Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: πρωτοβουλία για την επέκταση του Μετρό στη Δυτική Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρόβλημα με τις υπό κατασκευή επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα είναι γνωστό. Οι 7 μπλοκαρισμένοι σταθμοί θα μπορούσαν με τη λειτουργία τους να αποτελέσουν ένα αντίβαρο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας.

Για αυτό το θέμα αλλά και για τη διεκδίκηση της επέκτασης του Μετρό στη Δυτική Αθήνα συγκροτήθηκε πρόσφατα Πρωτοβουλία από πολίτες της Δυτικής Αθήνας και εργαζόμενους της περιοχής με στόχους:

  • Να λειτουργήσουν άμεσα οι νέοι και έτοιμοι σταθμοί στο Χαϊδάρι και στο Περιστέρι
  • Να επεκταθεί η γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ προς Πειραιά και η γραμμή 2 προς Ίλιον ώστε να καλύψει και τις ενδιάμεσες περιοχές.
  • Να επεκταθεί το Μετρό και προς την Ελευσίνα.

Η ανακοίνωση τους λέει τα παρακάτω:
Εμείς, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, αισθανόμαστε όμηροι στα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια, της διαπλοκής και της διαχρονικής μίζας. Ενώ η κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση επέβαλε δραματικές αυξήσεις 40% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που οδηγούν τους πολίτες στα όρια της απόγνωσής τους, την ίδια ώρα η επέκταση των γραμμών προς Χαϊδάρι ? Πειραιά και Ανθούπολη, που θα εξυπηρετούσε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έχει «κολλήσει».

Δυστυχώς οι ιθύνοντες και οι εμπλεκόμενοι με τη SIEMENS δεν μπορούν να κατανοήσουν ή δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για να λειτουργήσουν οι έτοιμοι σταθμοί.

Οι σταθμοί Χαϊδαρίου και Περιστερίου που ήταν προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν από το 2008, η ημερομηνία μετατέθηκε για το 2009, μετά για τον Μάρτιο του 2010, στη συνέχεια για τον Μάιο του 2011 και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας που να μπορεί να εγγυηθεί καμία ημερομηνία.

Γνωρίζουμε ότι οι σταθμοί είναι έτοιμοι. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και δεν διαψεύστηκαν, οι επεκτάσεις του μετρό προς τα νότια και δυτικά προάστια έχουν ?πλοκάρει λόγω του συστήματος της ση?ατοδότησης και οι σταθμοί απλώς υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις φθείρονται από την αχρηστία. (ΚτΕ 12/2/11,ΤΑ ΝΕΑ 4/3/11, Ελευθεροτυπία 5/4/11).

Ο λόγος των συνεχών αναβολών, σύμφωνα με τους «αρμοδίους», είναι η εμπλοκή των κυβερνήσεων με τη SIEMENS για το σύστημα τηλεδιεύθυνσης, αναβολές για τις οποίες οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά δεν έχουν καμία ευθύνη και συμμετοχή. Η μόνη τους ευθύνη είναι ότι έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα ένα έργο που δε λειτουργεί.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες της κυβέρνησης ασχολούνται, όχι με το σκάνδαλο της καθυστέρησης, αλλά με την ονοματοδοσία του νέου σταθμού στο Χαϊδάρι. Καταγγέλλουμε λοιπόν τη διαχρονική αφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία:

α) Δεν διεκδίκησε χώρο στάθμευσης στο σταθμό Αιγάλεω, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό,
β) Ανέχτηκε να δημιουργηθεί ένας αντιαισθητικός τσιμεντένιος όγκος στάθμευσης απέναντι από το δημαρχείο Αιγάλεω, ενώ η αρχική σχεδίαση ήταν να γίνει υπόγειος,
γ) Δεν διεκδίκησε (ή μάλλον ήταν αντίθετη) να επεκταθεί η γραμμή 2 στο νοσοκομείο Αττικό,
δ) Δεν ενημερώνει τους κατοίκους και δεν υπερασπίζει το δικαίωμα της οικονομικής μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικότερα με το ΜΕΤΡΟ.

Η χρησιμότητα του ΜΕΤΡΟ είναι αδιαμφισβήτητη καθόσον είναι ένα ασφαλές και γρήγορο μέσο μετακίνησης που συμβάλλει στην οδική ασφάλεια, στην προστασία τους περιβάλλοντος καθώς και στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η άμεση λειτουργία του σταθμού στο Χαϊδάρι ο οποίος ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες κινδυνεύει να είναι τερματικός, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή, θα εξυπηρετήσει και τους εκατοντάδες επισκέπτες και νοσηλευόμενους στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), ενώ η επέκτασή του προς Πειραιά θα εξυπηρετήσει και το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Επειδή λοιπόν εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας έχουμε δικαιώματα στη δημόσια συγκοινωνία και επειδή δεν μπορούμε να παραμείνουμε παρατηρητές στο «πολιτικοοικονομικό» παιχνίδι που παίζεται, καλούμε κάθε υπεύθυνο πολίτη που δεν θέλει να παραμείνει θεατής να συμμετάσχει στους αγώνες που θα αναπτυχθούν για να διεκδικήσουμε:

  • Την άμεση λειτουργία των έτοιμων σταθμών στο Χαϊδάρι και στο Περιστέρι.
  • Την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τον Πειραιά, το Ίλιον και την Ελευσίνα.

Πηγή: syneidisi.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα