Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: ποιες είναι οι επόμενες επεκτάσεις μέχρι το 2015;

Δημοσιεύθηκε

στις


Η νέα περίοδος κατασκευών για τα έργα Μετρό στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει. Με καθυστέρηση 4 ετών φυσικά αλλά τελικά ξεκίνησε. Το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά είναι η αρχή μίας νέας γενιάς έργων από την Αττικό Μετρό που θα κορυφωθεί μετά το 2015.
 

Το 2012 και τα δύο επόμενα έτη θα δημοπρατηθούν έργα τα οποία έχουν καθυστερήσει λόγω της μεγάλης κρίσης που πλήττει την χώρα. Θα δούμε έργα σημαντικά που θα βάλουν στο χάρτη του Μετρό και νέες περιοχές.
 

Μετά από χρόνια οι εργασίες Μετρό θα αφορούν και πάλι τον Δήμο της Αθήνας καθώς η δημοπράτηση και κατασκευή του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 από το ¶λσος Βείκου στο Γαλάτσι μέχρι το κέντρο της πόλης στον Ευαγγελισμό αφορά σχεδόν εξ` ολοκλήρου τον Αθηναϊκό Δήμο. Περιοχές υποβαθμισμένες, πυκνοκατοικημένες με τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα θα αποκτήσουν σταθμούς Μετρό με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει την νέα επιλογή για τις αστικές μαζικές μεταφορές.
 

Το έργο αυτό έχει κόστος 1 δις ευρώ και θα κατασκευαστούν 9 νέοι σταθμοί : Δύο στο Γαλάτσι, στην Κυψέλη, στο Γκύζη (περιοχή Δικαστηρίων), στην Λ.Αλεξάνδρας, στα Εξάρχεια, στην Πανεπιστημίου, στο Κολωνάκι και στη Β.Σοφίας (περιοχή Ευαγγελισμού) . Προς το παρόν η χρηματοδότηση δεν έχει βρεθεί και είναι σχεδόν σίγουρο πια πως θα μπει στο Ε` ΚΠΣ από το Υπουργείο Υποδομών καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει ως δημόσιο έργο.
 

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε εργοτάξια το 2015 καθώς ας αναλογιστούμε πως το Ε` ΚΠΣ αφορά την περίοδο 2014-2020 και εδώ στην Ελλάδα δεν φημιζόμαστε για την ταχύτητα στην εκτέλεση του. Ήδη φέτος, προτελευταία χρονιά του Δ `ΚΠΣ (του γνωστού ΕΣΠΑ) είμαστε κάτω από το 50% της εκτέλεσης του.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΙΛΙΟΝ
Ένα έργο που ίσως δούμε συντομότερα είναι αυτό της επέκτασης της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον. Πρόκειται για μία επέκταση με σίγουρη εμπορική επιτυχία καθώς θα καλύψει τις ανάγκες στην περιοχή του Αγίου Ιερόθεου, της Πετρούπολης και φυσικά στο Ίλιον.
 

Θα λειτουργήσει όμως και σαν σταθμός εκκίνησης για την ευρύτερη περιοχή των Βόρειο-Δυτικών Προαστίων που περιλαμβάνει τις περιοχές των Αγίων Αναργύρων, του Καματερού, του Μενιδίου, του Ζεφυρίου κλπ. Η επέκταση αυτή έχει κόστος 300.000.000 και είναι υπό μελέτη. Θα κατασκευαστούν 3 σταθμοί και θα έχει μήκος 4χλμ.
 

Προς το παρόν και μόνο θεωρητικά μπορούμε να πούμε πως όταν θα λειτουργήσει θα εξυπηρετεί περίπου 70.000 νέους επιβάτες ενώ η στρατηγική «εισβολή» του Μετρό στα πυκνοκατοικημένα Δυτικά Προάστια θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στην ΣΤΑΣΥ. Πάντως το έργο ακόμα δεν έχει χρηματοδότηση και δεν έχει προβλεφθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ οπότε είναι πιθανό να το δούμε και αυτό με κονδύλιο από το Ε`ΚΠΣ.
 

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τέλος, άλλη μία κατασκευή που βγαίνει επιτέλους από τα συρτάρια είναι η υπογειοποίηση της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) από το Φάληρο μέχρι τον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Η γραμμή προβλέπεται να βυθιστεί αμέσως μετά το σταθμό του Φαλήρου ενώ στο ενδιάμεσο (περίπου εκεί που βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο του Κεράνη) θα κατασκευαστεί ένας νέος υπόγειος σταθμός με την προσωρινή ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ.
 

Η γραμμή σταδιακά θα βγαίνει στην επιφάνεια πλησιάζοντας τον τερματικό σταθμό στον Πειραιά. Θα είναι μία καταλυτική κίνηση καθώς:
 
  • Θα διευκολύνει την διέλευση του Τραμ στην επιφάνεια
  • Θα δημιουργήσει μία νέα ενιαία πλέον Λεωφόρο κατά μήκος της εισόδου στο κέντρο του Πειραιά
  • Θα αναπτύξει την περιοχή καθώς σήμερα είναι εντελώς υποβαθμισμένη
 

Το έργο αυτό θεωρείται εύκολο κατασκευαστικά καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περαιτέρω βύθιση των γραμμών στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς. Στον αντίποδα αρνητικό είναι το γεγονός πως ίσως χρειαστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να κοπεί η σύνδεση με τον σταθμό του Πειραιά και το τμήμα αυτό να εξυπηρετείται με λεωφορεία.
 

Η περίοδος κατασκευής του θεωρητικά δεν θα ξεπεράσει τα 2 χρόνια ενώ πιθανότερη χρονολογία για την δημοπράτηση του έργου είναι το 2013 με την προϋπόθεση ότι το έργο θα έχει βρει χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα