικό κόστος του έργου που στις μελέτες θα διέθετε 2 αμαξοστάσια.

Οι μελέτες που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ κάνει λόγο για ένα αμαξοστάσιο των συρμών στο τέλος της βασικής γραμμής στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και ένα δεύτερο αμαξοστάσιο στην επέκταση της Καλαμαριάς στην περιοχή της Μίκρας. Με τις χρονικές αποκλίσεις στην ολοκλήρωση του βασικού έργου να είναι όλο και μεγαλύτερες στο Υπουργείο σκέφτονται να καταργηθεί το αμαξοστάσιο της Νέας Ελβετίας και να κατασκευαστεί μόνο το αμαξοστάσιο της Μίκρας, πράγμα που θα αποφέρει συνολικό όφελος στο έργο 250.000.000 ευρώ!

ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Το νέο σενάριο σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι το εξής: και η βασική γραμμή και η επέκταση για Καλαμαριά να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα και να παραδοθούν ταυτόχρονα στο κοινό συμπαρασύροντας την έναρξη λειτουργίας του μέσου στα τέλη του 2015. ¶γνωστη είναι η τύχη των 2 τελευταίων σταθμών ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ της βασικής γραμμής.

Οι οριστικές αποφάσεις για αυτό το ενδεχόμενο θα ληφθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της επέκτασης του Μετρό από το σταθμό Πατρικίου στη Μίκρα.

MΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ  

Σχετικά με τις μελλοντικές επεκτάσεις έχουμε επιτάχυνση για τις μελέτες δυτικά, στην οδό Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία. Το 2013 θα δημοπρατηθεί αυτή η γραμμή. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της γραμμής από τη Ξηροκρήνη, την Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο, το Ελευθέριο – Κορδελιό, μια γραμμή εγκάρσια δηλαδή στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ξεκίνησε και ο σχεδιασμός μιας γραμμής που θα ξεκινά από το Πανεπιστήμιο στην Τούμπα και στη Χαριλάου που θα τελειώνει στη Ν. Ελβετία. Αυτό το δίκτυο των γραμμών του Μετρό είναι συνολικά 33 χλμ. και έχει 33 σταθμούς. Οι πόροι κατά το ήμισυ περίπου είναι διασφαλισμένοι, οι υπόλοιποι πρέπει να διασφαλιστούν για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το 2018 ή το 2020.

  

Εάν το σχέδιο ευοδώσει τότε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής του έργου. Η πιο σημαντική είναι η διάνοιξη των σηράγγων της επέκτασης να ξεκινήσει από την ανατολική πλευρά της πόλης και να φτάσει στο κέντρο. Αν γίνει αυτό θα λυθεί και το πρόβλημα με το σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ που λόγω της στενότητας του χώρου απειλούνται τα μπαλκόνια των γειτονικών πολυκατοικιών. Μόλις φτάσουν στον συγκεκριμένο σταθμό οι μετροπόντικες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και αν μεταφερθούν προς το τέλος της γραμμής και να συνεχίσουν με αντίθετη φορά.

Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό ακόμα από αυτό το ενδεχόμενο είναι η σύμπτυξη των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής καθώς ακόμα και έτσι η επέκταση προς Καλαμαριά έχει οριστεί από τη διακήρυξη για ολοκλήρωση σε 60 μήνες δηλαδή 5 χρόνια.

Για να ολοκληρωθούν «πακέτο» οι δύο γραμμές (και να γίνουν μία ενιαία) θα πρέπει ο χρόνος ολοκλήρωσης της επέκτασης προς Καλαμαριά να πέσει στα 3,5 χρόνια τη στιγμή που είναι άγνωστο αν το σύνολο των απαιτούμενων χώρων είναι ελεύθερο (απαλλοτριώσεις) για την κατασκευή αλλά και οι ενδεχόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές αν επηρεάσουν το σύνολο του έργου συμπαρασύροντας και την έναρξη της βασικής γραμμής η οποία ακόμα και με αυτό το ενδεχόμενο οδηγείται σε ένα ακόμα χρόνο εργασιών (από τα τέλη του 2014 στα τέλη του 2015). Πάντως ακόμα και έτσι αν τεχνικά είναι εφικτό πρόκειται για την καλύτερη είδηση για το Μετρό της πόλης τα τελευταία 3 χρόνια.

Πηγή: makthes.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα