Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας:οι μελέτες για την Γραμμή 4 δημοπρατούνται, όμως άγνωστη η προώθηση των πρώτων τμημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η δημιουργία νέας γραμμής μετρό στην Αθήνα, όπως άλλωστε και οποιοδήποτε άλλο μεγάλο έργο, φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η «Αττικό Μετρό», όμως, δεν εγκαταλείπει τοόνειρο και προετοιμάζει το έδαφος ώστε αν οι καταστάσεις το επιτρέψουν, να προκηρύξει το έργο στα τέλη του 2012. Και μάλιστα, δεν φείδεται χρημάτων: ανέθεσε με κόστος 8,5 εκατ. ευρώ υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων για τα μελλοντικά έργα του μετρό, αν και όποτε γίνουν.

Ο διαγωνισμός
Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους περιορισμού του ελλείμματος, η «Αττικό Μετρό Α.Εαποφάσισε να διαθέσει 8.516.914 ευρώ (χωρίς να συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ!) σε εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν επί των έργων, που είναι λίαν αμφίβολο αν και πότε θα ξεκινήσουν. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε (προφανώς υπό αρκετά διαφορετικές συνθήκες) στις αρχές του 2007 και επί τρία χρόνια είχε κολλήσει λόγω προσφυγών των συμμετεχόντων.

Τελικά, μετά την εκδίκαση των προσφυγών, η ηγεσία της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» κατοχύρωσε στις 14 Οκτωβρίου το αποτέλεσμα, με την ανάθεση του έργου στην υπό σύσταση σύμπραξη εταιρειών Cowi A/S – The Louis Gerger Group, Inc. – ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές Α.Ε. – Δ.Κ. Αρώνης – Δρέττας – Καρλαύτης και έστειλε τη σύμβαση για έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί.

Ολα αυτά δεδομένης της κακής συγκυρίας και παρ? ότι η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» θα μπορούσε απλώς να αξιοποιήσει τους περίπου 400 μηχανικούς που διαθέτει στο προσωπικό της με 20 χρόνια εμπειρίας (σ.σ. η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991) και οι οποίοι έφεραν εις πέρας το έργο μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα με αυτήν την απόφαση, η «Αττικό Μετρό» προχωρεί και σε άλλες, ανάλογης λογικής, κινήσεις. Πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για δύο έργα: την ανάθεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών για το τμήμα Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη (προϋπολογισμού 2.385.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και τοπογραφικών μελετών για τα τμήματα Περισσός – Αλσος Βεΐκου και Μαρούσι – Εθνική Οδός (προϋπολογισμού 192.246 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Στο μέλλον
Με την εξαίρεση του τμήματος Περισσού – Αλσους Βεΐκου, τα υπόλοιπα τμήματα έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών στην τρίτη και τέταρτη φάση του έργου αντίστοιχα, δηλαδή… στο απώτερο μέλλον.

Αλλά ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της γραμμής 4 του μετρό. Σε πλήρη ανάπτυξη, η γραμμή ξεκινάει από τον σταθμό του ηλεκτρικού στον Περισσό (και όχι στο Αλσος Βεΐκου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί) και καταλήγει στη Λυκόβρυση. Το συνολικό μήκος της γραμμής είναι 55 χιλιόμετρα και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός 3,3 δισ. ευρώ. Εφ? όσον υλοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα προσφέρει τα μάλα στη μετακίνηση των Αθηναίων, εξυπηρετώντας περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά.

Λόγω του μεγέθους του έργου, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε το «σπάσιμο» του έργου σε τέσσερα τμήματα και τη σταδιακή του υλοποίηση. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στις προτάσεις του υπουργείου προς τον Οργανισμό Αθήνας, εν όψει νέου ρυθμιστικού της Αθήνας:

Α΄ φάση, Περισσός – Ευαγγελισμός (11 σταθμοί – 11,3 χλμ.), με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι αν βρεθούν χρήματα, θα μπορούσε να προκηρυχθεί στα τέλη του 2012.

Β΄ φάση, Ευαγγελισμός – Μαρούσι (12 σταθμοί – 13,1 χλμ.). Με προϋπολογισμό 1,35 δισ. ευρώ. Φιλόδοξος ορίζοντας δημοπράτησης, το καλοκαίρι του 2013.

Γ΄ φάση, Ευαγγελισμός – Βύρωνας (2 σταθμοί, 3 χλμ.), περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Δ΄ φάση Μαρούσι – Λυκόβρυση (2 σταθμοί, 3,5 χλμ.), περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το «όνειρο»
Αυτά τα έργα το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπορεί να φέρει εις πέρας σε βάθος 10-15 ετών. Υπό μελέτη, επίσης, βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ιλιον, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ειδική γεωφυσική έρευνα, λόγω της ύπαρξης παλαιών λιγνιτωρυχείων.

Η επέκταση αυτή, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται στους στόχους του υπουργείου, επομένως βρίσκεται εκτός προτεραιοτήτων. Το απόλυτο «όνειρο» αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της «Αττικό Μετρό»: δημιουργία ενός δικτύου 8 γραμμών και 200(!) σταθμών, που θα καλύπτει το 85% της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου…

Πηγή:kathimerini.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα