Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο το Νομισματοκοπείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Παρασκευή έκανε στις 28.01.2009 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς και μας ενημέρωσε για την πορεία των έργων του Μετρό στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες για την επέκταση προς Πειραιά και τη Νέα Γραμμή 4.
Απο αυτή την ενημέρωση μάθαμε ότι η οριστική διακοπή του τμήματος της Γραμμής 3 Εθνική Αμυνα- Δ.Πλακεντίας -Αεροδρόμιο θα είναι στις 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 και για διάστημα 6 μηνών.
Ας δούμε την πρόοδο των έργων ανά επέκταση.

-ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ: ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Με την απαράδεκτη όντως παράλειψη του Σταθμού Αγία Παρασκευή, σήμερα είμαστε αναγκασμένοι γαι διάστημα 6 μηνών να στερηθούμε τις υπηρεσίες του Μετρό στο τμήμα ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Με το πέρας του εξαμήνου τον Σεπτέμβριο, ο Σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ της Γραμμής 3 θα προστεθεί στο δίκτυο του Μετρό 2,5 χρόνια μετά την τελευταία επέκταση προς Αιγάλεω. Με το άνοιγμα του Σταθμού, θα λειτουργήσει και ο παρακείμενος υπόγειος σταθμός πάρκινγκ χωρητικότητας 630 θέσεων και φυσικά ο τερματικός σταθμός λεωφορείων, τα οποία θα τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους αφού ο σταθμός αυτός θα είναι ο τελευταίος στον άξονα της Λ.Μεσογείων. Η απόσταση δε μέχρι το Σύνταγμα θα είναι 10 μόλις λεπτά. Το Δεκέμβριο 2009 θα ακολουθήσει το άνοιγμα του σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ και το καλοκαίρι του 2010 θα παραδοθεί και ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Φυσικά το όλο έργο παραδίδεται με καθυστέρηση περίπου 2 ετών.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ολοκληρώθηκε η υπόγεια σήραγγα μήκους 5,5 χλμ το Δεκέμβριο και άρχισε ήδη η αποσυναρμολόγηση του Μετροπόντικα. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Συνεχίζεται η κατασκευή του σταθμού ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ενώ ο σταθμός ΑΛΙΜΟΣ εμφανίζει μικρή καθυστέρηση λόγω της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής και της πολύμηνης καθυστέρησης των σχετικών αποφάσεων του ΚΑΣ στις αρχές του 2008. Η παράδοση όλης της επέκτασης με τους 4 σταθμούς θα γίνει την άνοιξη του 2010 με μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.

-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η κατασκευή της σήραγγας έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των σταθμών ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και πρόσφατα ξεκίνησε η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, ψευδοροφές κλπ). Η επέκταση αυτή αναμένεται να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2009.

 


-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙ
Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας (1,5 χλμ). Σήμερα πλέον έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλο το μήκος της επέκτασης, ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στο Σταθμό ΧΑΪΔΑΡΙ. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και πάρκινγκ χωρητικότητας 385 θέσεων. Αυτή η επέκταση θα είναι έτοιμη επίσης το Δεκέμβριο του 2009.

-ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΩΝΑ
Το βασικό κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο και το ενδιαφέρον σε αυτό το αμαξοστάσιο είναι ότι το έργο έχει κατασκευασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στην οροφή του αμαξοστασίου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ). Το Αμαξοστάσιο του ΕΛΑΙΩΝΑ προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2010.

-ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΜΕΤΡΟ
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών Μετρό, ύψους 155 εκ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και οι νέοι συρμοί θα διαθέτουν σύγχρονα συστήματα κλιματισμού.
Ο Ανάδοχος για τους νέους συρμούς του Μετρό αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Ιούνιο, οι 14 συρμοί που παρελήφθησαν το καλοκαίρι του 2004 θα διαθέτουν μονάδες κλιματισμού.

Αναφορικά με την επέκταση προς Πειραιά περιμένουμε το διαγωνισμό ενώ για τη ΓΡΑΜΜΗ 4 πρέπει να περιμένουμε μελλοντική ενημέρωση. Τέλος, ακούγονται νέα για επέκταση προς το Ίλιον και για γραμμή που θα ενώνει τον Πειραιά με το Μοσχάτο και τον ¶γιο Δημήτριο.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα