Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο το Νομισματοκοπείο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Παρασκευή έκανε στις 28.01.2009 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς και μας ενημέρωσε για την πορεία των έργων του Μετρό στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες για την επέκταση προς Πειραιά και τη Νέα Γραμμή 4.
Απο αυτή την ενημέρωση μάθαμε ότι η οριστική διακοπή του τμήματος της Γραμμής 3 Εθνική Αμυνα- Δ.Πλακεντίας -Αεροδρόμιο θα είναι στις 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 και για διάστημα 6 μηνών.
Ας δούμε την πρόοδο των έργων ανά επέκταση.

-ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ: ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Με την απαράδεκτη όντως παράλειψη του Σταθμού Αγία Παρασκευή, σήμερα είμαστε αναγκασμένοι γαι διάστημα 6 μηνών να στερηθούμε τις υπηρεσίες του Μετρό στο τμήμα ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Με το πέρας του εξαμήνου τον Σεπτέμβριο, ο Σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ της Γραμμής 3 θα προστεθεί στο δίκτυο του Μετρό 2,5 χρόνια μετά την τελευταία επέκταση προς Αιγάλεω. Με το άνοιγμα του Σταθμού, θα λειτουργήσει και ο παρακείμενος υπόγειος σταθμός πάρκινγκ χωρητικότητας 630 θέσεων και φυσικά ο τερματικός σταθμός λεωφορείων, τα οποία θα τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους αφού ο σταθμός αυτός θα είναι ο τελευταίος στον άξονα της Λ.Μεσογείων. Η απόσταση δε μέχρι το Σύνταγμα θα είναι 10 μόλις λεπτά. Το Δεκέμβριο 2009 θα ακολουθήσει το άνοιγμα του σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ και το καλοκαίρι του 2010 θα παραδοθεί και ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Φυσικά το όλο έργο παραδίδεται με καθυστέρηση περίπου 2 ετών.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ολοκληρώθηκε η υπόγεια σήραγγα μήκους 5,5 χλμ το Δεκέμβριο και άρχισε ήδη η αποσυναρμολόγηση του Μετροπόντικα. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Συνεχίζεται η κατασκευή του σταθμού ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ενώ ο σταθμός ΑΛΙΜΟΣ εμφανίζει μικρή καθυστέρηση λόγω της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής και της πολύμηνης καθυστέρησης των σχετικών αποφάσεων του ΚΑΣ στις αρχές του 2008. Η παράδοση όλης της επέκτασης με τους 4 σταθμούς θα γίνει την άνοιξη του 2010 με μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η κατασκευή της σήραγγας έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και πρόσφατα ξεκίνησε η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Η επέκταση αυτή αναμένεται να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2009.

 


-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙ
Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας (1,5 χλμ). Σήμερα πλέον έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλο το μήκος της επέκτασης, ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στο Σταθμό ΧΑΪΔΑΡΙ. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και πάρκινγκ χωρητικότητας 385 θέσεων. Αυτή η επέκταση θα είναι έτοιμη επίσης το Δεκέμβριο του 2009.

-ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΩΝΑ
Το βασικό κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο και το ενδιαφέρον σε αυτό το αμαξοστάσιο είναι ότι το έργο έχει κατασκευασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στην οροφή του αμαξοστασίου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ). Το Αμαξοστάσιο του ΕΛΑΙΩΝΑ προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2010.

-ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΜΕΤΡΟ
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών Μετρό, ύψους 155 εκ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και οι νέοι συρμοί θα διαθέτουν σύγχρονα συστήματα κλιματισμού.
Ο Ανάδοχος για τους νέους συρμούς του Μετρό αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Ιούνιο, οι 14 συρμοί που παρελήφθησαν το καλοκαίρι του 2004 θα διαθέτουν μονάδες κλιματισμού.

Αναφορικά με την επέκταση προς Πειραιά περιμένουμε το διαγωνισμό ενώ για τη ΓΡΑΜΜΗ 4 πρέπει να περιμένουμε μελλοντική ενημέρωση. Τέλος, ακούγονται νέα για επέκταση προς το Ίλιον και για γραμμή που θα ενώνει τον Πειραιά με το Μοσχάτο και τον ¶γιο Δημήτριο.

image_print

Μετρό Αθήνας

Γραμμή 4 Μετρό: Όλα τα σενάρια ανοιχτά, οι ερμηνείες και το κρίσιμο αύριο του διαγωνισμού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Γραμμή 4

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ έχουν επικεντρώσει πλέον όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την την τύχη του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη, αυτο της κατασκευής του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 στην Αθήνα.

Μετά το χθεσινό, αναπάντεχο κατά πολλούς, νέο της αποδοχής της προσφυγής και των δύο φιναλίστ του διαγωνισμού από το ΣτΕ, οι γραμμές ανασύνταξης και κυρίως πρόβλεψης της συνέχειας, έχουν ενεργοποιηθεί. Να θυμίσουμε πως leader των δύο φιναλίστ σχημάτων είναι η ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λένε πως “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά” τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό της απόφασης.

Αυτό δε που σημειώνουν, είναι τον προβληματισμό τους σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί και σε τι χρονικό ορίζοντα μπορεί να καθυστερήσει ο διαγωνισμός. Αυτό που τίθεται ως βασικός προβληματισμός, είναι πως ακόμα και αν αλλάξουν οι τεχνικές αξιολογήσεις, η εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ των δύο για την ακύρωση της απόφασης (αφού η παρούσα προσφυγή των δύο αφορούσε την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων) θεωρείται δεδομένη. “Στο κακό σενάριο μπορεί ο διαγωνισμός να τραβήξει για ακόμα ένα με ενάμιση χρόνο και σε περίπτωση αδιεξόδου, δηλαδή ο διαγωνισμός να καταρρεύσει θα χρειαστούμε συν δύο χρόνια, δηλαδή να φτάσουμε στο 2023 και έργο να μην υπάρχει”.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Έχοντας μετρήσει ήδη μία ημέρα μετά τη διαρροή της απόφασης, οι ερμηνείες για την απόφαση του ΣτΕ έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως ήδη αναφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ υπάρχουν τρία σενάρια που θα μπορούσε κάποιος να εικάσει την συνέχεια του πολύκροτου διαγωνισμού.

Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες από πηγές πολύ κοντά στον διαγωνισμό, το ΣτΕ ουσιαστικά βλέπει πολλές αστοχίες στην κρίση της επιτροπής του διαγωνισμού και ζητά επαναξιολόγηση. Σύμφωνα πάντα με αυτή την ερμηνεία, στην διαδικασία αυτή μπορεί να έχουμε ανατροπές στην τελική έκβαση και στο αν και τα δύο σχήματα κριθούν ικανά για να φτάσουν στην τελική φάση, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. “Η ευθύνη πλέον ανήκει στην αναθέτουσα αρχή στο πως θα επιλέξει να ολοκληρώσει αυτόν τον διαγωνισμό που αφορά ένα έργο στο οποίο στηρίζεται ολόκληρος ο τεχνικός κλάδος” επισημαίνει η ίδια πηγή. Ολοκληρώνοντας υποστηρίζει πως “στην ουσία το ΣτΕ μιλά για ουσιώδη σφάλματα της επιτροπής του διαγωνισμού και στέλνει τη διαδικασία πίσω, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός”.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός για την Γραμμή 4, απασχόλησε την νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούλιο. Οι εισηγήσεις για ένα προβληματικό διαγωνισμό ήταν πολλές, τελικά όμως υπερίσχυσε η γενικότερη εικόνα και λήφθηκε κατ`ουσία μία πολιτική απόφαση να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Αυτό καθώς είναι γνωστό πως η έλλειψη ώριμων έργων κάνει ακόμα πιο σημαντική και ενεργοποίηση του έργου για την κατασκευή της Γραμμής 4. Ο προϋπολογισμός της δε, με 1.8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), την κάνει ένα από σημαντικότερα νέα έργα σε όλη την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται πάντως, στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ νιώθουν δικαιωμένοι καθώς όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύεται πόσο προβληματικός είναι ο διαγωνισμός. “Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει παιχνίδια, άφησε το έργο να προχωρήσει, άφησε την επιτροπή του διαγωνισμού όπως την βρήκε, τώρα όμως τελικός κριτής για το έργο θα είναι το ΣτΕ, περιμένουμε να διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε τα όσα λέει το σκεπτικό” υπογραμμίζουν σκωπτικά.

Στο δια ταύτα, η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή το σκεπτικό της, έχει γίνει το πλέον περιζήτητο έγγραφο καθώς, με την δημοσίευση του θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη ενός έργου, που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες για τον κόσμο των κατασκευών τον Αύγουστο του 2017 και σχεδόν τρία χρόνια μετά, έχοντας φτάσει στην πηγή, αναζητείται το νερό.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Επαναδημοπρατείται ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα, υπογειοποίηση

Ακυρώθηκε και επαναδημοπρατείται τελικά ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός της Αττικό Μετρό για τον τεχνικό σύμβουλο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Η απόφαση είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη μιας και το έργο είχε μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η απόφαση ακύρωσης λήφθηκε από την Αττικό Μετρό, για να μην σέρνεται ο διαγωνισμός και η επαναδημοπράτηση του θα γίνει άμεσα.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

Η δημοπράτηση βγήκε στον αέρα στις 25 Ιανουαρίου 2018 και είχε κόστος 21.639.924,9 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ 26,83εκατ.ευρώ) με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Στο διαγωνισμός συμμετείχαν τρία σχήματα: ΝΑΜΑ-LDK, AECOM-HILL-RINA και η ΣΑΛΦΩ. Κατά τη διάρκεια αξιολόγησης, πριν τις εκλογές, η επιτροπή απέκλεισε τους δύο πρώτους, αφήνοντας μόνη υποψήφια τη ΣΑΛΦΩ, στην οποία και κατακυρώθηκε το έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΝΑΜΑ να προσφύγει στην ΑΕΠΠ αρχικά όπου δεν δικαιώθηκε. Στη συνέχεια η ίδια εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση ανάθεσης του έργου και η απόφαση κυριολεκτικά κόλλησε τη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει αν η εταιρεία είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά του διαγωνισμού και αποφάσισε να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο ypodomes.com, αυτό θα σήμαινε μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση, καθώς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα προχωρούσε με τη “βραδεία διαδικασία” που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια, για το συγκεκριμένο έργο που σήμαινε και επίδραση στο κυρίως έργο.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Με βάση τα παραπάνω (αλλά και τεχνικούς λόγους), λήφθηκε η απόφαση ακύρωσης και επαναδημοπράτησης του έργου. Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα άμεσα, δηλαδή μέχρι τις αρχές καλοκαιριού (κορωνοϊού επιτρέποντος).

Στο νέο διαγωνισμό αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη μιας και εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ότι θα κατέβουν όλες οι μεγάλες μελετητικές εταιρείες του χώρου.

Άλλωστε, ο προϋπολογισμός είναι από τους μεγαλύτερους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και με δεδομένην την σχετική έλλειψη τέτοιου επιπέδου έργων, θα λειτουργήσει ως μαγνήτης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Εμπλοκή στο διαγωνισμό της Γραμμής 4 του Μετρό, δεκτές οι προσφυγές των 2 φιναλίστ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό

Όταν ένας δημοσιογράφος του μέλλοντος θα σκαλίσει τα άρθρα της εποχής που ζούμε, δύσκολα δεν θα μπει στον πειρασμό να αρχίζει να διαβάζει τα άρθρα γύρω από τις κατασκευές καθώς περιέχουν ολα τα συστατικά μιας σειράς από γεγονότα που θα μπορούσες να βρεις σε νουβέλες. Διαγωνισμοί που διαρκούν χρόνια, αιώνια έργα, δικαστικές εμπλοκές, ανατροπές…

Μία τέτοια ανατροπή δείχνει να συνέβη και χθες στο διαγωνισμό για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com και τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες οι δύο προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ από τα δύο σχήματα που διεκδικούν το έργο, έγιναν δεκτές. Να θυμίσουμε πως τελικοί διεκδικητές είναι οι «ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI» και «ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM».

Η πρώτη ερμηνεία που δίνεται είναι πως το ΣτΕ έχοντας ακούσει τους ισχυρισμούς και των δύο προσφυγέντων, αυτό που ουσιαστικά αποφάσισε είναι η απόρριψη των αξιολογήσεων από την επιτροπή του διαγωνισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να διοχετεύονται σενάρια για την τύχη του διαγωνισμού που φτάνουν μέχρι και την ακύρωση του έργου και άλλα που μιλούν για μία απόφαση που χρήζει περισσότερης ανάγνωσης.

Το βέβαιο είναι ότι είμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι για το μοναδικό πολύ μεγάλο έργο, που με προϋπολογισμό 1,8δισ.ευρώ μπορεί να τροφοδοτήσει την αγορά των κατασκευών.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αυτό που θα γίνει είναι στην καλή περίπτωση να χαθεί εκ νέου χρόνος. Πηγές πολύ κοντά στον διαγωνισμό επισημαίνουν στο ypodomes.com ότι θα πρέπει να περιμένουμε να διαβάσουμε το διατακτικό πριν πούμε οτιδήποτε.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανάλογα με το ποια είναι η απόφαση είμαστε μπροστά από τρία βασικά σενάρια. Το πρώτο είναι να γυρίσει ο διαγωνισμός στο επίπεδο της αξιολόγησης από την επιτροπή του διαγωνισμού. Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της ακύρωσης του διαγωνισμού. Τα δύο πρώτα σενάρια (καθόσον δεν γνωρίζουμε το διατακτικό) συνδέονται καθώς μπορεί να φτάσουμε να επιβιώσουν είτε και οι δύο, είτε το ένα σχήμα και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Στο δεύτερο σενάριο μπορεί και οι δύο να κριθούν απορριπτέοι και εκεί να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα του διαγωνισμού.

Το τρίτο σενάριο είναι (και πάλι ανάλογα με το διατακτικό) ακόμα και αν έχουν γίνει δεκτές οι προσφυγές να προχωρήσει ο διαγωνισμός (είναι κάτι που το έχουμε δει και στο παρελθόν). Από τα τρία σενάρια το πιο αδύναμο δείχνει να είναι το τρίτο.

Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός μπαίνει σε περιπέτειες και με αμφίβολο το μέλλον του. Υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι πρέπει να μείνει ζωντανός και να ολοκληρωθεί γιατί θα χαθούν 2 χρόνια και πως η αγορά περιμένει ως μάννα εξ ουρανού το μοναδικό ώριμο μεγάλο έργο. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές που επισημαίνουν ότι με βαλτωμένο τον διαγωνισμό για τις πρόδρομες, ίσως μία επαναδημοπράτηση να έδινε μία νέα δυναμική στο έργο.

Αυτό που συστήνεται προς το παρόν είναι να γίνει μία προσεκτική ανάγνωση στο σκεπτικό της απόφασης και ανάλογα με αυτήν να συμμορφωθεί η Αττικό Μετρό. Ελπίζουμε όχι μέχρι την επόμενη ανατροπή…

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα