Newsroom

Στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και στον περιορισμό της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο ευρύτερο κέντρο εκτιμάται ότι θα συμβάλουν οι επεκτάσεις της γραμμής «2» του μετρό, που πρόκειται να ολοκληρωθούν τους επόμενους 15 μήνες. Οι νέοι σταθμοί, με κατεύθυνση προς Ελληνικό και Περιστέρι, προβλέπεται να εξυπηρετούν συνολικά σε καθημερινή βάση περισσότερους από 160.000 πολίτες.
 

Η Αττικό Μετρό μάλιστα προβλέπει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το 22% περίπου των πολιτών θα υποκαταστήσει με το μετρό τα ιδιωτικά μέσα που χρησιμοποιεί παραδοσιακά για τις μετακινήσεις του. Αποτέλεσμα θα είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας, καθώς η κυκλοφορία θα περιοριστεί κατά 30.000 Ι.Χ., που ισοδυναμούν σε 600.000 λιγότερα οχηματοχιλιόμετρα την ημέρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης θα βελτιωθεί με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 130 τόνους ημερησίως.

 

Το μετρό, άλλωστε, είναι ένα από τα βασικά μέσα σταθερής τροχιάς που προκρίνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική για την εξυπηρέτηση των βασικών ροών καθημερινών μετακινήσεων και μεταφορών εμπορευμάτων στο πλαίσιο των μέτρων αποθάρρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
 

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ποσοστό των ανθρώπων που μετακινούνται στο κέντρο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει σταθεροποιηθεί στο 40%. Στόχος του νέου ρυθμιστικού σχεδίου όμως είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 50%» σημειώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Γιάννης Πολύζος. «Ωστόσο, οι προβλεπόμενες επεκτάσεις του μετρό δεν αρκούν. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν και για τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, προαστιακός) που προβλέπει το σχέδιο».
 

«Θεωρητικές» χαρακτηρίζει ο αρχιτέκτων – συγκοινωνιολόγος καθηγητής ΕΜΠ Θάνος Βλαστός τις εκτιμήσεις της Αττικό Μετρό για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της Αθήνας με τη λειτουργία των νέων σταθμών – και εξηγεί: «Από την ημέρα λειτουργίας των πρώτων σταθμών του μετρό, το 2000, η κατάσταση στους δρόμους δεν έχει βελτιωθεί. Κι αυτό λόγω του ότι η πόλη συνεχώς επεκτείνεται, με αποτέλεσμα να αποκτά όλο και περισσότερους κατοίκους εξαρτημένους από το Ι.Χ. Επιπλέον, οι νέες οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική Οδός, αν και απορροφούν μέρος της κίνησης, ουσιαστικά επηρεάζουν αρνητικά το κέντρο της πόλης καθώς αποτελούν ?προσφορά? στο δίκτυο των αυτοκινήτων».
 

Ο Θ. Βλαστός θεωρεί άμεση προτεραιότητα τη λήψη συνολικών μέτρων για την αποθάρρυνση του Ι.Χ. από το ευρύτερο κέντρο της πόλης με την ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και δίνει έμφαση στη δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων, χώρων πρασίνου κ.λπ. «Οσα τετραγωνικά ασφάλτου έχεις σε μια Αθήνα, τόσα Ι.Χ. θα έχεις αντίστοιχα», λέει χαρακτηριστικά. «Το ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η νομιμότητα και όλοι να μπορούν να κυκλοφορούν ισότιμα!».
 

Πηγή: real.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ