Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα αρχαία του “Βενιζέλου” πάνε στο Στρατόπεδο του “Π.Μελα”

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Δύο  πλακόστρωτοι βυζαντινοί  δρόμοι -ο  ένας  από τους  οποίους μήκους 75  μέτρων-  πρόκειται  να μεταφερθούν  από τη  θέση  τους  στα «βάθη» της  Θεσσαλονίκης  όπου  εντοπίσθηκαν,  σε  άλλο  σημείο  της  πόλης για  τις  ανάγκες του  μετρό.  Πρόκειται για  άκρως  εντυπωσιακά  μνημεία,  τον λιθόστρωτο Cardo  και  τον  κατασκευασμένο  εξ  ολοκλήρου   από  μαρμάρινες  πλάκες Decumanus,  οδούς  οι  οποίοι  μάλιστα  διασταυρώνεται  και  επιπλέον  διατηρούν  ορατά όχι  μόνον τα  επισκευαστικά  έργα  που  γίνονταν  σ΄ αυτούς  κατά  εποχές  με  υλικό από λατομείο του Χορτιάτη, αλλά  και τα  ίχνη των αμαξοτροχιών  που  κυλούσαν  επάνω  τους.  Μαζί  τους όμως και  όλα  όσα  συνόδευαν  τους  κεντρικούς  δρόμους  της  Θεσσαλονίκης  κατά τα  τέλη του 6ου με αρχές του 7ου π.Χ.  αιώνα:

Τα στεγασμένα πεζοδρόμια που  ακολουθούσαν την πορεία των οδών από τα  οποία διασώζονται  έξι πεσσοί,  πεσμένοι στο  έδαφος.  Το  τετράπυλο  που  βρέθηκε  στη συμβολή των  δύο  δρόμων μαζί με τους  οκτώ  πεσσούς που  το  στήριζαν. Την  μνημειώδη είσοδο  ενός κτιρίου με  επιστρωμένες μαρμάρινες  πλάκες,  «δάνειο»  από  κάποιο  άλλο  οικοδόμημα  ή  ακόμη  και  από τον  μαρμαρόστρωτο  δρόμο. Βάσεις κιόνων. Τον αποχετευτικό  αγωγό  του  δρόμου  καλυμμένο  με κεραμίδες. Ακόμη  και τις  χαράξεις των  παιχνιδιών επάνω  στις  μαρμάρινες  πλάκες,  όπου  έπαιζαν τα  παιδιά,  μια  συνήθεια  που  άρχισε  από την αρχαιότητα  και  έφθασε  ως    και  τις  μέρες  μας. Με  λίγα  λόγια βλέποντας  κανείς  αυτά τα  ευρήματα διαπιστώνει , ότι  έχει  ολόκληρη την  βυζαντινή πόλη  μπροστά του!  

Το  ζήτημα  είναι,  ότι   το  βάθος  όπου  βρέθηκαν αυτά τα  μνημεία _ περί τα οκτώ  μέτρα _ αλλά και το  σημείο,  δηλαδή στο σκάμμα του σταθμού «Βενιζέλου  δεν  επιτρέπουν  την  διατήρησή  τους  πολλώ δε  μάλλον  την  ανάδειξη. Την απόφαση  της  μεταφοράς τους  λοιπόν  έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο   με  την προοπτική  η  επανεγκατάστασή τους να  γίνει στο Στρατόπεδο  Παύλου  Μελά  άδειο  σήμερα  πλην  ανήκον στο υπουργείο Αμυνας,  το  οποίο θα  πρέπει  να συμφωνήσει για την παραχώρησή  του στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού απ΄ ευθείας,  είτε στο ΥΠΕΚΑ αρχικώς ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του.

Να σημειωθεί μάλιστα,  ότι το πρώην στρατόπεδο,  το  οποίο  καταλαμβάνει  έξι στρέμματα γης , στα τρία εκ  των  οποίων υπάρχουν  στεγασμένοι  και  ημιυπαίθριοι χώροι  κρίνεται κατάλληλα  για  την ανάδειξη  όλων των ευρημάτων  που ήρθαν στο φως από τις  ανασκαφές του  μετρό  ή την συντήρηση και την αποθήκευσή  τους.  Και  ήδη,  όπως  είναι  ο γνωστό  ο  όγκος  των  ευρημάτων  είναι τεράστιος.

Η πρόταση  αυτή  όμως  είχε  και αντιρρήσεις  καθώς  μέλη του συμβουλίου  διατύπωσαν την γνώμη,  ότι τέτοιου  είδους  αρχαία  είναι  ορθό να  διατηρούνται και  να αναδεικνύονται στη  θέση  τους καθώς  η απομάκρυνσή  τους όχι  μόνο από το  σημείο αλλά και από τον πολεοδομικό ιστό της  πόλης της  Βυζαντινής  εποχής μειώνει στη  σημασία τους. Οπως όμως  είπε ο  καθηγητής και  ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος,  ο  οποίος είναι  σύμβουλος της  Αττικό Μετρό στα αρχαιολογικά  ζητήματα,  οι  δύο  σταθμοί _Βενιζέλος  και Αγίας Σοφίας_ δεν  έπρεπε καν  να  γίνουν! Γιατί από τη στιγμή που  αποφασίστηκαν,  το  μέλλον των ευρημάτων  ήταν σαφές.  Εδώ να  σημειώσουμε  εξάλλου,  ότι  η εταιρεία Αττικό Μετρό  ήταν ανένδοτη στην  μετακίνηση  ή στην κατάργηση των σταθμών.

 «Από το 1999 ήδη αλλά  και κυρίως το 2006   οι εισηγήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων ήταν αρνητικές στη διαδρομή του μετρό από αυτά τα  σημεία  και προειδοποιούσαν για  την  ύπαρξη  σημαντικών αρχαιοτήτων αλλά  δεν  εισακούσθηκαν»  επισήμανε  μάλιστα χαρακτηριστικά  η γενική γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη. Ετσι , αν  υπήρξαν  καθυστερήσεις, αυτές δεν  οφείλονταν στους αρχαιολόγους,  οι  οποίοι ήξεραν για τα  αρχαία  που θα  βρεθούν και γι΄ αυτό έκρουαν κώδωνα  κινδύνου,  πλην δεν εισακούσθηκαν.

Οσον αφορά εξάλλου τον σταθμό «Δημοκρατία»,  όπου εντοπίσθηκαν 21 ταφές διαφόρων  τύπων δεν  πρόκειται να  διατηρηθούν  ει  μη μόνον  ένα εξαιρετικό εύρημα, τα αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων και οπλών ζώων,  τα  οποία διασώθηκαν  επάνω στο  έδαφος  και πρόκειται να  μεταφερθούν.

Πηγή:tovima.gr

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εφικτή η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023 λέει ο Ταχιάος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση του ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και παρά τις προσφυγές, εξέφρασε μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος.

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, «προφανώς και επηρεάζουν, αλλά θεωρούμε ότι αν μέσα στον Σεπτέμβριο μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε δεν θα είναι η επίδραση τέτοια, έτσι ώστε να μας βγάλει έξω από τον στόχο μας. Ο οποίος στόχος μας είναι τον Απρίλιο του 2023 να είναι σε λειτουργία το μετρό».

Εφικτή η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων

«Εμείς προχωράμε σε μια λύση η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μόνη επιστημονικά εφικτή με ένα κόστος που μπορεί να είναι πραγματικά αντιμετωπίσιμο και με ένα χρόνο που είναι εύλογος πλέον για να αποδώσει το μετρό στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε.

«Η αυθαιρεσία λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι προφανέστατη στην ιστορία της Βενιζέλου, ήταν ότι η προηγούμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του 2015 να διεξαγάγει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου με in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αττικό Μετρό».

Οι εργασίες στο μετρό συνεχίζονται κανονικά

Απαντώντας στην Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία πριν λίγες ημέρες στο politic radio κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως οι εργασίες στο μετρό γίνονται κανονικά, αλλά δεν φαίνονται καθώς πρόκειται για υπόγειες εργασίες.

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τα επιφανειακά εργοτάξια, διότι ενοχλούν πάρα πολύ τους Θεσσαλονικείς. Διότι έχουν φέρει μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης εδώ και 16 χρόνια και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε από αυτό το χάος», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της Αττικό Μετρό να μεταφέρει εν κρυπτώ τις αρχαιότητες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία παίρνει μήνες.

Επέκταση Καλαμαριάς: Μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Για την επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος είπε, η διοίκηση του παρέλαβε μια κατάσταση όπου εκκρεμούσαν 9 διαγωνισμοί για τα μηχανολογικά. «Όσο δεν προχωρούσαν αυτοί οι διαγωνισμοί, γιατί τώρα πλέον προχωρούν και εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι προφανές ότι δεν γινόταν εργασίες, παρά ελάχιστες και κυρίως αυτές που αφορούσαν τις επιφανειακές διαμορφώσεις των σταθμών που είναι τελειωμένοι και για ένα μεγάλο διάστημα ο εργολάβος θα κάθεται και απλά θα πληρώνεται γιατί απλούστατα η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε φροντίσει να βελτιώσει τους ρυθμούς του έργου της Καλαμαριάς», τόνισε.

Προσωπικές στρατηγικές στα όρια του κουτσομπολιού

Σχολιάζοντας τις κινήσεις πολιτών για τον σταθμό της Βενιζέλου, ανέφερε: «Υπάρχουν και εντελώς προσωπικές στρατηγικές από πίσω, οι οποίες, εντάξει τώρα, από ένα σημείο και μετά αυτό φτάνει και τα όρια του “κουτσομπολιού”, αλλά η πόλη είναι μικρή και δυστυχώς αυτό το “κουτσομπολιό” είναι γνωστό στην πόλη».

Κληθείς να σχολιάσει τον ένα χρόνο διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Ταχιάος αρκέστηκε να πει πως πλέον έχει παραιτηθεί από τα δημοτικά τονίζοντας με νόημα, «έχουμε ένα κοινό με τον κ. Ζέρβα να συμβάλλουμε να τελειώσει το μετρό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα