Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: μέχρι τέλος του χρόνου οι ανασκαφές, στην επιφάνει όλη η ιστορία της πόλης!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενας πολύτιμος θησαυρός που έκρυβε στα έγκατά της η μακεδονική γη αποκαλύπτεται, χάρη στις μεθοδικές αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτελούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Χρυσά στεφάνια, εδώλια και χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέχρι και ολόκληροι ναοί, απομεινάρια της λαμπρής, μακραίωνης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, έρχονται στο φως. Οι ανασκαφές ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες «ψηφίδες» των πολιτισμών που άκμασαν στην πόλη.

Αυτό που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι είναι μία πόλη παλίμψηστο, δηλαδή μία πόλη με συνεχή ευρήματα και συνεχείς φάσεις κατοίκησης από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε και ιδρύεται η Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα!

«Στο Βυζάντιο η Θεσσαλονίκη είχε χαρακτηριστεί ως η δεύτερη βασιλεύουσα πόλη, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά σημαντικής ιστορικής θέσης της για την περιοχή». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εν όψει της υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης για την εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών.

«Σε επίπεδο εμβαδού οι σταθμοί στους οποίους κυρίως γίνονται οι αρχαιολογικές έρευνες είναι της τάξεως των 17.000 τ.μ. Επί της ουσίας, μιλώντας για εμβαδόν ανασκαφών, μιλάμε για περίπου 28.000 τ.μ.», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη.

Ρωμαϊκή περίοδος

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι η ακμάζουσα πόλη της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στη ρωμαϊκή περίοδο και στα βυζαντινά χρόνια, όπως αποκαλύπτεται από τις ανασκαφές του μετρό, ήταν περίπου όπως είναι σήμερα η οδός Εγνατία, με πυκνή δόμηση εκατέρωθεν.

«Σας θυμίζω αυτό που ίσως ξέρετε και από τα μυθιστορήματα, τη λεωφόρο των Βυζαντινών. Είναι η παλιά Εγνατία, η ρωμαϊκή Εγνατία, έτσι όπως αποκαλύπτεται, δηλαδή η μαρμαρόστρωτη οδός, η οποία διατρέχει την πόλη ακριβώς στο σημείο που περνάει και το μετρό. Θέλω να πω επίσης ότι ειδικά η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με άλλες σύγχρονες για την εποχή της πόλεις, της μεσαιωνικής Ευρώπης, έχει ένα αποχετευτικό σύστημα το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη μεσαιωνική πόλη. Ενα μεγάλο μέρος του πολιτισμού κρίνεται από το πού καταλήγουν τα σκουπίδια και τα απορρίμματα μιας πόλης. Αυτό δηλώνει το επίπεδο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης με ένα μοναδικό αποχετευτικό σύστημα, το οποίο και αυτό αποκαλύπτεται», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Χιλιάδες ευρήματα

Από τους σταθμούς του μετρό όπου εξελίσσονται οι ανασκαφές, σε δύο βασικούς, της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου, που βρίσκονται μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή μέχρι το επίπεδο της βυζαντινής περιόδου και τώρα ξεκινούν οι ανασκαφές στα βαθύτερα στρώματα. Αυτά τα οποία έχουν ήδη αποκαλυφθεί είναι περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα αρχαίων κτιρίων!

Δεν είναι όμως μόνον τα κτίρια, καθώς υπάρχει σημαντικότατη συγκομιδή και σε κινητά ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν. Οπως είπε η κ. Μενδώνη, τα κινητά ευρήματα ανέρχονται σήμερα σε 28.225 και ανάμεσά τους είναι περίπου 5.000 αγγεία, περισσότερα από 5.000 γυάλινα ευρήματα, πάνω από 1.500 κοσμήματα, περισσότερες από 130 επιγραφές, και περισσότερα από 400 ειδώλια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οκτώ χρυσά στεφάνια, αντίστοιχα με τα στεφάνια από τις ανασκαφές της Βεργίνας και των Αιγών.

Νεκροταφεία

«Ειδικά στους σταθμούς της Δημοκρατίας και του Σιντριβανίου και στη διασταύρωση Σιντριβάνι και Φλέμινγκ, έχουμε εξαιρετικά εκτεταμένα νεκροταφεία από την ελληνιστική περίοδο και μετά. Μιλάμε για περίπου για 3.000 τάφους όλων των κατηγοριών», περιέγραψε η κ. Μενδώνη.

Μίλησε και για τη βασιλική παλαιοχριστιανική που έχει αποκαλυφθεί στο σταθμό του Σιντριβανίου, η οποία ανάγκασε τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», να αλλάξουν τη μελέτη του σταθμού. Οπως επισήμανε, πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μαρτυρίες, εξαιρετικά σημαντική, με ψηφιδωτά, από τις παλαιότερες μαρτυρίες χριστιανικής λατρείας στον ελλαδικό χώρο. «Οπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια βασιλική, τόσο πολύ σημαντική, δεν μπορούσε παρά να τύχει αν μη τι άλλο της μεταχείρισης να διατηρηθεί σε κατάχωση. Να αφαιρεθούν αυτά που πρέπει να αφαιρεθούν από τα καλλιτεχνήματά της, εννοώ τα ψηφιδωτά, μαρμαροθετήματα κ.λπ., αλλά η ίδια να διατηρηθεί σε κατάχωση, πράγμα που σήμαινε την αλλαγή της μελέτης για το συγκεκριμένο σταθμό, άρα ένα επιπλέον κόστος για το μετρό», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Αποσπάσεις

Αναφορά έγινε και στις αποσπάσεις των μνημείων. «Υπάρχουν μνημεία τα οποία δεν μπορούν να χαθούν, να αφανιστούν. Επομένως, ακολουθώντας τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και χάριν του δημόσιου συμφέροντος, αφού υπάρξουν όλες εκείνες οι τεκμηριώσεις που απαιτούνται για την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, τα μνημεία αυτά θα αποσπαστούν, συνέβη αυτό και στην Αθήνα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα κοσμήσουν τους σταθμούς όταν θα διαμορφωθούν στη Θεσσαλονίκη», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αναφερόμενη στο κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση και φύλαξη των χιλιάδων κινητών ευρημάτων, τα οποία αναμένεται ότι θα αυξηθούν, είπε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο.

«Αρκεί να σας πω ότι τα Λουτρά του Φοίνικα, ένα μνημείο το οποίο διαμορφώθηκε σε χώρους συντήρησης, κόστισε περίπου 200.000 ευρώ ή ότι το ενοίκιο κάποιων αποθηκών που επιβαρύνουν και είναι μέσα στο κόστος των αρχαιολογικών ερευνών, στο Καλοχώρι, ένας πολύ μεγάλος χώρος, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα», εξήγησε η κ. Μενδώνη.

Τα χρονοδιαγράμματα

Η ταχύτητα των ανασκαφών δε θα γινόταν να μη θιγεί από την κ. Μενδώνη, που είπε ότι καθιερώθηκαν διπλές βάρδιες, όπου αυτό ήταν εφικτό. Σήμερα το σύνολο των ανασκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα, όπως τα έδωσε ο διευθυντής Εργων Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης, προβλέπουν ότι οι ανασκαφές στη διακλάδωση του σταθμού Δημοκρατίας θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, στο σταθμό Δημοκρατίας το Μάιο, στο σταθμό Βενιζέλου το φθινόπωρο, και στο σταθμό Αγίας Σοφίας, όπου εκτελείται το δυσκολότερο αρχαιολογικό έργο, στο τέλος του 2012.

Τα χρήματα

Νωρίτερα μίλησε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος είπε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε στο παρελθόν πολλά προβλήματα, με κυριότερο την αρχαιολογία.

«Η βασική σύμβαση -εδώ είναι η μεγάλη χρονική διολίσθηση- προέβλεπε μόνο 15 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές, όταν σήμερα με επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού το τελικό ποσό -που είναι μια εκτίμηση πολύ κοντά στην πραγματικότητα- είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Είχε προγραμματιστεί ότι θα είναι περίπου 20 μήνες οι αρχαιολογικές ανασκαφές και θα τελείωναν στα τέλη του 2009, για να είναι εφικτό να παραδοθεί το έργο -μιας και χρειάζονται τρία χρόνια μετά το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών- το 2012. Τον Οκτώβριο του 2012 είναι η συμβατική υποχρέωση. Φανταστείτε ότι τέλη του 2009 που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει όλες οι αρχαιολογικές ανασκαφές, είχε περαιωθεί μόνο το 11,5% και είχαν δαπανηθεί 19 εκατ. ευρώ. Η διολίσθηση των τριών τεσσάρων χρόνων είχε να κάνει μόνο με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, δε βάζω άλλα θέματα απαλλοτριώσεων, τεχνικά κτλ. Για να είμαστε πολύ ακριβείς, η αρχαιολογία και τα προβλήματά της στο κέντρο της πόλης, δηλαδή οι 23 αιώνες συνεχούς ιστορίας, έφεραν αυτήν τη διολίσθηση», επισήμανε ο κ. Τσίτουρας.

Ο ίδιος είπε ότι τα 15 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση είχαν δαπανηθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2009. «Ετσι έπειτα χρησιμοποιήθηκαν πόροι από τα απρόβλεπτα του έργου, που είναι ύψους 81 εκατ. ευρώ. Πήραμε από τα απρόβλεπτα 33 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουμε δαπανήσει 48 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές εργασίες. Επειδή τα απρόβλεπτα του έργου δεν έφταναν για να περαιωθούν οι εργασίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού -εκτιμώντας το τελικό κόστος που υπολογίστηκε γύρω στα 90 εκατ.- με τη διαχειριστική αρχή, την αρχή πληρωμής, συνεννοηθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να γίνει μια καινούργια σύμβαση, με ένα νέο κονδύλι. Γι’ αυτόν το λόγο οδηγηθήκαμε σε αυτήν την επιπρόσθετη, συμπληρωματική σύμβαση», τόνισε ο κ. Τσίτουρας.

image_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό με ράγες

Υπογράφηκε σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η απόφαση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Στην απόφαση η οποία υιοθετεί ουσιαστικά, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την κατασκευή του σταθμού. Όπως αναφέρεται εισαγωγικά στην απόφαση της κ. Μενδώνη

“Εγκρίνεται η μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου, αναπόσπαστου μέρους του έργου υποδομής (Μετρό Θεσσαλονίκης), την οποία υπέβαλε η “Αττικό Μετρό ΑΕ”, με την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, και την επανατοποθέτηση κάθε μιας από αυτές στην αυτή θέση, κατά ποσοστό 92%, μετά τη λήξη των εργασιών, συνεπώς τη διατήρησή τους στο περιβάλλον όπου βρέθηκαν, διότι έτσι επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός της προστασίας και ανάδειξής τους με την ανάγκη έγκαιρης και ασφαλούς ολοκλήρωσης του προαναφερόμενου έργου υποδομής, χωρίς διακινδύνευση της ασφάλειας εργαζομένων και αρχαιοτήτων, καθώς και της επιβάρυνσης των εθνικών πόρων”.

Στην ίδια απόφαση περιγράφονται και οι εννέα όροι υπό τους οποίους θα προχωρήσει η κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η έγκριση χορηγείται με τους εξής όρους:

1. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του σταθμού Βενιζέλου δεν θα ξεκινήσει εάν δεν έχουν επανατοποθετηθεί στη θέση τους, στο επίπεδο -1 του Σταθμού, οι προσωρινώς απομακρυνθείσες αρχαιότητες.

2. Να κατατεθεί οριστική μελέτη εφαρμογής για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση των αρχαιοτήτων, η οποία θα εκπονηθεί βάσει τρισδιάστατης αποτύπωσης, προκειμένου να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά Νόμο γνωμοδότηση.

3. Να κατατεθεί, πριν την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση, οριστική μελέτη προστασίας, στερέωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Να μην κατασκευαστεί ο διάδρομος θέασης στο μεσοπάτωμα, στο μέσο του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να μην δεσπόζει αυτού, αλλά να παρέχεται η ευχέρεια συνολικής θέασης του χώρου, με την μετακίνησή του δυτικότερα, προκειμένου να χρησιμοποιείται προεχόντως για τον σκοπό αυτό και όχι ως υπόγεια διάβαση.

4. Να κατατεθεί συνολική πρόταση φωτισμού ανάδειξης των αρχαιοτήτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά Νόμο γνωμοδότηση.

5. Οι νέοι αποκτώμενοι χώροι της επιφάνειας του μεσοπατώματος (440 τ.μ.), καθώς και οι χώροι εμβαδού 150 τ.μ. στο επίπεδο -1 της νότιας πρόσβασης και 80 τ.μ. στο επίπεδο -2, να αποδοθούν σε αρχαιολογική χρήση, όπως ανάδειξη των αρχαιοτήτων που θα ανευρεθούν κατά τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στα υποκείμενα στρώματα ή άλλους εκθεσιακούς σκοπούς.

6. Οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης να γίνουν υπό την εποπτεία της αρμόδιας ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης.

7. Μετά το πέρας εργασιών απόσπασης και αποθήκευσης των αρχαιοτήτων, που θα έχουν αποσπαστεί προσωρινά, να συνεχιστεί από την ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης η αρχαιολογική έρευνα στα υποκείμενα στρώματα, για τη διερεύνηση των παλαιότερων αρχαιολογικών φάσεων.

8. Οι αρχαιότητες, που θα αποσπαστούν προσωρινά, να αποθηκευθούν μέχρι την οριστική επανατοποθέτησή τους, με δαπάνες της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

9. Η ΔΑΒΜΜ να διατυπώσει ρεαλιστικές προθεσμίες για το χρονοδιάγραμμα των ανωτέρω επιμέρους μελετών.

Η ΔΑΒΜΜ εξουσιοδοτείται για τη θεώρηση των σχεδίων της μελέτης.
Τα επόμενα βήματα, έπειτα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, είναι η άμεση απομάκρυνση των υλικών κατάχωσης των αρχαιοτήτων, διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει καθώς και η εκπόνηση, έπειτα από διαγωνισμό, των μελετών για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Το 2023 συνολικά σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Έως τον Απρίλιο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το μετρό Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου.

Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε την παράδοση του μετρό τρία χρόνια αργότερα, από τότε που θα το παρέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ανεδαφικές εξαγγελίες. «Ο πιο κεντρικός σταθμός για το σύστημα του μετρό Θεσσαλονίκης, ο σταθμός Βενιζέλου, δεν είχε καν ξεκινήσει. Είναι σαν να παραδίδατε μετρό, χωρίς το σταθμό στο Σύνταγμα. Αυτή ήταν η εξαιρετική ιδέα που είχατε!» είπε ο κ. Καραμανλής.

H κ. Νοτοπούλου είπε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν ολοκληρώθηκε και από το 30% έφτασε στο 75%, επισημαίνοντας ότι έχουν τελειώσει οι σήραγγες, από το αμαξοστάσιο στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι και την Καλαμαριά, μέσω της επέκτασης. Η βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε λύση για να μείνουν τα αρχαία της Βενιζέλου. Επίσης ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία επίλυσης των οικονομικών διαφορών, διαχωρίστηκε ο σταθμός της Βενιζέλου από το υπόλοιπο έργο και «στο τέλος του 2020, θα είχαμε μετρό σε λειτουργία με 12 από τους 13 σταθμούς». Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτη, ανακοίνωσε ότι το έργο του μετρό θα ολοκληρωθεί, αντί για το 2020, το έτος 2023, είπε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί στο 75% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει μια πρωτοφανή απραξία εδώ και 8 μήνες».

«Λυπάμαι που χρησιμοποιείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία για να αποκρύψετε την απίστευτη ανεπάρκεια που έδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για να υπογραμμίσει: «Μας κατηγορείτε ότι εμείς καθυστερήσαμε το έργο, ενώ με τις προσφυγές που κατατέθηκαν -και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πίσω από αυτές- μέχρι το 2017 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα, για τον σταθμό Βενιζέλου. Αλλά και από το 2017 και μετά, δεν προχώρησε τίποτα με τη δήθεν λύση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε φτάσει στο απίστευτο σημείο των fake news, να εγκαινιάζετε μουσαμάδες». Αναφερόμενος σε όσα έγιναν το τελευταίο 8μηνο, ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εργασίες προχώρησαν κατά 5,46%, το πρώτο τετράμηνο της νέας διοίκησης και φτάνει πλέον το έργο στο 78%. Ο υπουργός εξήγησε στην κ. Νοτοπούλου ότι ο λόγος που δεν βλέπει “οργασμό” στο έργο αυτή τη στιγμή, είναι διότι μπαίνουν τα ηλεκτρολογικά συστήματα.

«Το μετρό προχώρησε, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, διότι από το ΣτΕ ξεμπλόκαρε η διαδικασία. Σε αυτό όμως που σας κατηγορούμε», είπε ο Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ότι η λύση που προκρίνατε για τον σταθμό Βενιζέλου ήταν η χαρά του εργολάβου. Επί των δικών σας ημερών, με τις δικές σας ανεπαρκέστατες κινήσεις, τελικά ο εργολάβος προσέφυγε σε διαιτησία και πήρε έναν σκασμό χρήματα, πάνω από 300 εκατομμύρια, για την καθυστέρηση του έργου».

«Τα κονδύλια διπλασιάστηκαν, με ταχύτατους ρυθμούς από τη δική μας κυβέρνηση», επέμεινε η κ. Νοτοπούλου και σχολίασε την κριτική του υπουργού για τους μουσαμάδες. «Κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για μουσαμάδες, αλλά εσείς δεν διστάσατε να κάνετε μουσαμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σε ένα σταυροδρόμι απίστευτης αρχαιολογικής αξίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που προϋπήρχε, δηλαδή, στο τέλος του 2020.

«Μα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπογραφές και μελέτες στο ΚΑΣ. Δεν είχατε αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους, κοστολογήσεις για τον σταθμό Βενιζέλου. Και λέτε ότι θα ήταν έτοιμο το μετρό στο τέλος του 2020; Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Με την πιο αχρείαστη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, μας κουνάτε το δάχτυλο, όταν μας παραδώσατε 230 λεωφορεία; Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη καταρρέουν επειδή επί 4 χρόνια κάνατε πειραματισμούς», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το μετρό πρέπει να λειτουργήσει ενιαία.

«Ο σχεδιασμός είναι το μετρό να δοθεί ολοκληρωμένο. Όλο το μετρό, μέχρι τον Απρίλιο του 2023», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Έχουμε ξοδέψει σε αρχαιολογικές ανασκαφές, για το μετρό Θεσσαλονίκης, 135 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο στοίχισε το μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα; 120 εκατομμύρια. Επομένως αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ αρχαιολόγων και της Αττικό Μετρό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Πρέπει να πούμε ότι κάποτε σε αυτή τη χώρα, ότι μπορούμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ζήσουμε στον 21ο αιώνα. Θέλουμε και μετρό και αρχαία, και δεν ακολουθούμε προτάσεις ανεδαφικές».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ξενάγηση εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου στα εργοτάξια του Μετρό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τη διαβεβαίωση πως οι εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ότι το έργο θα μπορεί να δοθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ AE κ. Νίκος Ταχιάος, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2023 να παραδώσουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης έναν λειτουργικό, υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο Μετρό, με ολοκληρωμένους όλους τους σταθμούς της βασικής γραμμής, συμπεριλαμβανομένου και αυτόν της Βενιζέλου. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η εξέλιξη των εργασιών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που βάλαμε, γεγονός που μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι ο τελικός μας στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να απελευθερώσουμε και να διαμορφώσουμε κοινόχρηστους υπέργειους χώρους» επεσήμανε ο κ. Ταχιάος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου Γιώργος Κωνσταντινίδης και στελέχη της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας, ενημέρωσαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τη γενικότερη πορεία του έργου. Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Ε.Σ.Θ. ξεναγήθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εργασίες που γίνονται.

Ο κ. Ταχιάος εξήγησε πως, με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, μέχρι το τέλος Μαρτίου ο χώρος που καταλαμβάνει το εργοτάξιο στην οδό Εγνατία θα περιοριστεί, τα πλέγματα που έχουν τοποθετηθεί θα «μαζευτούν», απελευθερώνοντας μια έκταση περίπου 30 μέτρων νοτιοδυτικά. Ταυτόχρονα, θα γίνει και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου κατά 60 εκατοστά ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών.

Η ξενάγηση των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, όπου ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ τους ενημέρωσε πως αυτήν την περίοδο γίνονται πρόδρομες εργασίες, εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης εναρμονισμένης με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα